وعده رئیسی نه روی زمین که در هواست
سرگردانی متقاضیان در زمینهای «بایر» طرح ملی مسکن!
باران زرین قلم
در حالی که تورم مسکن در دی ماه رکورد تازهای را به ثبت رسانده و قیمت اجارهبها نیز فشاری مضاعف را بر سبد هزینهای خانوار وارد میکند؛ بررسیها نشان میهد وعده مسکنی دولت حالا نه روی زمین که در هوا باید دنبال شود.
وقتی ابراهیم رییسی یک سالونیم پیش در جریان انتخابات وعده داد که قرار است چهار میلیون مسکن در چهار سال در دوره ریاستجمهوری وی ساخته شود، کمتر کارشناسی این نکته را باور کرد که چنین طرح عظیمی ممکن و مقدور است.
با این حال دولت از اولین روزهای فعالیت خود دست به کار ثبتنام متقاضیان و پالایش اسامی شد و نتیجه اعلام قبولی برای برخی از متقاضیان بود.
بر اساس اعلام وزارت راه، ثبتنام طرح نهضت ملی مسکن از ۲۸ مهرماه ۱۴۰۰ آغاز شد و تا آخرین ساعات سال 1400 ادامه یافت و بر این اساس در طرح نهضت ملی مسکن، ۵ میلیون و ۴۲۰ هزار متقاضی در سامانه مسکن حمایتی ثبتنام کردند که از این تعداد در پالایش اولیه با بررسی سه شرط تاهل،عدم دریافت تسهیلات و نداشتن مالکیت خصوصی بیش از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار متقاضی واجد شرایط شناخته شدند.
این اما همه ماجرا نبود. استعفای پرحاشیه و دوران پر سر و صدای وزارت رستم قاسمی، بخشی از ماجرای پیچیده مسکن در دولت رییسی بود. وقتی مهرداد بذرپاش، وزیر جدید راه و شهرسازی سکان کار را به دست گرفت، به صورتی تلویحی از این وعده عقبنشینی کرد و در ارزیابی برای میزان بودجه لازم برای ساخت چهار میلیون مسکن با متراژ ۱۰۰ متر گفت: «نزدیک به دو برابر بودجه عمرانی کشور یعنی ۲۸۰۰ هزار میلیارد تومان برای ساخت چهار میلیون مسکن نیاز داریم، پس فکر نکنید اگر از ساخت مسکن کوتاه آییم مقصر دولت است یا برعکس مقصر مجلس است، ما همه در یک کشتی نشستهایم.»
پس از آن بود که ابراهیم رییسی در جمع مردم رباط کریم در میانه آذر سال جاری از وعده خود بیهیچ توضیحی عقب نشینی کرد و وقتی با اعتراض مردی مواجه شد که حین سخنرانیاش از گرانی مسکن فریاد زد، گفت: «مسکن از ضرورتهایی است که ساخت یک میلیون مسکن را من از ابتدا گفتم، به خاطر اینکه هم نیاز کشور است و هم مصوبه قانونی کشور است. نیاز جدی مناطق هم هست.»
رییسجمهور نگفت چگونه وعده وی درباره ساخت سالی یک میلیون مسکن به ساخت تنها یک میلیون مسکن کاهش یافته است.
البته داستان مسکن از این نیز پیچیدهتر است.
وقتی تورم رکورد میزند
به تازگی مرکز آمار جدیدترین گزارش خود از شاخص و متوسط قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در اولین ماه زمستان امسال را منتشر کرده است.
این گزارش نشان میدهد که تورم ماهانه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران ٩.٨ درصد بوده است که در مقایسه با آذر ماه (٤.١ درصد)، ٥.٧ واحد درصد افزایش داشته که این بیشترین تورم ماهانه مسکن از مرداد ۱۳۹۹ تاکنون بوده است.
متوسط قیمت هر متر مربع مسکن بر اساس متوسط وزنی، در حدود ۵۵ میلیون تومان اعلام شده است.
