نگار رشیدی

مسابقات جهانی وزنه‌برداری در سال ۲۰۲۴ از ۱۶ آذرماه در شهر منامه پایتخت بحرین آغاز شد اما نمایندگان کشورمان از امروز در این میدان استارت رقابت‌های خود را می‌زنند. ایران با 10 وزنه‌‌بردار در تیم مردان که ترکیبی از جوانان و باتجربه‌هاست راهی بحرین شده و در تیم بانوان هم تنها یک نماینده دارد. برای ایران رضا باغی در وزن ۸۱ کیلوگرم، میرمصطفی جوادی در وزن ۸۹ کیلوگرم، علیرضا معینی و علی عالی‌پور در وزن ۹۶ کیلوگرم، علیرضا نصیری و ابوالفضل زارع در وزن ۱۰۲ کیلوگرم، مهدی کرمی و آریا پایدار در وزن ۱۰۹ کیلوگرم، علی داوودی و علیرضا یوسفی در فوق سنگین روی تخته خواهند رفت. الهه رزاقی نیز تنها دختر وزنه‌بردار ایرانی است که در مسابقات جهانی وزنه می‌زند. 

در جست‌وجوی طلا

تیم ملی وزنه‌برداری ایران در حالی در رقابت‌های بحرین شرکت می‌کند که به دنبال طلاهای بیشتر است. ایران در ادوار حضور خود در قهرمانی جهان 68 مدال مجموع به دست آورده که 25 مدال به رنگ طلا هستند. کشورهای چین، شوروی سابق و بلغارستان از لحاظ کسب مدال طلای مجموع قهرمانی جهان به ترتیب اول تا سوم هستند و ایران هم در این رده‌بندی تیم هشتم است. وزنه‌برداری ایران در قهرمانی جهان ۲۰۲۳ توانست دو طلا و یک برنز بگیرد و باید دید از این تیم چند مدال به دست می‌آید. محمد نصیری (5)، حسین رضازاده (4)، محمود نامجو (۳)، بهداد سلیمی (۲)، کیانوش رستمی (۲)، سهراب مرادی (2)، علی هاشمی (2)، کوروش باقری (1)، محمدعلی فلاحتی‌نژاد (1)، شاهین نصیری‌نیا (1)، رسول معتمدی (1) و مصطفی جوادی (1) طلایی‌های ایران در قهرمانی‌ جهان هستند. 

اولین تجربه جهانی 6 وزنه‌بردار

از بین 10 وزنه‌بردار ایران، 6 نفر اولین تجربه‌شان در قهرمانی بزرگسالان جهان را پیش رو دارند. رضا باغی 22 ساله، علی عالی‌پور 20 ساله، علیرضا معینی ۲۲ ساله، ابوالفضل زارع ۱۸ ساله، علیرضا نصیری ۱۸ ساله و آریا پایدار ۱۹ ساله این 6 نفر هستند که از این جمع عالی‌پور حتی تجربه جوانان جهان را هم ندارد. اما جوادی که در المپیک پاریس پنجم شد، برای چهارمین بار در قهرمانی بزرگسالان جهان حضور دارد و در رقابت‌های سال 2023 مدال طلا را به گردن آویخت. مهدی کرمی هم با تجربه نقره یک‌ضرب جهان سومین تجربه‌اش در این میدان را پیش رو دارد. علیرضا یوسفی نیز دومین حضور خود در بزرگسالان جهان را تجربه می‌کند. اما باتجربه‌ترین نماینده ایران علی داوودی است. وزنه‌بردار دسته 109+ کیلوگرم که عنوان نایب‌قهرمانی المپیک توکیو را در کارنامه دارد و برای پنجمین بار قرار است در قهرمانی جهان وزنه بزند. او تاکنون موفق نشده مدال مجموع جهان را بگیرد و تنها برنز دوضرب را در کارنامه دارد. 

تیم ملی وزنه‌برداری ایران در حالی در رقابت‌های بحرین شرکت می‌کند که به دنبال طلاهای بیشتر است. ایران در ادوار حضور خود در قهرمانی جهان 68 مدال مجموع به دست آورده که 25 مدال به رنگ طلا هستند و این مدال‌ها ایران را در رده هشتم جدول مدالی قرار داده است

استارت با رضا

اولین کسی که برای ایران روی تخته می‌روود، رضا باغی است. وزنه‌بردار دسته 81 کیلوگرم ایران که در گروه B قرار دارد و قرار است برای نخستین بار با رقبایی در این سطح رقابت کند. باغی رکورد ورودی 331 کیلوگرم را دارد. در این دسته، ۱۲ وزنه‌بردار به رقابت می‌پردازند که رقابت شدید برای مدال طلا بین وزنه‌برداران کره شمالی و اندونزی خواهد بود. باید دید باغی در نخستین تجربه جهانی خود با چه عملکردی به کار خود پایان می‌دهد. آیا او با رسیدن به مدال شگفتی‌ساز می‌شود یا به نتیجه‌ای دور از سکو بسنده می‌کند. 

