در شکل جدید برگزاری لیگ قهرمانان آسیا، سپاهان تنها نماینده ایران به شمار می‌رود که سابقه رویارویی با تیم‌هایی از فوتبال ژاپن را داشته است. در «جام باشگاه‌های آسیا» اما تیم‌های ایرانی چند بار به مصاف ژاپنی‌ها رفته‌اند. سامورایی‌ها در دو فینال، فرصت قهرمانی را از باشگاه‌های ایرانی گرفته‌اند تا با 6 قهرمانی و سه نایب قهرمانی، پشت سر کره جنوبی دومین کشور پرافتخار تورنمنت‌های باشگاهی در آسیا باشند. در مجموع در هفت رویارویی با ژاپنی‌ها در جام باشگاه‌ها و لیگ قهرمانان آسیا، ایران تنها صاحب یک پیروزی شده و چهار شکست و دو تساوی را نیز تجربه کرده است. تنها پیروزی ایران برابر نمایندگان ژاپن به 15 سال قبل برمی‌گردد. پرسپولیس در حالی برای برگزاری فینال آسیا با کاشیما آماده می‌شود که در هر دو تجربه قبلی برخورد با ژاپنی‌ها شکست خورده است.

تجربه اول

اولین برخورد یک تیم ایرانی با نماینده‌ای از ژاپن در جام باشگاه‌های آسیا، سال 1969 اتفاق افتاد. جایی که پرسپولیس در گروه پنج تیمی، با توکیو کوگیو از ژاپن برخورد کرد و با یک گل مقابل این حریف شکست خورد. پرسپولیس در نهایت با یک امتیاز کم‌تر، شانس صعود به مرحله حذفی این رقابت‌ها را از دست داد. قرمزها در صورت شکست دادن توکیو، از شانس خوبی برای موفقیت در این تورنمنت برخوردار بودند. این تنها تجربه همگروه شدن ایران با تیمی از ژاپن در فوتبال باشگاهی آسیا بود.

پاس در فینال

آخرین تیم ایرانی که توانست فاتح جام باشگاه‌های آسیا شود، پاس تهران بود. این باشگاه در سال 1993 با هدایت فیروز کریمی، قهرمانی آسیا را تصاحب کرد. در تورنمنتی که با حضور 12 تیم به صورت حذفی آغاز شد و در مرحله گروهی با هفت تیم ادامه پیدا کرد، پاس به عنوان تیم دوم گروه به نیمه‌نهایی رفت و در این مرحله با یومیوری ژاپن روبه‌رو شد. در این مسابقه که در بحرین انجام می‌شد، پاس در وقت‌های اضافه به گل برتری دست پیدا کرد و حریف را با نتیجه دو بر یک شکست داد تا برای اولین و آخرین بار در تاریخش به فینال آسیا راه پیدا کند.

شکست شماره دو 

پرسپولیس برای دومین بار در سال 2000 با حریفی از ژاپن روبه‌رو شد و باز هم نتیجه را به این تیم واگذار کرد تا رکورد صددرصد شکست این باشگاه مقابل ژاپنی‌ها در آسیا حفظ شود. قرمزها 18 سال قبل به نیمه‌نهایی جام باشگاه‌ها رسیدند و در عربستان، با جوبیلو ایواتا مسابقه دادند. پرسپولیس در 20 دقیقه پایانی دو گل دریافت کرد و هیچ پاسخی برای این گل‌ها در چنگ نداشت. شکست برابر جوبیلو پرسپولیس را به جای فینال، راهی مسابقه رده‌بندی کرد. تیم ژاپنی نیز در فینال شکست خورد و نایب‌قهرمان این جام شد.

زرد طلایی

سپاهان اولین باشگاه ایرانی بود که در فرمت جدید برگزاری لیگ قهرمانان، به فینال این رقابت‌ها رسید. طلایی‌ها در یک‌چهارم نهایی، روبه‌روی حریفی از ژاپن قرار گرفتند و پس از دو تساوی بدون گل، این تیم را در خاک خودش در ضربات پنالتی شکست دادند. کاوازاکی فرونتیل در هر دو مسابقه، نمایشی نسبتا بهتر از سپاهان داشت اما عملکرد خیره‌کننده عباس محمدی و نمایش کم‌نقص مدافعان تیم بوناچیچ، مانع از شکست سپاهان در این جدال شد.

فینال‌های تلخ

تلخ‌ترین خاطره فوتبال ایران از ژاپنی‌ها، به دو شکست در دو فینال آسیا برمی‌گردد. سال 1999 استقلال با ناصر حجازی به دیدار نهایی لیگ قهرمانان صعود کرد و در حضور پرتعداد هوادارانش در آزادی روبه‌روی جوبیلو ایواتا قرار گرفت. تصور می‌شد استقلال در این فینال خانگی، به سومین قهرمانی‌اش در آسیا خواهد رسید اما تیم ژاپنی در همان نیمه اول دو گل به ثمر رساند و گل سیروس دین‌محمدی در نیمه دوم، برای استقلال کافی نبود. هشت سال بعد، سپاهان راهی دیدار فینال شد و باز هم قافیه را به یک حریف ژاپنی واگذار کرد. تیم اصفهانی در دیدار رفت فینال به تساوی یک-یک با اوراواردز رسید و در دیدار برگشت با دو گل مغلوب این تیم شد تا شانس قهرمانی را از دست بدهد. فینال 2018، سومین برخورد یک باشگاه ایرانی با حریفی از ژاپن در یک فینال آسیایی است.

شرقی‌ها

از زمان آغاز فرمت جدید لیگ قهرمانان، تیم‌های شرقی دو بار در فینال موفق به شکست دادن نمایندگان ایران شده‌اند. از چند سال قبل، نمایندگان غرب و شرق آسیا تنها در فینال لیگ قهرمانان با هم برخورد می‌کنند اما پیش از آن، رویارویی تیم‌های دو منطقه در هر بخشی از مرحله حذفی ممکن بود. 6 تساوی، چهار شکست و دو پیروزی، حاصل برخورد نمایندگان ایران با شرقی‌ها در لیگ قهرمانان آسیا بوده است.