آریا طاری

«ثبات»، یکی از مهم‌ترین کلیدواژه‌ها در ورزش به شمار می‌رود. کلمه‌ای که می‌تواند سرنوشت یک تیم را تغییر دهد و آن را به مسیر خوشبختی یا ناکامی ببرد. این ثبات چه در بخش مدیریت، چه روی نیمکت و چه حتی ترکیب برنده یک تیم می‌تواند نمود پیدا کند. البته منظور این نیست که اگر فردی در جای خودش قرار نداشت یا حضورش به آن تیم آسیب می‌زد حتما باید تا ابد فرصت کار داشته باشد اما تغییرات پی‌ در پی هم چیزی نیست که بتواند به کسی کمک کند. به عنوان مثال در لیگ برتر فوتبال کشورمان و در فصل جاری، از هفته اول تا پایان هفته نوزدهم نیمکت نیمی از تیم‌ها دچار تغییر شده که برخی‌شان نه یک بار، بلکه چند بار سرمربی را تغییر داده‌اند تا شاهد یک بی‌ثباتی تاریخی از این حیث باشیم. 

استقلال‌ رکورد زد

درست است که استقلالی‌ها در جدول رده‌بندی جایگاه خوبی ندارند و در رده نهم به سر می‌برند، اما آنها در جدول تغییر سرمربی صدرنشین هستند. آبی‌پوشان فصل را با جواد نکونام آغاز کردند و امیدوار بودند پروژه قهرمانی‌ای که فصل پیش در لحظه آخر از دست‌شان رفته بود را با موفقیت انجام دهند. آنها اما با جواد فصل را بحرانی آغاز کردند تا درنهایت با این مربی به نقطه پایان برسند. بعد از جواد این سهراب بختیاری‌زاده بود که به صورت موقت هدایت تیم را در دست گرفت. باشگاه که به دنبال یک مربی نامدار خارجی بود، پیتسو موسیمانه را روی نیمکت نشاند اما مرد آفریقایی هم نتوانست انتظارات را برآورده کند و درنهایت بعد از دیرکرد مطالبات مالی‌اش، قراردادش را یک‌طرفه فسخ کرد تا دوباره نیمکت استقلال خالی از سرمربی شود. در این شرایط سهراب بختیاری‌زاده دوباره به گزینه اول باشگاه برای هدایت تیم تبدیل شد و حتی برخی صحبت‌ها حکایت از بقایش روی نیمکت تا پایان فصل داشت. سهراب اما بعد از تساوی مقابل الشرطه تاب انتقادات را نیاورد و اعلام کرد بعد از بازی با مس رفسنجان از تیم جدا خواهد شد. او حتی بعد از تساوی مقابل مس در تمرینات تیم حاضر نشد تا نشان دهد در تصمیم خود جدی است. اما از آنجایی که هنوز خبری از سرمربی جدید نیست، شنیده می‌شود باشگاه او را تا زمان حضور سرمربی جدید راضی به بازگشت کرده است. در هر حال چه سهراب به عنوان سرمربی رسمی انتخاب شود و چه فرد جدیدی هدایت تیم را در دست بگیرد، استقلال با بیشترین تغییر روی نیمکت، رکورددار است.

