بهترین رتبه تیم ملی بعد از ۱۹ سال
صعود یک پلهای
آریا طاری
تیم ملی فوتبال ایران از زمانی که رقابتهای مقدماتی جام جهانی آغاز شد، برای سریعترین صعود به این رقابتها تلاش کرد و حالا فاصلهای هم تا تحقق این هدف ندارد. در این مسیر ملیپوشان کشورمان توانستند بعد از 19 سال تاریخ را از نو بنویسند و به رده هجدهم رنکینگ فیفا برسند و بهترین جایگاه خود در این ردهبندی را طی نزدیک به دو دوهه گذشته به دست بیاورند. حالا این اتفاق میتواند انگیزهای برای قلعهنویی و تیمش باشد تا در مسابقات پیش رو نمایشی که مورد انتظار هواداران است را ارائه کنند. آنها در دو بازی گذشته دور از انتظار ظاهر شدند که نگرانیهایی را درباره آینده تیم ملی ایجاد کرد.
مسیر صعود به رده هجدهم
تیم ملی ایران در پایان فیفادی نوامبر دو پیروزی دشوار را مقابل دو رقیبی به دست آورد که انتظار میرفت بردهای پرگل و یکطرفهای را رقم بزند. ملیپوشان کشورمان اما مقابل کرهشمالی و قرقیزستان به سختی به پیروزی رسیدند و هر دو بازی را با نتیجه سه بر دو به سود خود به پایان رساندند. فارغ از اینکه این 6 امتیاز در چه شرایطی به دست آمد، تیم ملی با 16 امتیازی شدن و حفظ صدرنشینی در گروه A، یک گام بزرگ به سوی جام جهانی برداشت. این نتایج همچنین 7.73 امتیاز هم در رنکینگ فیفا برای تیم ملی به همراه داشت تا ملیپوشان کشورمان با رسیدن به امتیاز 1635، یک پله صعود کنند و پس از 19 سال دست به طلسمشکنی بزنند و در رده هجدهم رنکینگ قرار بگیرند.
ناگفته نماند در این بین باید از تیم ملی مکزیک هم تشکر کرد. مکزیکیها که در دور رفت مرحله یکچهارم نهایی لیگ ملتهای کونکاکاف با نتیجه دو بر صفر برابر هندوراس شکست خورد، امتیازاتش به 1627 رسید و جایگاه خود را از دست داد. حتی برد چهار بر صفر این تیم در دور برگشت هم باعث نشد که مکزیکیها به جایگاه خود برگردند تا این اتفاق روی صعود تیم ملی فوتبال ایران تاثیرگذار باشد. درواقع تیم ملی ایران با هشت امتیاز بیشتر نسبت به مکزیک، توانست پس از سالها، از رتبه نوزدهم دنیا عبور کرده و جایگاه
هجدهم را از آن خود کند.
پشت دیوار صعود از سال 2005
باید اشاره کرد با اینکه تیم ملی حالا به بهترین رده خود طی 19 سال اخیر رسیده، اما این تیم جایگاه بهتر از این را هم تجربه کرده است. بهترین رتبه تاریخ فوتبال ایران در رنکینگ جهانی، به دو ماه جولای و آگوست 2005 بازمیگردد که ایران توانست رتبه پانزدهم را از آن خود کند. در سپتامبر همان سال ایران به رده هجدهم سقوط کرد و دیگر نتوانست رتبه قبلیاش را به دست بیاورد. همچنین بدترین رتبه فوتبال کشور نیز تجربه حضور در رده 122 جهان در ماه می سال 1996 میلادی است.
فرصت برای ارتقای رنکینگ هست
تیم ملی حالا این فرصت را دارد که در فیفادی بعدی باز هم جایگاه خود را در رنکینگ جهانی بهبود ببخشد. همانطور که اشاره شد، در حال حاضر ایران با 1635 امتیاز هجدهم است و سنگال نیز که در فیفادی قبلی مانع صعود ایران در رنکینگ شده بود، با 1637 امتیاز در رتبه هفدهم قرار دارد. همچنین آمریکا که در رده شانزدهم قرار دارد، دارای 1645 امتیاز است. با این شرایط اگر تیم ملی بتواند در فیفادی بعدی بدون توجه به نتایجی که سنگال به دست میآورد مقابل ازبکستان و امارات به پیروزی برسد، حداقل رده هفدهم را به دست خواهد آورد. همچنین اگر آمریکا هم در دو بازی پیش رویش متوقف شود، فرصت رسیدن به جایگاه شانزدهم هم برای ملیپوشان کشورمان در دسترس خواهد بود تا یک صعود شیرین دیگر نیز برای ایران اتفاق بیفتد.
