برد سخت کرهشمالی مقابل قرقیزستان تکرار شد
نیمه دوم تاریک
آریا طاری
بعد از برد سخت مقابل کرهشمالی، هواداران فوتبال ایران انتظار داشتند که ایران آخرین بازیاش در سال 2024 مقابل قرقیزستان کمنامونشان را باقدرت سپری کند و برد شیرین و مقتدرانهای را به دست بیاورد. این بازی اما خاطرات دیدار با کرهشمالی را زنده کرد و تیم ملی ایران با عملکرد پرنوسان خود، به سختی توانست با نتیجه سه بر دو از سد قرقیزستان عبور کند.
با هر سختیای که بود ملیپوشان با این پیروزی 16 امتیازی شدند و رتبه نخست گروه A انتخابی جام جهانی در قاره آسیا را برای خود حفظ کردند. تیم ملی ایران در بازی بعدی خود روز سیام اسفندماه میزبان امارات است و برای برطرف کردن نقاط ضعف خود باید از همین امروز کار را آغاز کنند. قلعهنویی و تیمش که به دنبال سریعترین صعود به جام جهانی هستند، نباید با این عملکرد پرنوسان راهی بزرگترین تورنمنت فوتبالی دنیا شوند.
زنگ خطر در خط دفاع
اینکه تیم ملی برای دومین بازی پیاپی رسمی بیش از یک گل دریافت میکند، یک زنگ خطر جدی را در خط دفاع به صدا درمیآورد. این در حالی است که خط دفاعی تیم ملی برگ برنده ایران در سالهای اخیر بوده و با اتکا به آن توانسته به دستاوردهای بزرگی دست پیدا کند. این آمار در سالهای اخیر کمرنگ شده و در دیدارهای گذشته حتی تبدیل به نقطه ضعف تیم ملی ایران شده است. تیم ملی از زمان برگزاری جام جهانی 2006 تاکنون سابقه نداشت که در دو بازی ملی بیش از یک گل بخورد. ایران در آن مسابقات ابتدا سه گل از مکزیک و پس از آن دو گل از پرتغال خورد و حالا پس از نزدیک به 20 سال برابر تیمهایی که از نظر قدرت به هیچوجه قابل مقایسه با حریفان ایران در جام جهانی نیستند، آمار مشابهی به جای گذاشت.
امیر قلعهنویی در بازگشت به تیم ملی در 29 بازی هدایت تیم ملی را برعهده داشته و 22 گل دریافت کرده و با این آمار متوسط 0.76 گل در هر بازی از خود به جای گذاشته است که این کارنامه با آمار مربیان اخیر تیم ملی به هیچوجه قابل قیاس نیست. کارلوس کیروش به طور میانگین 0.65 گل در هر بازی خورد. تیم ملی ایران تحت هدایت اسکوچیچ هم در هر مسابقه تنها 0.44 گل دریافت کرد و مارک ویلموتس هم در حضور کوتاهمدت خود در تیم ملی به طور میانگین در هر بازی 0.66 دروازهاش باز شد.
ژنرال، بازنده نیمه مربیان
در مسیر صعود به جام جهانی، روند نتیجهگیری تیم ملی از حیث امتیازآوری مطلوب است اما شرایط از حیث سبک بازی، خوب پیش نمیرود و بعد از انجام هر مسابقه، انتقادات نسبت به نحوه بازی شاگردان امیر قلعهنویی افزایش پیدا میکند. ملیپوشان ایران مثل دیدار با کرهشمالی در مصاف با قرقیزستان هم پیروزی دو گله در نیمه نخست به دست آوردند اما در نیمه دوم به تساوی دو-دو رضایت دادند که گلزنی سردار آزمون، تیم ملی را از توقف برابر قرقیزستان در بیشکک نجات داد اما آنچه مشخص است اینکه برای دومین بازی پیاپی، امیر قلعهنویی در نیمه مربیان مغلوب شد!