چهار تیم با سه سرمربی  

بعد از استقلال چهار تیم هستند که بیشترین تغییر را روی نیمکت‌های خود داشتند. مهم‌ترین تیم در این جمع پرسپولیس است. سرخ‌پوشان که فصل گذشته با اوسمار ویرا قهرمانی لیگ برتر را جشن گرفتند، تلاش زیادی کردند که دستیار سابق یحیی را یک فصل دیگر به عنوان سرمربی در اختیار داشته باشند. ویرا اما هیچ جوره راضی به این کار نشد تا سرخ‌پوشان درنهایت با خوان کارلوس گاریدو فصل جدید را آغاز کنند. گاریدو تا پایان هفته سیزدهم سرمربی پرسپولیس بود و در زمان حضورش عملکرد پر فراز و نشیبی داشت. بیشترین موضوعی که او را به سمت درهای خروجی هدایت کرد اما عملکرد ضعیفش در آسیا بود. او بعد از تحمل انتقادهای بسیار درنهایت تصمیم گرفت سمت خود را ترک کند و یکی از بی‌دردسرترین جدایی‌های تاریخ لیگ برتر را داشت. بعد از گاریدو این کریم باقری بود که به صورت موقت هدایت تیم را برعهده گرفت. او از روز اول تاکید زیادی داشت که قصد ندارد سرمربی دایم تیم باشد اما تعلل باشگاه در انتخاب سرمربی جدید باعث شد که او حضوری نسبتا طولانی روی نیمکت تیم محبوب داشته باشد و تنها به عنوان سرمربی موقت دیده نشود. سرانجام باشگاه با اسماعیل کارتال به توافق رسید تا فصل را با عقاب ترک ادامه دهد. 

شاید برای‌تان جالب باشد بدانید که در ابتدای فصل خیبر خرم‌آباد پیشتاز تغییر سرمربی بود. سفید و سبزپوشان که نخستین حضورشان در لیگ برتر را تجربه می‌کنند، با برد در هفته اول رقابت‌ها انتظارات‌شان حسابی بالا رفت. به همین دلیل هم وقتی این تیم دچار فراز و نشیب شد، تغییر نیمکت اولین استراتژی باشگاه برای بازگشت به اوج بود. نماینده استان لرستان فصل را با رضا مهاجری آغاز کرد و با وجود اینکه این سرمربی پنج امتیاز از پنج مسابقه گرفته بود، مارکو اورلیو دستیار برزیلی‌اش جانشین او شد و بعد از دو شکست و یک تساوی خیبر دوباره دست به تغییر زد و مسئولیت فنی تیم به سعید دقیقی رسید. 

دو تیم بعدی که تا به اینجای فصل با سه سرمربی کار خود را دنبال کردند، تیم‌هایی هستند که این تغییرات تحولی در آنها ایجاد نکرده است. مس رفسنجان با محرم نویدکیا وارد لیگ بیست‌وچهارم شد اما این مربی که اصلا از شرایط باشگاه راضی نبود، جزو اولین کسانی بود که استعفا داد تا بخشی از خاطرات تلخ مس نباشد. بعد از محرم، این مسعود شجاعی بود که با انتقالی پر حرف و حدیث روی نیمکت تیم نشست. مسعود در حالی که مشغول برنامه‌ریزی برای خروج تیمش از بحران بود ناگهان با خبر جدایی‌اش روبه‌رو شد و سیروس پورموسوی را به جای خود دید. شمس‌آذر قزوین هم تا به اینجای کار با سعید دقیقی، رضا مهاجری و مهدی رحمتی کار کرده که تقریبا هیچ‌کدام از آنها نتوانستند باشگاه را به هدف خود برسانند. مس رفسنجان در حال حاضر در رده سیزدهم و شمس‌آذر در رده چهاردهم قرار دارند. 

درست است که استقلالی‌ها در در رده نهم جدول به سر می‌برند، اما آنها در جدول تغییر سرمربی صدرنشین هستند. آبی‌پوشان فصل را با جواد نکونام آغاز کردند، با سهراب بختیاری‌زاده به صورت موقت ادامه دادند، موسیمانه را روی نیمکت نشاندند، دوباره سراغ سهراب رفتند و در جست‌وجوی سرمربی جدید هستند

