استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی
تمکین به مطالبات مردمی نشان ضعف نیست
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت: یکی از مهمترین اهداف تحریمها سرخوردگی جوانان از طریق تحمیل سیاستهای اشتغالزدا و تورمزا بوده است و در حالی که حکومتگران دهها خط قرمز تعریف کردند، خوب است که یکی از خط قرمزهای آنها هم سیاستهای اشتغالزدا و تورمزا باشد.
فرشاد مومنی در نشست «ارزیابی تحولات اخیر کشور و ریشههای اقتصادی آن» با بیان اینکه در این جلسه قصد داریم با دریچه علم به نحوه مواجهه با اتفاقات اخیر نگاه کنیم، اظهار داشت: نگران این هستیم که برخوردهای عصبی و انفعالی به هزینههای تحمیل شده مردم و جامعه اضافه کنند و بدون اینکه دستاوردی داشته باشند چشم انداز نگران کنندهتری را ایجاد کنند.
وی با اشاره به بررسی اعتراضات و تحولات اخیر کشور با نگاه اقتصادی گفت: تفکیک وجوه اقتصادی و غیر اقتصادی حیات جمعی یک تفکیک اعتباری و قراردادی است و حکومتگران باید آگاه باشند وقتی که بحران اقتصادی و سیاسی رخ میدهند همزمان دچار بحرانهای اقتصادی، بینالمللی و فرهنگی هم میشویم.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: دسترسی به دادههای اقتصادی به وضوح نشان میدهند که با بحرانهای ناشی از فساد و ناکارآمدی تصمیمگیران و سیاست گذاران اقتصادی مواجه هستیم و وقتی این بحرانهای سیاستگذاری را مورد بررسی قرار میدهیم، میبینیم که در سه دهه گذشته تصمیمات اقتصادی با شکست روبرو شدند و نکته تکان دهنده این است که در هر زمینهای که تصمیم گیران و سیاستگذاران پرداخت بیشتری داشتند شکستخوردگی و فساد آفرینی در آن حوزه بیشتر بوده است.
مومنی افزود: در یک ربع قرن گذشته دهک متوسط و فرودستان به رسمیت شناخته نشدند و در نتیجه آرام آرام و به تدریج پدیده به رسمیت نشناختن کسانی که این جمعیت را به رسمیت نمیشناسد ایجاد شد که این روند به نفع هیچ کسی نیست.
وی تاکید کرد: باید به تجربه بشاراسد نگاه کنند، در آغاز اعتراضات سوریه اگر بشاراسد حتی پنج درصد مطالبات مردم را مورد اعتنا قرار میداد سوریه با بازی هر سر باخت مواجه نمیشد. در شرایطی که حکومت سوریه در مدت طولانی و 50 درصد سرزمین خود قادر به اعمال حکمرانی نبود به پایگاه طمع قدرتهای بزرگ دنیا تبدیل شد.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: حکومتگران کسانی را که به آنها میگویند تمکین به مطالبات مردمی نشان ضعف است دوست خود ندانند و بدانند که هر حکومتی که به مردم خود پشت کرد ناچار در ادامه راه، مسیر بیگانگان را پیموده است.
وی گفت: طی ده سال گذشته که تحریمهای ظالمانه علیه ایران از سوی آمریکا و همپیمانان از حد خارج شد دیدیدم که در اسناد رسمی که منتشر شد صراحتا اعلام کردند که غالب هدف از این تحریمها براندازی حکومت ایران بوده است. حال اگر حکومتگران به توصیههای کارشناسان کشور گوش نمیکنند حداقل به شیوه لقمان حکیم به اسنادی که از سوی آمریکا منتشر شده توجه داشته باشند که این موضوع به فسفر با کیفیت بالایی هم نیاز ندارد و هر مسیری که تحریمکنندگان از طریق آن پروژه براندازی را دنبال میکند حکومتگران وارد آن نشوند.
دیدگاه تان را بنویسید