اگر تیم ملی بتواند در فیفادی بعدی مقابل ازبکستان و امارات به پیروزی برسد، حداقل رده هفدهم را به دست خواهد آورد. همچنین اگر آمریکا هم در دو بازی پیش رویش متوقف شود، فرصت رسیدن به جایگاه شانزدهم هم برای ملیپوشان کشورمان در دسترس خواهد بود
ترمیم خط دفاع، پیشنیاز صعود دوباره
همانطور که اشاره شد، تیم ملی در دو بازی آخرش دور از انتظار ظاهر شد و مشکلات بسیاری به خصوص در خط دفاع خودنمایی کردند. خلاصه این عملکرد را میتوان اینطور بیان کرد که تیم ملی در چهار بازی نخست خود تنها یک گل دریافت کرده بود اما در دو بازی آخرش چهار بار دروازهاش باز شد!
در این دو مسابقه علی نعمتی و شجاع خلیلزاده به مدت 120 دقیقه در قلب خط دفاع ایران حضور داشتند که عملکرد قابل قبولی نداشتند. حتی وقتی شجاع مقابل کرهشمالی اخراج شد و حسین کنعانی به جایش به زمین رفت، باز هم روند مثبتی در عملکرد تیم مشاهده نشد. درست است که از این چهار گل، یک گل به خودی توسط مهدی طارمی زده شد و یک گل هم از روی نقطه پنالتی و به دلیل بیاحتیاطی سعید عزتاللهی به ثمر رسید، با این حال خط دفاع باید عملکردی بهتر از این داشته باشد تا در جام جهانی نگرانی بابت این بخش از زمین نداشته باشیم.
شجاعی که مثل همیشه نیست
شجاع خلیلزاده که یکی از مدافعان کهنهکار و باتجربه ایران به شمار میرود، همچنان جایگاه ویژای در تفکرات امیر قلعهنویی دارد. او مدتی است چه در عرصه باشگاهی و چه ملی پرنوسان ظاهر شده و برای اینکه مقتدرانه جایگاهش در تیم ملی را حفظ کند، باید هرچه سریعتر به روزهای اوجش برگردد و در این سطح باقی بماند. او در آخرین بازی تیمش مقابل الوکره به میدان رفت که دور از انتظار ظاهر و باعث شد تراکتور از حریف قطریاش عقب بیفتد. او روی گل اول و دوم الوکره اشتباهات مهلکی داشت تا شب تلخی را سپری کرده باشد.
شجاع در تیم ملی هم مثل تراکتور همیشه جای ثابتی در دفاع داشت و تنها در صورتی از زمین مسابقه بیرون میرفت که یا اخراج میشد و یا مصدوم! شاید همین اطمینان که او جایگاه ثابتش را در اختیار دارد باعث شد که شاهد اشتباهات سریالیاش در تیم ملی باشیم. این در حالی است که چهرههایی مثل محمدامین حزباوری و محمدمهدی زارع میتوانند به عنوان رقیب او در تیم ملی به کار گرفته شوند اما به نظر میرسد او کماکان مرد اول ژنرال در خط دفاع تیم ملی به شمار میرود. باید دید او تا بازی بعدی تیم ملی خودش را پیدا میکند یا قرار است با نگرانی شاهد حضور او در ترکیب تیم ملی در مسیر صعودی سریع به جام جهانی باشیم.
وضعیت مشابه برای بیرو
دیگر بازیکنی که باید تا مسابقه بعدی تیم ملی به ورژن قبلی خود بازگردد، علیرضا بیرانوند است. مرد شماره یک تیم ملی این روزها در شرایط مشابه همتیمیاش یعنی شجاع خلیلزاده به سر میبرد. او در تیم ملی و لیگ برتر میانگین گل خورده کمتر از 0.6 گل خورده در هر بازی از خود به جای گذاشته و یکی از بهترین دروازهبانهای تاریخ فوتبال ایران به شمار میرود. مسابقات اخیر تراکتور و تیم ملی اما نشان میدهد مرد مطمئن دروازه ایران از روزهای خوبش فاصله گرفته است.