سه تیم با دو سرمربی

سپاهان، نساجی و هوادار سه تیمی هستند که لیگ را با دو سرمربی پیش برده‌اند. از بین این سه تیم، مهم‌ترین تغییر برای سپاهان بوده است. تیمی که از ابتدا به عنوان مدعی اصلی قهرمانی وارد رقابت‌ها شد و در حالی سرمربی جدید را روی نیمکت نشاند که در بهترین شرایط ممکن بود. ژوزه مورایس سرمربی سابق طلایی‌پوشان که چند هفته‌ای می‌شد از طرف سکوها تحت فشار بود، در حالی استعفا داد که تیمش در صدر جدول رده‌بندی قرار داشت. بنابراین انتخاب سرمربی جدید یک چالش مهم و حساس برای باشگاه به شمار می‌رفت. طلایی‌پوشان که به دنبال بهترین مربی بودند، پاتریس کارترون را جذب کردند که تا الان نشان داده انتخاب درستی بوده است. پاتریس از زمان حضور در سپاهان رنگ باخت را ندیده و هنوز پرقدرت در نبرد قهرمانی حضور دارد. 

نساجی و هوادار اما شرایط متفاوتی دارند. دو تیم قعرنشین جدول رده‌بندی که زمان زیادی از حضور سرمربی‌های جدیدشان نمی‌گذرد، امیدوارند طی هفته‌های باقی‌مانده از منطقه سقوط فرار کنند. نساجی ابتدا ساکت الهامی را روی نیمکت داشت اما بعد از حواشی بسیار این سرمربی و محرومیتش بعد از دیدار با فولاد، سکان تیم را به دست ساوو میلوشویچ داد. هوادار هم بعد از روزهای ناامیدی با مهدی رحمتی سراغ امیدرضا روانخواه رفت. البته روانخواه توانست به اولین بردش با هوادار برسد و نشانه‌هایی از امید را در این تیم زنده کند. 

حرکت دو سرمربی در لبه پرتگاه

نگاهی به اتفاقات اخیر لیگ برتر نشان می‌دهد که این احتمال وجود دارد که به زودی شاهد تغییرات دیگری در تیم‌ها باشیم. در حال حاضر دو سرمربی در لبه پرتگاه حرکت می‌کنند و هیچ بعید نیست که خبر برکناری یا استعفای آنها را بشنویم. مازیار زارع بعد از روزهای خوش ابتدای فصل، مدت‌هاست که تیمش دچار بحران شده و پیش از هفته نوزدهم اعلام کرده بود اگر در دو بازی پیش رو نتیجه نگیرد، عطای کار را به لقایش خواهد بخشید. این تصمیم فعلا کارساز بوده و قوهای سپید توانستند در اولین بازی سپاهان را در هوای بارانی انزلی متوقف کنند. استقلالی‌های خوزستان هم چند هفته‌ای است که از عملکرد سرمربی‌شان راضی نیستند و صحبت‌هایی از قطع همکاری با میودراگ بوژوویچ به گوش می‌رسد. باید دید او می‌تواند با تغییر روند تیمش جایگاه خود را تثبیت کند یا نه. 

بقا در نیمی از لیگ 

جالب است بدانید از هشت تیم دیگر رقابت‌ها که هنوز نیمکت‌شان دستخوش تغییر نشده، تنها دو تیم هستند که کار را با سرمربی‌های فصل گذشته‌شان دنبال می‌کنند. آلومینیوم اراک با مجتبی حسینی و ذوب‌آهن اصفهان با محمد ربیعی این دو تیم هستند. هرچند در میانه‌های مسابقات ربیعی هم قصد رفتن داشت اما درنهایت در جمع گاندوها ماند. تراکتورسازی تبریز با دراگان اسکوچیچ، گل‌گهر سیرجان با مهدی تارتار، چادرملو اردکان با محمدسعید اخباری، ملوان با مازیار زارع، استقلال خوزستان با میودراگ بوژوویچ و فولاد خوزستان با یحیی گل‌محمدی فصل جدید را آغاز کردند. البته یحیی هم بعد از شکست مقابل خیبر استعفای کتبی‌اش را به باشگاه داد. او که مدت‌هاست با مدیریت اختلافاتی دارد، ممکن است در آینده‌ای نه‌چندان دور تصمیم به ترک فولاد بگیرد و یکی دیگر از تغییرات لیگ برتر روی نیمکت‌ها را رقم بزند.