رنسانس بزرگ داراییهای ریسکپذیر در راه است
فعالیت ۱۲میلیون ایرانی در بازار بزرگ رمز ارز
ایمان ربیعی
گوش سرمایهگذاران ایرانی حالا با واژه رمزارز خو گرفته است، اما مسیر حرکت ارزهای دیجیتال به کدام سو است؟
جورین تیمر، تحلیلگر سرشناس بازار ارز معتقد است، رنسانس داراییهای ریسکپذیر در راه است. او البته رنسانس بزرگ پیشرو را ناشی از سیاستهای فدرال رزرو میداند. مدیر شرکت سرمایهگذاری فیدلیتی اینوستمنتز میگوید: به چرخه ۱۹۹۴ نگاه کنید تا چرخه فعلی را درک کنید؛ تا زمانی که فدرال رزرو انقباض را به پایان نرساند و بازدهی دو ساله شروع به کاهش کند، بعید است ارزشگذاریها افزایش یابد.
رمز ارز حالا به واژهای پرشمار در اقتصاد ایران تبدیل شده است. یک سوی این ماجرا به معاملات غیرقانونی و به قول برخی کارشناسان وحشی بازار برمیگردد و سوی دیگر بانک مرکزی است که تلاش دارد ارز دیجیتال ایران با نام رمزریال را معرفی کند. ارزی که البته قابلیت سرمایهگذاری ندارد.
بازار رمز ارز حالا به بازاری مهم برای ایرانیان تبدیل شده است. اطلاع از این نکته که حجم معاملات گاهی تا روزانه حدود 10 میلیون دلار میرسد اهمیت این بازار را برای ایرانیها روشن میکند. بازاری که البته چندان شفاف نیست و معاملهگران در هالهای از ابهام در آن فعالیت میکنند.
این عدم شفافیت البته با اتفاقات تازهای در عرصه تصمیمگیری همراه شده است. از یک سو رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کرده است که ایران قصد دارد بخشی از واردات خود را منطبق بر رمزارز کند و این اقدام به صورت عملی آغاز شده است و از سوی دیگر علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی ایران، اخیراً به رسانههای داخلی گفت: خرید و فروش رمزارزها یا استفاده از داراییهای دیجیتال به هدف سرمایهگذاری ممنوع است. وی افزود: در عین حال، افراد و نهادهای مجاز میتوانند به صورت قانونی رمزارزها را استخراج کنند که میتواند برای تسویهحسابهای بینالمللی به کار گرفته شود.
در چنین شرایطی علیرضا پیمان پاک، رئیسکل سازمان توسعه تجارت اعلام کرد اولین ثبت سفارش رسمی واردات با استفاده از رمزارز به ارزشی معادل ۱۰ میلیون دلار با موفقیت صورت پذیرفت.
با این وجود حتی همه هشدارها در خصوص خروج ارز و خطرات بزرگ پیش روی سرمایهگذاران بازار رمز ارز نیز نتوانسته است میل سرکش حضور در این بازار را مهار کند .
دلیل اقبال ارزهای مجازی چیست؟
علی فرهادی، کارشناس بازار رمزارز در پاسخ به این پرسش که چرا سرمایهگذاران به حضور در این بازار تمایل دارند، به «توسعه ایرانی»، گفت: به هر حال بازارهای ایران که به صورت سنتی پذیرای سرمایههای خرد و کلان بودند مدتهاست که سودی به حاضران نمیدهند.
وی افزود: بازار سرمایه نیز بازاری راکد است و هم زیانهای بزرگی را در سه سال اخیر متوجه سرمایهداران و سهامداران کرده است و هم رکود بازارهای ارز، سکه، طلا، خودرو و مسکن سبب شدهاند سرمایهگذاران مجالی برای حضور نیابند.
این کارشناس تاکید کرد: نکته مهم اینجاست که در همین شرایط رکودی و در فضایی که سرمایهگذاران زیان میبینند اقتصاد درگیر تورم است و ارزش پول روز به روز بیشتر میریزد.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: در چنین شرایطی طبیعی است سرمایهگذاران به دنبال بازار مناسبی برای حفظ ارزش پول خود و کسب سود بگردند و بازار رمز ارز در شرایط فعلی چنین ویژگی را دارد.
وی گفت: بهتر بود هر چه سریعتر، مقامات دولتی نسبت به تصویب قوانینی برای شفاف شدن معاملات و همچنین قرار گیری آن در بستر قانون اقدام میکردند.
