دبیر انجمن قطعهسازان خودرو:
گیج شدهایم... به کدام ساز برقصیم؟
ادامه و استمرار عرضه خودروها در بورس کالا در حالی در هالهای از ابهام قرار گرفته که نظرات متعددی درخصوص نحوه عرضه خودروهای داخلی وجود دارد دبیر انجمن قطعهسازان ضمن گلایه از این موضوع، عنوان کرد: برای فروش ساده یک کالا که در همه دنیا بر اساس عرضه و تقاضا انجام میشود، چندین راه و شیوه عجیب و غریب طراحی کردهاند، اما در اجرای همین شیوهها هم تردید وجود دارد و هر روز با یک تصمیم جدید مواجه هستیم.
آرش محبی نژاد در گفتوگو با ایسنا، ضمن گلایه از بحثهای اخیر پیرامون ادامهدار شدن یا نشدن روند عرضه خودروها در بورس کالا که یک روز تاکید میشود، برای تعدادی از خودروها لغو شده و سپس در همان روز یا نهایتا روز بعد، تکذیب میشود، اظهار کرد: اختلاف رای و نظر مختلف میان نهادها و سازمانهای مرتبط به قدری در صنعت خودرو وجود دارد که تولیدکننده نمیداند به کدام ساز باید برقصد؟! یک روز حاشیه بازار، یک روز قرعهکشی، یک روز عرضه در بورس و دوباره از اول!
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودرو کشور تصریح کرد: با توجه به روند و رویه غلطی که طی سالهای گذشته پایهگذاری و اجرا شده و در نهایت هم منجر به زیان انباشته و زمینگیر شدن صنعت خودرو و قطعهسازی شده است، معتقد هستیم که عرضه خودرو در بورس، تنها راه قانونی فرار از «منجلاب قیمت گذاری دستوری» است.
وی ضمن اشاره به نتایج مثبت فروش خودرو در بورس کالا، گفت: بازنده اصلی قمارِ قرعهکشی خودرو مردم و تولیدکنندگان و در مقابل برنده این قمار، دلالان هستند.
دبیر انجمن قطعهسازان کشور به موانع پیش آمده در عرضه خودرو در بورس کالا اشاره کرده و درباره چرایی آن، توضیح داد: مشکل اقتصاد کلان از دیدگاه ما در دو موضوع دیده میشود؛ علاوه براینکه قدرت خرید مردم به دلیل تورم و افزایش قیمتها و عدم تناسب درآمدها کاهش یافته است، اقتصاد دستوری نیز که در رأس آن، قیمتگذاری دستوری قرار دارد، بر مشکلات این حوزه دامن زده است.
۲۵۰ هزار میلیارد تومان شکاف بازار در نتیجه قیمتگذاری دستوری
وی افزود: با توجه به اینکه مدلهای پیشنهادی عرضه خودرو در ایران در دنیا مسبوق به سابقه نبود، ابتدا با آن مخالفت کردیم، اما با توجه به اینکه تمام زنجیره بالادستی موثر در قیمت تمام شده همانند فولاد، مس، آلومینیوم و سایر نهادههای تولید در بورس کشف قیمت میشوند، به این نتیجه رسیدیم که عرضه خودرو در بورس کالا در شرایط فعلی بهترین راه حل و مناسب ترین گزینه فرار از مهلکه قیمت گذاری دستوری است.
محبی نژاد تصریح کرد: در حقیقت عرضه خودرو در بورس کالا، تنها روش قانونی ممکن است که میتواند بخشی از مشکلات صنعت خودرو را برطرف کند و میتواند کمک کند تا صنعت خودرو از این منجلاب بیرون بیاید. به بیان ساده با توجه به زیان انباشته ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی قیمتگذاری دستوری و شکاف ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی بازار، عرضه خودرو در بورس کالا تنها روشی است که میتواند مانع از تعمیق بیشتر زیان تولیدکنندگان و از بین رفتن سرمایه و امید سهامداران شود.
وی تاکید کرد: به نظر میرسد «یکی از اصلیترین مسائلی که متولیان و مسئولان مرتبط با این صنعت به آن توجه نمیکنند، حقالناس است»؛ چراکه عمده سهامداران شرکتهایی مانند ایران خودرو، سایپا و گروه بهمن که در بورس حضور دارند، مردم هستند؛ در حقیقت پول مردم است که در قالب سهام به این شرکتها تزریق میشود و حق الناس محسوب می شود. اما زمانیکه با قیمتگذاری دستوری به بهانه اینکه اوضاع را آرام جلوه و تورم را به صورت مجازی پائین نشان دادند، سبب از بین رفتن سرمایه و پول مردم شده، به سهامداران لطمه زدهاند و حقالناس بر گردنشان است.
دیدگاه تان را بنویسید