طلسم را بشکن

یکی از اوزانی که کسب مدال مجموع در آن بسیار اهمیت دارد، دسته 109 کیلوگرم است. وزنی که آخرین بار در رقابت‌های سال 2018 موفق شد مدال مجموع را از آن خود کند. زمانی که دسته‌های وزنی تغییر کرد و وزنه‌برداران از دسته 105 کیلوگرم به دسته 109 کیلوگرم آمدند. از آن سال به بعد این مدال برای ایران طلسم شد و تنها مدال ایران در این وزن، نقره یک‌ضرب است که مهدی کرمی در قهرمانی جهان ۲۰۲۲ گرفت. حالا نگاه‌ها به مهدی کرمی و آریا پایدار است که این طلسم را بشکنند. کرمی  در سال ۲۰۲۲ تا یک قدمی گرفتن مدال مجموع هم پیش رفت اما درنهایت چهارم شد. باید دید این وزنه‌بردار در بحرین می‌تواند ماموریت خود را کامل کند یا نه. 

البته آنها برای این هدف، کار سختی پیش رو دارند. در این وزن مدعی‌های بسیاری از جمله روسلان نورالدینوف از ازبکستان، داداش‌بیلی دارنده مدال برنز قهرمانی جهان ۲۰۲۳ از آذربایجان، گاریک کاراپتیان از ارمنستان و سمرخانوف از قزاقستان حضور دارند که پیش‌بینی می‌شود رقابت سنگینی را در بحرین رقم بزنند. 

رقابت جذاب غول‌ها در غیاب تالاخادزه

مثل همیشه رقابت‌های دسته فوق‌سنگین از جذاب‌ترین مسابقاتی است که در وزنه‌برداری برگزار می‌شود. حتی با وجود اینکه لاشا تالاخادزه، غول مطرح گرجستانی هم در این میدان حضور ندارد، تقابل فوق‌سنگین‌ها برای مهار سنگین‌ترین وزنه‌ها جذاب است. تالاخادزه که در مراسم افتتاحیه رقابت‌ها حضور داشت و به صورت نمادین دست به وزنه هم شد، موضوع خداحافظی‌اش از ورزش قهرمانی بیش از همیشه به گوش می‌رسد. از سال 2015 تاکنون این اولین بار است که غول گرجستانی قید مسابقات جهانی را زده است. پزشکان تیم گرجستان از آسیب‌دیدگی شدید زانوی تالاخادزه خبر داده‌اند. آسیبی که باعث شد بعد از المپیک او نتواند سراغ وزنه برود. از سوی دیگر او به پارلمان گرجستان وارد شده و همین موضوع، خداحافظی‌ای او از وزنه‌برداری را جدی‌تر از همیشه کرده است. 

حالا در نبود تالاخادزه همه رقبای این دسته وزنی تلاش می‌کنند که بعد از سال‌ها مدال طلا را به گردن بیاویزند. فرصتی که نماینده‌های کشورمان هم باید از آن نهایت فرصت را ببرند و بعد از هفت دوره، طلای جهان را به کشور بیاورند. آخرین باری که ایران به مدال طلای مجموع دسته فوق‌سنگین جهان رسید، مربوط به سال ۲۰۱۱ است که بهداد سلیمی آن را گرفت. در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ روسلان آلبگوف از روسیه قهرمان شد و از سال ۲۰۱۵ نیز لاشا تالاخادزه برای هفت دوره متوالی طلای فوق‌سنگین را گرفت و اجازه نداد کسی به آن نزدیک شود. علی داودی در این سال‌ها تلاش زیادی کرد به مدال مجموع بزرگسالان جهان برسد. او حالا این شانس را دارد که تلاشش را به ثمر برساند و از سوی دیگر نتیجه تلخ المپیک پاریس را هم تا حدی جبران کند.

پرشیا و کوئیک، جوایز قهرمانان! 

فدراسیون وزنه‌برداری برای پاداش به قهرمانان خود در بحرین، انتخاب‌های عجیبی داشته است. بر این اساس وزنه‌بردارانی که موفق شوند مدال طلای مجموع را کسب کنند، معادل یک خودروی پرشیا پاداش می‌گیرند. کسب مدال نقره مجموع هم معادل یک خودروی کوییک جایزه خواهد داشت و برای وزنه‌بردارانی که مدال برنز مجموع دریافت کنند هم پاداش ۲۰۰ میلیون تومانی در نظر گرفته شده است. همچنین فدراسیون وزنه‌برداری به نفراتی که در مسابقات جهانی بحرین صاحب تک مدال یک‌ضرب یا دوضرب شوند نیز به ازای طلا، نقره و برنز جوایز ۲۰۰، ۱۵۰ و ۱۰۰ میلیون تومانی اهدا خواهد کرد؛ ضمن اینکه کسانی که موفق به شکستن رکوردهای جهان شوند هم پاداش ویژه دریافت می‌کنند.