گزارش رسانه غربی:
ایرانیان به اقتصاد همسایگان شریک آمریکا نگاه حسرتبار دارند!
ایران نفس خود را پس از مراسم تحلیف «دونالد ترامپ» رئیس جمهور تازه آمریکا حبس کرده و منتظر است ببیند موضع او در قبال این کشور چه خواهد بود.
به گزارش اقتصاد24، رسانه خبری «بیزینس نیوز یوروپ» (bne intelliNews) در گزارشی با اشاره به این که شهروندان ایرانی و دولت آن کشور نفس خود را بر سر آنچه پس از راهیابی ترامپ به کاخ سفید در راه است حبس کردهاند، نوشت: «معنای بازگشت ترامپ هم برای پویایی منطقه و هم برای جایگاه ایران در نظم جهانی، با احتمال دور جدیدی از تحریمها یا حتی جنگ در چشم انداز در صورتی که دولت ایران حاضر به تعامل با ترامپ نشود ذهن مقامهای ایرانی و شهروندان عادی در کوچه و خیابان را به خود مشغول کرده است.»
این رسانه خبری در ادامه اشاره کرد: «پس از خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸ میلادی و ترور ژنرال سلیمانی در عراق، مردم عادی در ایران از آخرین دوره ریاست جمهوری ترامپ به خوبی یاد نمیکنند. آنان صرفا شعار نخست آمریکا ترامپ و حمایت او از سیاست اسرائیل دشمن ایران را به خاطر میآورند. محمد ۴۲ ساله، استاد یکی از دانشگاههای تهران میگوید:«روابط با آمریکا باید احیا شده و در چارچوب مقررات بینالمللی و مطابق با منافع ملی انجام شود». این اظهارنظر او با واکنشهای پرشوری مواجه میشود. فاطمه ۳۵ ساله، فارغ التحصیل رشته اقتصاد در منطقه شهرک غرب تهران میگوید: کشاندن کشور به فقر و فلاکت زیر پرچم مبارزه با آمریکا نه هنر است و نه دستاورد. نقش دلار در امور مالی جهانی توجه ویژه ناظران ایرانی را به خود جلب میکند و آنان به این موضوع از دریچه تجربه کشورشان در زمینه تحریمها و انزوای مالی بین المللی نگاه میکنند. علی ۵۱ ساله، بانکدار ارشد در تهران میگوید: آمریکا میتواند از طریق گردش دلار در بازارهای جهانی، جهان را استثمار کند. آنها بازارهای جهانی را با حجم عظیمی از دلارهای بدون پشتوانه پر کردهاند و اساساً به جهان میگویند: حواستان جمع باشد، اگر دلار سقوط کند، آمریکا زمین خواهد خورد، اما شما قطعا خواهید مُرد.»
در این گزارش با عنوان اینکه ایرانیان ترامپ را فردی جاه طلب میدانند، ادامه داده شده است: «اظهارات اخیر ترامپ در مورد گسترش سرزمینی از جمله ادعای تبدیل شدن کانادا به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا، تصاحب گرینلند و کنترل کانال پاناما از سوی بسیاری از نظردهندگان ایرانی به عنوان نشانههایی از جاه طلبیهای استراتژیک گستردهتر آمریکا تلقی میشود. برخی ناظران ایرانی بیثباتی ظاهری ترامپ را بهطور بالقوه پنهانکننده محاسبات استراتژیک عمیقتر او میدانند. اظهارات او درباره گسترش سرزمینی در چارچوب بدهی ملی فزاینده آمریکا که تحلیلگران ایرانی میگویند به ۳۶ تریلیون دلار رسیده است، تحلیل میشود. سارا ۳۸ ساله، حسابدار ارشد از خیابان شریعتی در تهران میگوید: اگر با این رویکرد به قضیه نگاه کنید، ممکن است چهرهای متفکر و منطقی در پشت این نمای ظاهراً دیوانه از ترامپ را ببینید. او به سخنان توسعهطلبانه ترامپ از منظر نیاز آمریکا به توزیع بار بدهی و دسترسی به منابع جدید نگاه میکند.»
بحث اغلب به مقایسه بین کشورهایی میرسید که روابط متفاوتی با غرب دارند. حسن اکبری ۴۷ ساله، فروشنده ارز در خیابان ولیعصر تهران، با مقایسه مسیر توسعه کشورهای دیگر که دارای روابط با آمریکا هستند با مسیر توسعه ایران میگوید: به ترکیه، جمهوری آذربایجان، عربستان سعودی، امارات، کویت، قطر و اردن نگاه کنید. با این وجود، مهدی ۴۳ ساله، یکی از همکاران او نظر متفاوتی دارد و میگوید: چرا ترکیه، مصر و آرژانتین در چنین شرایط وخیمی قرار دارند؟ زهرا ۵۵ ساله، یک زن خانهدار و مادر فرزندانی نوجوان از منطقه پاسداران تهران میگوید: فقط نگرانم. ما در آغاز نظم جدیدی هستیم که در دوران ریاست جمهوری ترامپ بر خاورمیانه حاکم خواهد شد؛ من نمیتوانم با تحولات بیشتری روبهرو شوم.
حمید تاجر ۳۶ ساله، در پی توافق تاریخی مشترکی که در هفته جاری بین روسای جمهور ایران و روسیه امضا شد میگوید: همه کشورهای عربی با اسرائیل قراردادهای صلح و تجارت امضا خواهند کرد و ایران با فشارهای بیشتری روبهرو خواهد شد. کسانی که فکر میکنند روسیه و چین روابط خود را با آمریکا کنار میگذارند تا در کنار ایران قرار گیرند عمیقا در اشتباه به سر میبرند.
گفتنی است، تحلیل اقتصادی ناظران ایرانی اغلب بر مزیتهای ساختاری ایالات متحده در نظام مالی جهانی متمرکز است. محمود صادقی ۴۹ ساله، استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف تاکید میکند: علیرغم آن که بدهی آمریکا از ۱۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی آن کشور فراتر رفته هیچ کشور دیگری در جهان نمیتواند حتی نیمی از این بدهی را بدون فروپاشی حفظ کند.
دیدگاه تان را بنویسید