وزیر نفت از انعقاد یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای تاریخ نفت کشور خبر داد. این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، بار دیگر بر بازگشت فشار حداکثری علیه ایران با هدف صفر شدن صادرات نفت ایران تاکید دارد. حال باید دید که اگر واقعا این سیاست علیه ایران اعمال شود، چگونه قرار است یک قرارداد بزرگ نفتی در کشور به سرانجام برسد؟

به گزارش تجارت‌نیوز، محسن پاک‌نژاد، در حاشیه نشست هفتگی هیات دولت با حضور در جمع خبرنگاران، گفت: به‌زودی با حضور رئیس‌جمهوری یکی از بزرگ‌ترین قرارداد‌های تاریخ نفت کشور امضا می‌شود؛ محتوای قرارداد نیز بعد از امضا به اطلاع مردم می‌رسد. او درباره برنامه وزارت نفت درباره مقابله با تحریم‌ها عنوان کرد: ایران برای هر شرایطی آمادگی دارد تا به اهداف برسد و در صورت ادامه یا لغو تحریم‌ها آمادگی مناسب وجود دارد. تمهیدات لازم درباره فشار حداکثری در نظر وزارت نفت است و این تئوری شکست‌خورده است. ن طور که وزیر نفت بیان کرده، هنوز جزئیات قرارداد انتشار عمومی نیافته است، اما بنا بر پیگیری‌های تجارت‌نیوز از وزارت نفت، این خبر تا یک تا دو هفته آینده منتشر می‌شود. حال باید دید که یکی از بزرگ‌ترین قرارداد نفتی ایران چه می‌تواند باشد؟

رئیس‌ جمهوری آمریکا نیز روز 16 بهمن ماه کمپین «فشار حداکثری» علیه ایران را با امضای یک یادداشت ریاست‌جمهوری با هدف کاهش صادرات نفت این کشور به صفر احیا کرد. ترامپ با امضای یک یادداشت ریاست‌جمهوری، عنوان کرد که آمادگی مذاکره با ایران را دارد و امیدوار است که مجبور به استفاده از فرمان صفر کردن صادرات نفت ایران نشود. با امضای یادداشت مذکور، سیاست سخت‌گیرانه دوره اول خود را دوباره برقرار کرد و جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، را به ضعف در اجرای تحریم‌های نفتی متهم کرد.

لازم به ذکر است که این دستور، وزارت خزانه‌داری و وزارت خارجه آمریکا را ملزم به اعمال فشار اقتصادی بیشتر و اجرای دقیق تحریم‌ها، به‌ویژه در حوزه صادرات نفت ایران، می‌کند. البته ترامپ در ادامه عنوان کرده است که برای مذاکره با ایران، با مسئولان تماس می‌گیرد. در واقع اگر مذاکره به سرانجام نرسد، این سیاست از سر گرفته می‌شود.

در ادامه این اقدام، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری ایران و محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری، سخنانی را پیش کشیدند که نشان از نبود تمایل برای مذاکره دارد. پزشکیان که در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری تحریم را نعمت نمی‌دانست و به دنبال رفع تحریم بود، در آیین افتتاح و آغاز عملیات اجرایی طرح‌های وزارت نیرو در سراسر وزارت کشور که روز چهارشنبه 17 بهمن ماه برگزار شد، این گونه پاسخ ترامپ را داد: آمریکایی‌ها خیال می‌کنند همه چیز ایران به نفت وابسته است و می‌خواهند جلوی صادرات نفت ما را بگیرند، در حالی که مسیرهای زیادی برای خنثی‌سازی اهداف آن‌ها وجود دارد. معاون اول رئیس‌جمهوری نیز روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت و در جمع خبرنگاران، درباره اظهارات شب گذشته ترامپ درباره مذاکره با رئیس‌جمهوری ایران گفت: دیدار و مذاکره با ترامپ در دستور کار نیست.

در واکنش به این اقدام، وزیر نفت ایران، تئوری فشار حداکثری را یک تئوری شکست‌خورده خواند و اعلام کرد که ایران برای هر شرایطی آمادگی دارد. همزمان شدن خبر انعقاد یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای نفتی و بازگشت سیاست فشار حداکثری علیه ایران، جالب توجه است. چطور ممکن است که یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای نفتی ایران همزمان با بازگشت سیاست فشار حداکثری و تلاش برای صفر کردن صادرات نفت ایران، امضا شود؟ ایران تاکنون با توجه به تشدید تحریم‌ها، مجبور به دور زدن تحریم و صادرات نفت از طریق راه‌های غیررسمی بوده است. حال اگر سیاست فشار حداکثری به طور کامل علیه ایران اعمال شود، روند صادرات نفت ایران بیش از پیش سخت‌تر و پرهزینه‌تر می‌شود؛ مگر آن که مذاکراتی برای رفع تحریم‌ها صورت گیرد.

در چنین شرایطی باید پرسید که چه کشوری حاضر به انعقاد یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای نفتی با ایران شده است و این قرارداد چه منافعی برای مردم ممکن است 

در پی داشته باشد؟