معاون اول رئیس‌جمهور در دومین روز سفر خود به خراسان رضوی «بزرگترین کارخانه تولید تیرآهن در شرق کشور» را در نیشابور افتتاح کرد که به دلیل وضعیت زیست‌محیطی این شهر مورد واکنش‌های بسیاری قرار گرفت.

به گزارش تسنیم، محمدرضا عارف، در دومین روز سفر به خراسان رضوی در تاریخ 19 فروردین 1404، برای شرکت در مراسم آغاز بهره‌برداری و افتتاح کارخانه «خیام سپهر فولاد»، به شهرستان نیشابور سفر کرد. در آیین بهره‌برداری از این مجتمع فولادی علاوه بر او، محمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت، غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی، و تعدادی از مسئولان محلی نیز حضور داشتند.

خیام سپهر فولاد نیشابور، با ظرفیت 500 هزار تن در سال، به عنوان بزرگترین کارخانه تولیدکننده تیرآهن و مقاطع متوسط شرق کشور در زمینی به مساحت 96 کیلومتر در شهرک صنعتی عطار واقع شده است. این مجتمع فولادی با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به میزان 29 هزار و 470 میلیارد ریال و 45 میلیون یورو امروز به بهره‌برداری رسید و زمینه اشتغال مستقیم 300 نفر و اشتغال غیرمستقیم حدود هزار نفر را فراهم کرده است. مجتمع «خیام سپهر فولاد نیشابور» پس از مجتمع فولاد خراسان به عنوان دومین مجموعه فولادی در نیشابور، سالانه 600 هزار تن مقاطع فولادی تولید خواهد کرد.

در واکنش به این بهره‌برداری، علی بیت‌اللهی، فعال محیط‌زیست، تاکید کرد که در نیشابور با عمیق ترین شکاف فرونشستی ایران، بزرگترین کارخانه تولید تیرآهن شرق ایران احداث شد. او در توییتی نوشت: «در ارزیابی فرونشست زمین در نیشابور و در بازدید گستره کهریزک در مجاورت شهر نیشابور و در امتداد خط اصلی لوله گاز، روز نهم مهر ماه سال ۱۴۰۲ مواجه با عمیق ترین فیشر فرونشستی شدم که تا به حال دیده بودم، این تصویر بمعنی واقعی کلمه بازگوی فاجعه جبران‌ناپذیر فرونشست زمین است. عمق شکاف بیش از ده متر پهنای شکاف بیش از یک متر طول آن بیش از سیصد متر. من که اغلب پهنه های فرونشستی کشور را بازدید کرده‌ام چنین ابعادی از شکاف‌های فرونشستی را ندیده بودم ولی ... . در اوایل سال ۱۴۰۴ و در خبرها آمد که بزرگترین کارخانه تولید تیرآهن شرق کشور در نیشابور بدست معاون اول محترم رییس جمهور افتتاح شد. بنده اعتراف می کنم که دارم از تلاش‌های خودمان در رساندن پیام هشدار فرونشست زمین به درون قلب و ذهن و فکر مسئولان عالیرتبه ناامید می‌شوم. فقط کافیست نگاهی به ابعاد شکاف فرونشستی نیشابور در تصویر بیندازید تا دریابید که چقدر باید از افتتاح صنایع آب بر در زون های فرونشستی غمگین و ناامید شد.»

همچنین مریم شکرانی، فعال رسانه‌ای، به این احداث واکنش نشان داد و نوشت: «بحران آب در نیشابور به حدی است که عمیق‌ترین فرونشست زمین در ایران را تجربه می‌کند؛ شکاف‌هایی به طول ۳۰۰متر و عرض یک متر و عمقی بیش از ۱۰ متر. حالا بزرگترین کارخانه تولید تیرآهن شرق کشور در نیشابور افتتاح شده! این است وضع مملکت‌داری...».

گفتنی است نبود یک استراتژی صنعتی مشخص و بی‌توجهی به مسائل زیست‌محیطی در نتیجه نبود این راهبرد، از جمله مسائلی است که اقتصاد ایران را تهدید می‌کند به صورتی که می‌توان آن را یکی از عوامل توسعه نیافتگی دانست زیرا یک نگاه توسعه‌ای مسائل صنعتی و اقتصادی را در ارتباط با حفظ محیط‌زیست درنظر می‌گیرد اما در ایران چنین دیدگاهی وجود ندارد و بحران‌های محیط‌زیستی بسیاری که گریبان ما را گرفته است، نتیجه نبود همین دیدگاه توسعه‌ای است.