اینکه تیم ملی برای دومین بازی پیاپی رسمی بیش از یک گل دریافت میکند، یک زنگ خطر جدی را در خط دفاع به صدا درمیآورد. این در حالی است که خط دفاعی تیم ملی برگ برنده ایران در سالهای اخیر بوده و با اتکا به آن توانسته به دستاوردهای بزرگی دست پیدا کند
تیم ملی ایران در هفت مسابقه قبلی خود در مسیر انتخابی جام جهانی 2026 کار خود را دنبال کرده و مرور کارنامه شاگردان امیر قلعهنویی یک آمار عجیب را نشان میدهد. ملیپوشان به جز دوئل با قطر که با پیروزی چهار بر یک ایران خاتمه یافت و سه گل ایران در نیمه دوم بهثبت رسید، در 6 دیدار دیگر نتوانستهاند در نیمه دوم برنده شوند و اگر فقط بخواهیم نتایج نیمههای دوم هفت تقابل اخیر تیم ملی را در نظر بگیریم، باید گفت که در کنار برد مقابل قطر، چهار تساوی و دو شکست در کارنامه تیم ملی ثبت شده که کارنامهای ناامیدکننده است و باید دید امیر قلعهنویی برای تغییر روند نتیجهگیری تیمش در نیمه مربیان آیا میتواند راهکاری پیدا کند یا خیر.
قرقیزستان، رقیب مورد علاقه طارمی
مهدی طارمی که از دیدار رفت مقابل قرقیزستان، گلی برای تیم ملی به ثمر نرسانده بود، بار دیگر مقابل این تیم پایش به گل باز شد. درواقع باید گفت قرقیزستان رقیب مورد علاقه ستاره بوشهری تیم ملی است. طارمی برای چهارمینبار در دوران بازیگری در تیم ملی برابر قرقیزستان قرار گرفت و توانست رکورد گلزنی در صددرصد بازیها مقابل این تیم را حفظ کند. طارمی ابتدا در بازی دوستانه در سال 2016 یک گل به این تیم زد. اوج درخشش طارمی در مصاف با قرقیزستان به رویارویی با این تیم در جام کافا برمیگردد که به تنهایی سه بار دروازه این تیم را باز کرد. گلزنی طارمی برابر قرقیزستان در بازی رفت مسابقات دور سوم انتخابی جام جهانی هم ادامه پیدا کرد. مهدی طارمی با گلزنی در بازی برگشت، مجموع گلهایش را مقابل قرقیزستان به عدد 6 رساند. ستاره بوشهری علاوه بر اینکه بهترین گلزن تاریخ تقابل ایران با قرقیزستان است، بیشترین گل زده دوران بازیگری خود را در تیم ملی برابر قرقیزستان بهثمر
رسانده است.
سردار گرهگشایی میکند
در روزی که تیم ملی نمایش دلچسبی نداشت، سردار آزمون برای تیم ملی گرهگشا شد و با یک گل و یک پاس گل نقش بسزایی در پیروزی ایران داشت. آزمون یکی از شاخصترین بازیکنان تاریخ ایران در مقدماتی جام جهانی است و امیدوار است که آمار خود را بهتر کند.
فقط یک اتفاق عجیب میتواند تیم ملی را از راهیابی به جام جهانی 2026 که برای اولین مرتبه با 48 تیم برگزار خواهد شد، بازدارد. در این شرایط اما اهالی فوتبال نگران جام جهانی و حریفهای سرسختی هستند که در مهمترین رویداد فوتبال انتظار تیم ملی را میکشند
سردار آزمون با 56 گل پس از علی دایی، دومین گلزن برتر تاریخ تیم ملی بهشمار میآید. حالا این بازیکن در مقدماتی جام جهانی هم تنها علی دایی را بالاتر از خود میبیند. گل آزمون مقابل قرقیزستان، بیستوهشتمین گل این بازیکن در مقدماتی جام جهانی بود و با این آمار در کنار کریم باقری که این تعداد گل را در این مسابقات زده، قرار گرفت. مهدی طارمی هم با 23 گل در رده چهارم است. همچنین پاس گل آزمون به صالح حردانی، تعداد پاس گل سردار را در مقدماتی جام جهانی به 10 رساند و این بازیکن در کنار علی کریمی در رده سوم بیشترین پاس گل در مقدماتی جام جهانی قرار دارد.
