ظهور رقیب فضایی جدید برای ایران ۱۴۰۴
ترکیه، ۲۰۲۳ را هدف گرفت
طی سالهای اخیر، هرچه از برنامههای پی در پی توسعه پنج ساله میگذرد و هرچه به خط پایان افق 1404 نزدیکتر میشویم، گویا، هدفگذاری ما تبدیل شدن به کشور نخست علم و فناوری، بیشتر به چالش کشیده میشود.
کشورهای منطقه، با سرمایهگذاریهای بسیار هدفمند و برنامهریزیهایی که به نظر میرسد تحت تاثیر مشاورههای دقیق کارشناسی از کشورهای صاحب دانش، صورت میگیرد، بخشهای مختلف علم و فناوری را هدف میگیرند و نوعا، بسیار بلندپروازنه، گام بر میدارند. در چنین شرایطی، آیا همچنان میتوان به رتبه یک ایران در بخشهای مختلف علم و فناوری به ویژه در حوزههای استراتژیک نظیر فضا، امیدوار ماند؟
آخرین نمونه از این دست، در گزارشهای یکی دو روز اخیر، مشاهده شده است. ترکیه، اعلام کرده است با تاسیس سازمان فضایی پیشرفته، قصد دارد تاسال 2023 ، برخی از اهداف بلندپروازانه خود در حوزه فضا را محقق کند. امارات نیز از سالها پیش، سرمایه گذاریهای فراوانی در حوزه فضایی به انجام رسانده و عربستان تمرکز زیادی بر حوزه دیجیتال یافته است.
گام بلند ترکیه با نامگذاری خاصی آغاز شد: «تورکونات». به نظر میرسد، ترکها از ابتدا، تبلیغاتی هدفمند را نیز آغاز کرده باشند.
در آغاز قرن بیستم و وارد شدن چین به عرصه پروازهای سرنشین دار گرچه در فارسی از واژه فضانورد برای خدمه ناوهای سرنشین دار چین استفاده شد اما در بسیاری از منابع غیرفارسی زبان کلمه «تایکونات» برای سرنشینان ناوهای «شنژوی» چین استفاده شد. آنطور که از خبرها بر می آید به زودی واژه دیگری به عبارات فضایی اضافه خواهد شد و آن تورکونات (türkonaut) است!
با آغاز عصر پروازهای فضایی دو واژه به فرهنگنامهها اضافه شد. روسها مردان فضایی خود را «کاسمونافت» (cosmonaut به روسی: космона́вт) می نامیدند و آمریکایی ها «آسترونات» (به انگلیسی: astronaut) که روزنامه نگاران با سلیقه ایرانی در آن دوره واژه های «کیهان نورد» را برای سرنشینان ناوهای کیهانی روسی و «فضانورد» را برای خدمه سفینه های فضایی آمریکایی ابداع و در بسیاری از متن های خبری و مقالات از آنها استفاده می شد. در آغاز قرن بیستم و وارد شدن چین به عرصه پروازهای سرنشین دار گرچه در فارسی از واژه فضانورد برای خدمه ناوهای سرنشین دار چین استفاده شد اما در بسیاری از منابع غیرفارسی زبان کلمه «تایکونات» (taikonaut) برای سرنشینان ناوهای «شنژو» چین استفاده شد. آنطور که از خبرها بر می آید به زودی واژه دیگری به این سه کلمه اضافه خواهد شد: تورکونات (türkonaut)!
براساس خبری که خبرگزاری روسی«تاس» منتشر کرده, بنا به دستور اردوغان رئیس جمهور ترکیه, سازمان فضایی این کشور به زودی با اهدافی بلندپروازانه از جمله قرار گرفتن در سطح بالایی از فناوری فضایی و فرستادن انسان به فضا تشکیل خواهد شد. بنا به خبر تاس, به نقل از فاروق اوزلو(Faruk Özlü) وزیر فناوری و صنعت ترکیه این کشور قبل از پایان یافتن سال جاری, سازمان فضایی خود را با هدف تمرکز فعالیت ها در زمینه فضانوردی و ایجاد پیوندهای بین المللی رسما ایجاد خواهد.
وی گفته است که یکی از اهداف اصلی این سازمان فرستادن فضانورد به فضا است و دولت ترکیه برای ایجاد سازمان ملی فضایی که یکی از مهمترین اولویت های این دولت بشمار می رود 6 میلیارد دلار اختصاص داده و امیدوار است تا سال 2023 کاملا به اهداف
تعیین شده برسد.
ستاد سازمان فضایی در آنکارا خواهد بود اما محل فعالیت اصلی که هنوز به طور دقیق روشن نشده دارای قلمرو 500 هکتار است که 100 هکتار برای ساخت یک مرکز ویژه به توسعه فناوری های فضایی اختصاص
خواهد یافت.
اوزلو در مصاحبه با روزنامه حریت گفت: "ما با کشورهای متخصص در آموزش فضانوردان تماس گرفتیم. هزینه این کار در ژاپن 25 میلیون دلار است. اما ترکیه پیشنهادات روسیه و آمریکا را هم ارزیابی خواهد کرد.
بعد از اعلام این خبر, واژه «تورکونات» در فضای مجازی بوجود آمد و به کلمات قبلی مترادف با مسافران به ماوراء جو اضافه شد و با توجه به تصمیم جدی دولت ترکیه برای ایجاد سازمان فضایی این کشور هیچ بعید نیست که به زودی شاهد افزودن این واژه به فرهنگنامه
فضانوردی باشیم.
دیدگاه تان را بنویسید