جزئی از فوتبال

سال‌های سال است که «اشتباه داوری» دیگر «جزئی» از فوتبال نیست و این جمله یکی از منسوخ‌ شده‌ترین جملات در ارتباط با قضاوت این رشته ورزشی به شمار می‌رود. برای کرمانشاهی و سایر داوران وطنی اما انگار چنین مفهومی هنوز پذیرفته نشده است. او معتقد است از آن‌جایی که داورها تنها یک دقیقه در جریان بازی اثرگذار هستند، نباید مورد مواخذه قرار بگیرند اما حقیقت آن است که گاهی حتی چند ثانیه نیز در تعیین سرنوشت یک مسابقه فوتبال، کاملا موثر است. فوتبال ورزش ثانیه‌هاست و انتظار می‌رود داورها قبل از هر کس دیگری این حقیقت ساده را درک کنند. کرمانشاهی در حالی که در جریان بازی پرسپولیس و پارس جنوبی هم مرتکب یک اشتباه بزرگ شده و گل سالم علی علیپور را به اشتباه مردود اعلام کرده است، لابه‌لای صحبت‌هایش مدام به حقوق و امکانات کم داوری در ایران اشاره می‌کند. سوال بزرگ اینجاست که آیا باشگاه‌ها و هواداران‌شان باید تاوان دستمزد کم فدراسیون به داوران لیگ برتر را بدهند؟ به نظر می‌رسد بخشی از داوران فوتبال ایران، بیش از حد حساس و زودرنج شده‌اند و دیگر مناسب قضاوت بازی‌های فوتبال نیستند.


فشار داوری

داوران با نگاهی حق به جانب درباره فشار وحشتناک روی داوری در لیگ برتر اظهارنظر می‌کنند اما ظاهرا خبر ندارند که همه جای دنیا، فشار روی داوری بسیار زیاد است. داور بزرگی مثل آندریاس فریسک بعد از هجمه‌هایی که در موردش شکل گرفت، ناچار شد قضاوت را برای همیشه کنار بگذارد. حتی بنجامین ویلیامز بعد از داوری جنجالی دیدار ایران و عراق در جام ملت‌های آسیا، تهدید به مرگ شد. تهدید شدن، شعار شنیدن و حتی پذیرایی شدن با اشیایی از سوی هواداران روی سکوها، ماجراهای زشتی هستند که در تمام دنیا برای داورها اتفاق می‌افتند. چرا‌که این شغل حساسیت‌های خاص خودش را دارد و گاهی می‌تواند همه حقیقت‌ها را در مورد یک مسابقه به سادگی عوض کند. اگر یک داور تحمل چنین فشاری را ندارد، بهتر است به خانه برگردد و به شغل دومش بپردازد. واکنش کرمانشاهی بعد از سوت زدن نبرد پرسپولیس و پارس چندان معقول به نظر نمی‌رسد. آقای داور طوری درباره فوتبال ایران موضع گرفته که انگار این باشگاه‌ها هستند که باید به خاطر اشتباهات داوری از داورها عذرخواهی کنند و به خاطر اشتباهات داوری از سوی فدراسیون جریمه شوند!


دعوت‌نامه

هیچ‌کدام از طرفداران فوتبال برای کرمانشاهی و همکارانش «دعوت‌نامه» ارسال نکرده‌اند و لیگ برتر بدون آنها نیز به مسیر همیشگی‌اش ادامه خواهد داد. اگر حقوق داوری کم است، اگر امکانات و تسهیلاتی برای داورها وجود ندارد، اگر در هر مسابقه فشار زیادی به آنها وارد می‌شود، بهتر است زودرنج‌ترین‌ داورها خیلی زود عرصه را ترک کنند تا فضا برای قاضیان سمج و چالش‌پذیر بازتر شود. کرمانشاهی «مجبور» به قضاوت در لیگ برتر و پذیرفتن حقوق‌های ظاهرا ناچیز نیست. او همین حالا می‌تواند داوری را به حال خودش رها کند و مطمئن باشد که هیچ‌کس برای این تصمیم، حتی یک قطره اشک نیز نخواهد ریخت. تردیدی وجود ندارد که داوران فوتبال در ایران، روزهای ناامیدکننده‌ای را پشت سر می‌گذارند. این اشتباه‌ها حتی گریبان علیرضا فغانی را نیز گرفته و این داور نیز از اوج فاصله چشمگیری دارد. البته که بعضی از این خطاهای بزرگ، زاییده جوی هستند که حساسیت در آن، کمی بیشتر از حد معمول شده و فشار روی داورها به شکل وحشتناکی افزایش پیدا کرده اما در چنین شرایطی انتظار می‌رود داورها به دنبال راهی برای آرام کردن جو باشند.