معیشت هر زمان که سخت‌تر شود، زندگی برای تمامی اقشار تنگ‌تر شده و چالش‌ها برای گذران روزمره به طور گسترده افزایش می‌یابد. قشر دانشجو نیز از این قاعده مستثنی نبوده و این روز‌ها تورم کیفیت زندگی آنها را هم تحت تاثیر قرار داده است.

به گزارش اقتصاد24،  عبارت «زندگی دانشجویی» طی سال‌های متمادی طوری در میان افکار جا افتاده انگار زندگی ساده و کم خرجیست در حالی که یک فرد دانشجو اگر شرایط کار کردن نداشته باشد، باید هزینه‌های خود را از خانواده‌اش گرفته و به طور قطع، بار هزینه‌ای به مراتب بیشتر از یک محصل خواهد داشت. اما یک جوان ۱۸ ساله هزینه‌های ثابت بسیار سنگینی دارد که معمولا به چشم هیچ کس در جامعه نمی‌آید؛ انگار هزینه و گرانی تنها برای سرپرستان خانوار بوده و اگر کسی ازدواج نکند، یعنی خرجی هم ندارد!

بدیهی‌ترین نیاز یک دانشجو، خرید کتاب‌های درسی مربوط به تحصیل است؛ هر ترم تحصیلی دانشجو باید برای ۶ تا ۸ درس، کتاب تهیه کند و این خود در مجموع هزینه زیادی را می‌طلبد. اغلب کتاب‌های دانشجویی بسته به رشته، کمیابی و در نهایت حجم کتاب، قیمت‌های متفاوتی دارند. اما به طور کلی ارزان‌ترین کتاب دانشجویی که اغلب برای دروس عمومیست، نرخی بیش از ۱۱۰ هزار تومان دارند. به این ترتیب یک دانشجوی رشته مهندسی برای یک درس تخصصی خود حدود پانصد هزار تومان باید هزینه کند.

همین گرانی شدید کتاب برای تحصیل باعث شده تا اغلب دانشجویان به دنبال کتاب‌های دست دوم یا با سال انتشار بسیار قدیمی‌تر باشند. کتاب‌های دست دوم هم بسته به میزان کهنگی یا سلامت کتاب، قیمتی بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کتاب نو را دارند. با حساب سرانگشتی ساده، برای یک ترم با ۶ درس (اگر دانشجو برای هر درس تنها نیاز به خرید یک کتاب نیاز داشته باشد) دانشجو باید رقمی بین ۲ تا ۳ میلیون بپردازد. این عدد را اگر با هزینه کپی و پرینت حوزه‌های دست نویس یا حتی هزینه خرید دفتر و برگه جمع بزنیم، تحصیل هر ترم برای دانشجو حداقل ۴ میلیون تومان خرج دارد. این رقم برای رشته‌های پزشکی و حتی هنری که نیاز به خرید لوازم طراحی مرتبط دیگر بالاست، به بیش از ۱۰ میلیون تومان می‌رسد.

مشکل اصلی جایی دیده می‌شود که هزینه‌های یک دانشجو، تنها محدود به لوازم تحصیل نشده و مخارج روزانه مثل رفت‌وآمد، خوراک و در بسیاری از مواقع مسکن هم باید به آن اضافه شود. یک دانشجوی خوابگاهی دور از خانه که در دانشگاه روزانه دولتی تحصیل می‌کند، اگر خوش‌شانس باشد و بتواند از خوابگاه دانشگاه استفاده کند، برای هر ماه اقامت در یک اتاق چهار تخته، مبلغ دویست هزار تومان بپردازد. اگر دانشجوی شبانه باشد سیصد هزار تومان و اگر دانشگاه آزادی باشد؛ ماهی یک میلیون هزینه اتاق چهار نفره خوابگاه دانشگاه آزاد است و دانشجو باید از هر راهی که شده آن را بپردازد. به بیانی ساده‌تر، یک دانشجو برای هر ترم باید بین هشتصد هزار تومان تا چهار میلیون تومان هزینه اسکان خود را بپردازد.

وقتی فضای کاری برای جذب نیروی کار هم تحصیلات را مدنظر قرار می‌دهد و هم سابقه شغلی و دانشجو جماعت هیچ نقطه شروعی را برای آغاز سابقه کاری خود نمی‌تواند پیدا کند در نهایت این بار سنگین مخارج او بر دوش خانواده خواهد بود. چرخه باطل نیاز به سابقه شغلی و نیاز به استخدام برای کسب سابقه، هر سال با قدرت بیشتر در جامعه به روند خود ادامه می‌دهد.