بیرانوند مقابل کرهشمالی دو گل، مقابل قرقیزستان دو گل و مقابل الوکره سه گل دریافت کرد تا آمار هفت گل خورده در سه بازی ملی و آسیایی برای او ثبت شود. آماری که به هیچوجه با کارنامه این بازیکن تناسب ندارد. او پیش از این در دو مقطع این آمار را تجربه کرده بود اما حالا تیم ملی در شرایطی است که به قویترین حالت بازیکنانش احتیاج دارد. اگر تیم ملی میخواهد سریعترین صعود به جام جهانی را تجربه کند و ردهای بهتر از هجدهمی دنیا را به دست بیاورد، باید هرچه زودتر به بهترین میزان آمادگی برسد که در این راه در اوج بودن همه نفرات به خصوص خط دفاع و دروازهبان بسیار حائز اهمیت است.
تیم ملی ایران در پایان فیفادی نوامبر با دو پیروزی دشواری که به دست آورد، هم یک گام بزرگ به سوی جام جهانی برداشت و هم 7.73 امتیاز در رنکینگ فیفا به دست آورد تا ملیپوشان کشورمان با رسیدن به امتیاز 1635، پس از 19 سال دست به طلسمشکنی بزنند و در رده هجدهم رنکینگ قرار بگیرند
خیال راحت از سردار و طارمی
در این بین سردار آزمون و مهدی طارمی عملکردی داشتهاند که نگرانیها در خط حمله در کمترین حالت خود قرار دارند. هرچند انتظار میرود مهاجمان کشورمان گلهای بیشتری به ثمر برسانند اما تا همین جا هم آنها نمره قبولی را دریافت کردهاند.
طارمی که دومین ستاره فیفادِی نوامبر در آسیا شناخته شد. در گزارش سایت فیفا درباره ستاره بوشهری ایران آمده است:«طارمی بار دیگر نشان داد یکی از بهترین مهاجمان آسیا است. او در دو پیروزی مهم ایران مقابل کرهشمالی و قرقیزستان که هر دو با نتیجه سه بر دو به پایان رسید، مهمترین نقش را داشت. طارمی در بازی اول در نقش بازیساز ظاهر شد و پاس دو گل اول ایران را به مهدی قائدی و محمد محبی داد. طارمی در گل سوم ایران هم نقش داشت. پنج روز بعد طارمی کاری که در آن شم بالایی دارد را انجام داد و با زدن اولین گل ایران به قرقیزستان، راه دروازه حریف را برای ایرانیها باز کرد.» طارمی که در اینتر ایتالیا به میدان میرود عملکردی در تیم ملی داشته که گل به خودیاش مقابل کرهشمالی باعث نشد زیر سوال برود. او آماده است که روزهای درخشانی را در بازیهای پیش روی تیم ملی داشته باشد.
سردار آزمون هم که به ماشین گلزنی شباب الاهلی تبدیل شده، روزهای خوبی را در لیگ امارات سپری میکند. او در تیم ملی هم یک ستاره واقعی است و در زمین نشان داده که پیروزی تیم ملی برایش در اولویت است. او در بازی مقابل قرقیزستان پنجاه و ششمین گلش را برای ایران به ثمر رساند و با این گل با تثبیت جایگاه خود به عنوان دومین گلزن تاریخ فوتبال ملی ایران، در یک عنوان دیگر هم در آستانه رتبه دوم قرار گرفت. او با این گل به بیستوهشتمین گلش در مقدماتی جام جهانی رسید تا در کنار کریم باقری قرار بگیرد. آزمون حالا چهار بازی دیگر فرصت دارد تا با زدن گلهای بیشتر به تنهایی در رده دوم قرار بگیرد و اسطوره باشگاه پرسپولیس و تیم ملی را پشت سر بگذارد. مهدی طارمی دیگر مهاجم ایران هم تنها پنج گل با او اختلاف دارد و با 23 گل زده در مقدماتی جام جهانی، به دنبال رسیدن به ردههای بالاتر این فهرست است. تیم ملی ایران در تمام دورههای مقدماتی جامجهانی فوتبال 344 گل به ثمر رسانده که سهم زوج درخشان تیم ملی 51 گل است و بهترین زوج هجومی در دورههای مختلف تیم ملی فوتبال هستند. همچنین پیش از این سردار آزمون در بازی با کره شمالی از تعداد بازیهای کریم باقری عبور کرد و با 89 بازی ملی به همراه علیرضا جهانبخش در رتبه دهم قرار گرفت.
دیدگاه تان را بنویسید