به گفته وی در این فضا روشن نیست که سرمایهگذاران با چه خطراتی روبرو هستند از این رو به تمام کسانی که در بازار رمزارز حضور دارند باید هشدار داد که مراقب تبعات احتمالی حضور خود در بازار باشند
حجم سرمایه ایرانیها در بازار رمز ارز چقدر است؟
سپهر محمدی، عضو انجمن بلاکچین ایران نیز در گفتوگو با «توسعه ایرانی»، درباره حجم معاملات ایرانیها در بازار رمزارز گفت: با توجه به فیلترینگ و در دسترس نبودن اطلاعات بسیاری از صرافیهای رمزارز در ایران، آمار شفاف و دقیقی در حوزه معاملات بیتکوین و ارزهای رمزنگار وجود ندارد اما بررسی انجام شده در حوزه معاملات رمز ارز توسط انجمن بلاکچین مبلغی در حدود ۱۰ میلیون دلار به صورت روزانه و حتی بیشتر از این مقدار است.
وی تاکید کرد: این تراکنشها تراکنشهایی هستند که ایرانیان به صورت فرامرزی انجام میدهند؛ در واقع، این مبادلات و تراکنشها خرید و فروشهای داخل ایران نیست و از مرز عبور میکنند. بدین معنا که یک طرف تراکنش در ایران و طرف دیگر تراکنش در نقطهای دیگر از جهان مانند تراکنش از ایران به ترکیه و تراکنش از ایران به امارت متحده عربی است.
بازار رمزارزها به کدام سو میروند؟
حالا سئوال مهم اینجاست که بازار رمزارزها به کدام سو میرود؟ با توجه به حضور نزدیک به 12 میلیون ایرانی در بازار رمزارز، مسیر حرکت رمزارزها در بازار برای سرمایهگذاران ایرانی نیز بسیار مهم است.
بررسیها نشان میدهد اوایل سپتامبر روند قیمت بیتکوین صعودی شده است و حال به ۲۲ هزار و ۶۹۹ دلار رسید که رشد ۱۶ درصدی را به ثبت رساند. دستاندرکاران بازار معتقدند، معاملهگران باید مراقب قیمت بیتکوین باشند.
پیشبینیها بر این اصل استوار است که قیمت بیتکوین به کمتر از ۲۱ هزار دلار میرسد زیرا معاملهگران ۸۴ هزار بیتکوین روانه صرافیها میکنند.
بر اساس نوسانات مشخص میشود که بسیاری از موقعیتهای خرید و اقدامات قیمتی بیتکوین نتوانسته حمایت روزهای اخیر را حفظ کند و بیتکوین پس از بازگشایی وال استریت در ۱۳ سپتامبر بیشتر سقوط کرد زیرا گرد و غبار بر تورم غیرمنتظره بالای ایالاتمتحده نشست.
دادههای کوین تلگراف و تردینگ ویو در زمان نگارش این مطلب نشان میدهد که بیتکوین به ۲۱هزار دلار کاهش یافته است.
روند نزولی بیتکوین پس از انتشار شاخص قیمت مصرفکننده ایالات متحده (CPI) در ماه آگوست افزایش یافت زیرا این شاخص ۰.۲ درصد بالاتر از حد انتظار بود و به نوبه خود احتمال افزایش ۷۵ یا ۱۰۰ واحدی نرخهای کلیدی را در هفته آینده توسط فدرال رزرو افزایش میدهد موردی که بازارهای دارایی ریسکپذیر را تحت فشار قرار خواهد داد.
در عین حال نکته مهم این است که دومین ارز پرخریدار حالا درصدد آن است که به رویاهایش جامه عمل بپوشاند. برای سالها، اتریوم به سختی میتوانست رویای به چالش کشیدن برادر بزرگ خود بیتکوین را در سر داشته باشد؛ اکنون ممکن است بلندپروازیهایش واقعبینانهتر شود.
هر چه هست کارشناسان معتقدند فعالان ایرانی بازار رمزارز باید با پذیرش ریسک بالای حضور در این بازار ارزی، نسبت به تداوم فعالیت خود تصمیم بگیرند و در نظر داشته باشند که بسته شدن آیپیهای ایرانی یا هر اقدام مقابلهای دیگری با ایران در این راستا به واسطه تحریم میتواند خطر دود شدن سرمایههایشان را دربرداشته باشد.
سوتیتر
بازار رمز ارز حالا به بازاری مهم برای ایرانیان تبدیل شده است. اطلاع از این نکته که حجم معاملات گاهی تا روزانه حدود 10 میلیون دلار میرسد اهمیت این بازار را برای ایرانیها روشن میکند. بازاری که البته چندان شفاف نیست و معاملهگران در هالهای از ابهام در آن فعالیت میکنند
دیدگاه تان را بنویسید