آخرین به روزرسانی صعود
هفته ششم مسابقات دور سوم مرحله انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ در منطقه آسیا، با انجام ۹ مسابقه پیگیری شد؛ آنهم در حالیکه نتایج غیرمنتظرهای چون توقف کرهجنوبی برابر فلسطین، شکست عربستان در جدال با اندونزی و البته تساوی لحظهآخری استرالیا مقابل بحرین بهثبت رسید. در این میان، تیمهای ملی ایران و ژاپن به روند پیروزیهای خود ادامه دادند و توانستند به ترتیب از سد تیمهای ملی قرقیزستان و چین بگذرند و موقعیت خود در رتبه نخست گروههای اول و سوم را تثبیت نمایند. طبق تقویم برنامهریزی شده از سوی فیفا، ادامه رقابتها در اسفند ۱۴۰۳ و فروردین ۱۴۰۴ دنبال خواهد شد. در فاصله سه ماه تا پیگیری مسابقات هفتههای هفتم و هشتم، مرور جدول گروههای سهگانه نشان میدهد که تیمهای ملی ایران و ژاپن در هموارترین مسیر ممکن برای رسیدن به سهمیه حضور در جام جهانی هستند و دور از ذهن نیست که فیفادی بعدی، صعود این دو تیم در قامت اولین تیمهای صعودکرده به جام جهانی ۲۰۲۶، مسجل شود!
تیم ملی ایران از ۱۸ امتیاز ممکن در این مرحله توانسته در طول ۶ بازی اخیر، ۱۶ امتیاز کسب کند. طبق قوانین تیمهای اول و دوم هر کدام از گروهها مستقیم به جام جهانی ۲۰۲۶ میروند و تیمهای سوم و چهارم باید در دور چهارم انتخابی شانس خود برای رسیدن به سهمیه جام جهانی را بیازمایند. شاگردان امیر قلعهنویی در حالی حضورشان در بین چهار تیم برتر گروه مسجل شده که در صورت برد در دیدار بعدی مقابل اماراتِ ۱۰ امتیازی و رده سومی، میتوانند روز پنجشنبه سیام اسفندماه، حضورشان در جام جهانی ۲۰۲۶ را تقریبا قطعی کنند. تیم ملی ازبکستان هم که با ۱۳ امتیاز در رتبه دوم گروه است، در فیفادی بعدی شانس مسجلکردن صعود خود به جام جهانی ۲۰۲۶ را با کسب دو برد پیاپی دارد.
درواقع باید گفت فقط یک اتفاق عجیب میتواند تیم ملی را از راهیابی به جام جهانی 2026 که برای اولین مرتبه با 48 تیم برگزار خواهد شد، بازدارد. در این شرایط اما اهالی فوتبال نگران جام جهانی و حریفهای سرسختی هستند که در مهمترین رویداد فوتبال انتظار تیم ملی را میکشند. تیم ملی در حال حاضر ضعفهای زیادی در خطوط مختلف و به ویژه ساختار دفاعی دارد که اگر کادر فنی و در راس آنها امیر قلعهنویی وجود این مشکلات را کتمان کنند، امیدی برای نمایش خیرهکننده در جام جهانی وجود نخواهد داشت و جای آن را به ترسی خواهد داد که روز به روز تا آغاز این رقابت بزرگتر میشود.
دیدگاه تان را بنویسید