از سوی دیگر خبرگزاری ایسنا گزارش داده است که برخی از معاملهگران مسکن را به دلار معامله میکنند که البته این موضوع واکنش اتحادیه مشاوران املاک را نیز در پی داشت.
حالا متقاضیان مسکن ملی طعم گس سرگردانی را در کنار تورم فزاینده مسکن در بازار حس میکنند. اتفاقی که از دو سو آنها را تحت فشار قرار میدهد
عبدالله اوتادی عضو اتحادیه مشاوران املاک استان تهران با بیان اینکه معاملات ملک با دلار یا هر ارز خارجی غیر قانونی است،گفت: در هیچ کشوری مانند بازار مسکن ایران سرمایهگذاری بر روی ملک به صرفه نیست. بازار مسکن ایران نسبت به کشورهای خارجی سود بسیار بالایی دارد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند تورم عجیب مسکن ناشی از روی زمین ماندن وعده دولت از یک سو و فشار وارده بر بازار مصالح از بابت تورم از سوی دیگر است.
قیمت مسکن تنها در تهران در یک سال و نیم بیش از 18 میلیون تومان در هر متر مربع افزایش یافته است.
قصه پرغصه پذیرششدگان
در این میان زمین ماندن وعده مسکنی دولت سیزدهم بیش از همه پذیرفتهشدگان طرح ملی مسکن را نشانه رفته است. این افرد که آورده اولیه مورد نیاز خود را واریز کردهاند حالا با بحرانی جدی روبرو هستند. بحران عدم پیشرفت پروژه و بلاتکلیفی. همین موضوع سبب شده است بسیاری زمزمه انصراف را سر دهند. یکی از پذیرفتهشدگان در گفتگو با «توسعه ایرانی» با تاکید بر اینکه بعد از هفت ماه هنوز زمین پروژه موردنظر در منطقه پاکدشت بایر است؛ گفت درحالی باید تا هفته دیگر 40 میلیون بهعنوان آورده اولیه واریز کند که بسیاری از کسانی که آورده را واریز کردهاند معتقدند ممکن است دولت فعلا قصدی برای ساخت نداشته باشد.
نکته اینجاست که مسکن مهر به رغم گذشت 15 سال هنوز کامل نشده و همچنان برخی از واحدها در حال افتتاح است. از یک سو این سابقه و از سوی دیگر عقبنشینی دولت سیزدهم سبب شده است این وضعیت برای متقاضیان ایجاد شود .
بیش از دو میلیون خانه ساخته میشود؟
برخی معتقدند عقبنشینی دولت بابت نبود زمین کافی، آب کافی و امکانات شهری برای خانههای در شرف ساخت است. وعدهای صرفا انتخاباتی از سوی رئیس دولت بوده که جوانب امر سنجیده و امکانسنجی نشده است.
یکی دیگر از متقاضیان مسکن نیز در واکنش به این وضعیت بلاتکلیف در پیامی برای تجارتنیوز نوشته است: «تکلیف آنهایی که قسط واریز کردهاند و هیچ اقدامی از طرف دولت نشده چیست؟ دولت کار را حساب شده انجام نمیدهد و فقط شوک وارد میکند.»
نکته وی البته نکته درستی است چرا که برآوردها نشان میدهد از زمان طرح موضوع ساخت مسکن قیمت مصالح ساختمانی روندی افزایشی را تجربه کرده است به طوری که هزینه نهایی ساخت مسکن ملی هنوز روشن نیست و هر چند در ابتدا صحبت از قیمت 6 میلیون تومان برای هر متر مربع بود، این روزها گفته میشود قیمت مسکن ملی به بیش از هشت میلیون تومان در هر متر مربع خواهد رسید.
در عین حال متقاضی دیگری نیز گفته است: ما هر چند قسط اول را واریز کردیم اما نمیدانیم تکلیفمان چیست و نمیدانیم پروژه حداقل چه زمانی آغاز خواهد شد؟
به نظر میرسد این بار متقاضیان مسکن طعم گس سرگردانی را در کنار تورم فزاینده مسکن در بازار حس میکنند. اتفاقی که از دو سو آنها را تحت فشار قرار میدهد.
دیدگاه تان را بنویسید