یک کارشناس اقتصادی:
حذف دلار نیمایی به تنهایی مشکلات اقتصادی را حل نمیکند
یک کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد که حذف دلار نیمایی به تنهایی نمیتواند مشکلات اقتصادی را حل کند.
اصغر سمیعی در گفتوگو با خبرآنلاین، اظهار کرد: هر نوع قیمتی که به غیر از بازار آزاد و نرخی که بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود، در واقع منجر به ایجاد رانت خواهد شد و غیراقتصادی است و میتواند به تضعیف اقتصاد کشور منجر شود. این وضعیت میتواند به ایجاد یک نرخ ثابت منجر شود. اگر بخواهیم اقتصادی پویا و رقابتی داشته باشیم،باید اجازه دهیم که قیمتها واقعی باشند.
او افزود: قیمتها بهعنوان راهنما و علامت عمل میکنند؛ علامتهای غیرواقعی میتوانند افراد را بهاشتباه بیندازند و در نهایت به ضرر اقتصاد ایران تمام شوند؛ بنابراین، باید از بیان نادرست پرهیز کرد و قیمتها باید واقعی و واحد باشند. قیمتهای واقعی میتوانند به رقابتیتر شدن و پویاتر شدن اقتصاد ما کمک کنند و این پویایی میتواند منجر به کاهش نرخ بیکاری و تورم شود و مزایای زیادی برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد.
این تحلیلگر تاکید کرد: ببینید بازار توافقی که مطرح میشود، آیا مگر میشود دو نفر بدون توافق با هم معامله کنند؟ حتی وقتی که شما در خیابان ماست میخرید، فروشنده و خریدار باید به توافق برسند. غیر از این، معاملهای صورت نمیگیرد. اساساً، غیر توافقی بودن یک مفهوم غیرعملی است. هر کسی که بخواهد با دیگری معامله کند، باید بر سر نرخ به توافق برسند. این نامگذاریهای عجیبوغریب مانند «بازار توافقی»، «بازار نیمایی» و «بازار ارز متشکل» و...فقط به ایجاد رانتهای جدید منجر شده و هیچکدام تأثیر مثبتی نداشتهاند. به نظر من، حتی اگر ۱۰۰ بازار جدید هم ایجاد کنند، بازار اصلی همان است که در میان مردم عادی مورد معامله قرار میگیرد و این قیمت واقعی است. قیمتهای دیگر عمدتاً رانتی و غیرواقعی هستند.
سمیعی همچنین درباره نوسانات نرخ ارز بیان کرد: بر اساس دادههای اقتصادی، اگر بخواهیم قضاوت کنیم، نرخ تورم ما بیش از ۳۰ درصد است، درحالیکه نرخ تورم در کشورهای حوزه دلار کمتر از ۵ درصد است. در واقع، تفاوت این دو نرخ اجتنابناپذیر است و بر قیمت دلار تأثیر میگذارد و بهتبع آن، قیمتها افزایش مییابند. در این میان، نوساناتی نیز وجود دارد.
او ادامه داد: بهعبارتدیگر، ممکن است در برخی مواقع شیب صعودی نرخ دلار بیشتر شود و در مواقع دیگر برعکس. اما بهطورکلی، باید تفاوت نرخ تورم دو ارز را در نظر بگیریم. من پیشتر نیز تأکید کردهام که باتوجهبه نرخ تورم و قیمتهایی که داریم، مثلاً اگر در سال ۱۴۰۲ قیمت دلار حدود ۶۰ هزار تومان باشد، با این نرخ تورم فعلی، تا پایان سال جاری قیمت دلار نباید کمتر از ۸۰ هزار تومان باشد.
به گفته این تحلیلگر، اگر نرخ تورم کنونی ادامه یابد، ممکن است در نیمه اول سال آینده شاهد دلار ۱۰۰ هزارتومانی باشیم، مگر اینکه اقداماتی برای کنترل تورم انجام دهیم. باید جلوی افزایش حجم نقدینگی را بگیریم، نرخ بهرهها را متعادل کنیم، بیکاری را کاهش دهیم و اصلاحات اقتصادی جدی را پیادهسازی کنیم. در صورت تحقق این موارد، امیدواریم وضعیت بهبود یابد.
صمیعی خاطرنشان کرد که در واقع میتوان گفت تا زمانی که اصلاحات اقتصادی انجام نشود و ما همچنان با افزایش نرخ تورم و رشد نقدینگی مواجه باشیم، به نظر نمیرسد که قیمتها تغییرات معناداری را تجربه کنند و ارزش پول ملی ما به طور مداوم کاهش خواهد یافت.
دیدگاه تان را بنویسید