سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه عصر دیروز در راس یک هیات دیپلماتیک و فنی- کارشناسی برای انجام مذاکرات با آمریکا وارد مسقط، پایتخت عمان شد.

بر اساس برنامه‌ریزی صورت‌گرفته توسط میزبان عمانی و توافق ایران و آمریکا، قرار است امروز (شنبه) نشست‌های کارشناسی و گفتگوهای وزیر امور خارجه کشورمان با نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا برگزار شود.

دور سوم این مذاکرات ابتدا در سطح کارشناسان فنی و سپس در سطح عالی با حضور عباس عراقچی، وزیرخارجه ایران و استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، برگزار می‌شود‌.

مجید تخت‌روانچی، معاون سیاسی و کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزیرخارجه، ریاست هیأت فنی ایران را در مذاکرات، برعهده دارند.

«تمی بروس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشستی خبری با تأیید این مطلب و با اشاره به دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، گفت: «مایکل آنتون»، مدیر برنامه‌ریزی سیاسی وزارت خارجه آمریکا ریاست هیات فنی در گفت‌وگوهای روز شنبه با ایران در عمان را برعهده خواهد داشت؛ مذاکراتی که با حضور «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه برگزار می‌شود.

 آنتون در دور قبلی گفت‌و‌گو‌ها در رم نیز ویتکاف را همراهی کرده بود.

یکی از مقامات دولت آمریکا در این مورد گفته است: «او فردی ایده‌آل برای این مأموریت است؛ هم به خاطر تجربه‌اش و هم توان تحلیلی‌اش. مهم‌تر از همه، او تضمین می‌کند که دستورکار رئیس‌جمهور ترامپ در این پرونده به‌درستی پیش برود.»

آنتون یک مقام کم‌حاشیه، اما با نفوذ رو به رشد در دولت است که در دوره اول ترامپ در شورای امنیت ملی فعالیت داشت و سپس به مؤسسه محافظه‌کار «کلیرمانت» پیوست. 

در نوامبر ۲۰۱۷، مایکل آنتون که در آن زمان سخنگوی شورای امنیت ملی (NSC)زیر نظر دونالد ترامپ بود، بر عدم خروج یک‌جانبه ایالات متحده از توافق هسته‌ای ایران تأکید و استدلال کرد که چنین حرکتی نخواهد توانست اهداف دولت را محقق کند و حفظ این توافق، اهرمی برای حل مشکلات آن از طریق کانال‌های دیپلماتیک فراهم می‌آورد؛ اما تاکنون موضع عمومی مشخصی درباره پرونده ایران اتخاذ نکرده است؛ موضوعی که سال‌هاست باعث بحث‌های داغ و اختلاف‌برانگیز در واشنگتن شده است.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه عصر دیروز در راس یک هیات دیپلماتیک و فنی- کارشناسی برای انجام مذاکرات با آمریکا وارد مسقط، پایتخت عمان شد. بر اساس برنامه‌ریزی صورت‌گرفته توسط میزبان عمانی و توافق ایران و آمریکا، قرار است امروز (شنبه) نشست‌های کارشناسی و گفتگوهای وزیر امور خارجه کشورمان با نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا برگزار شود

مذاکرات خوب پیش می‌رود؛ اما

رئیس‌جمهور آمریکا در جدیدترین اظهارات و در آستانه دور سوم مذاکرات، در مصاحبه‌ای به مناسبت صدمین روز ریاست جمهوری‌اش  با تصریح بر اینکه حاضر است با رهبر یا رئیس‌جمهور ایران دیدار کند؛ به نشریه آمریکایی تایم گفت: «امیدوارم بتوانیم (به توافق با ایران برسیم) اما ممکن است مجبور به حمله شویم، زیرا ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

دونالد ترامپ درباره نتانیاهو گفت که ممکن است او وارد جنگ [با ایران] شود، اما ما قرار نیست به جنگ کشیده شویم. البته اگر نتوانیم به توافق برسیم، من ممکن است با میل خود وارد جنگ شوم. اگر توافقی حاصل نشود، من نفر اول خواهم بود.

وی گفت: فکر می‌کنم ما با ایران به توافق خواهیم رسید. فکر می‌کنم ما با ایران توافق می‌کنیم. هیچ‌کس دیگری نمی‌توانست این کار را انجام دهد.

وی تأکید کرد که مانع حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران نشده اما کار را برای اسرائیل آسان هم نکرده است.

ترامپ در پاسخ به این سوال که «گزارش شده شما جلوی حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران گرفته‌اید» گفت: «نه این واقعیت ندارد.»

تایم دوباره از او سوال کرد که آیا این را تکذیب می‌کند و او پاسخ داد: «نه (این خبر) درست نیست و من جلوی آنها را نگرفتم، اما اجازه ندادم که آنها هم این کار را راحت انجام دهند، زیرا فکر می‌کنم بدون حمله می‌توانیم به توافق (با ایران) برسیم.»

«تمی بروس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشستی خبری با اشاره به دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا: «مایکل آنتون»، مدیر برنامه‌ریزی سیاسی وزارت خارجه آمریکا ریاست هیات فنی در گفت‌وگوهای روز شنبه با ایران در عمان را برعهده خواهد داشت؛ مذاکراتی که با حضور «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه برگزار می‌شود

ترامپ در بخش دیگری از این گفت‌وگو، مجددا تاکید کرد که به اسرائیل برای انجام حمله «نه نگفته» است، اما انجام این حمله را نیز برای آنها تسهیل نکرده است.

رئیس‌جمهور آمریکا،‌ گفت: «در نهایت اختیار انجام این کار (حمله) را به آنها سپردم» اما گفتم «توافق را به بمباران ترجیح می‌دهم.»

ترامپ دیروز (جمعه) هم پیش از ترک واشنگتن برای شرکت در مراسم تشییع پاپ فرانسیس در رُم، به خبرنگاران گفت که «گفت‌وگوها با ایران خیلی خوب پیش می‌رود.»

روزنامه نیویورک تایمز چهارشنبه هفته گذشته (۲۷ فروردین) به نقل از مقامات دولت و منابع دیگر گزارش داده بود که اسرائیل برنامه‌ریزی کرده بود در ماه مه (ماه آینده میلادی) به تاسیسات اتمی ایران حمله کند اما دونالد ترامپ با چنین حمله‌ای مخالفت کرده است تا مذاکرات فرصت پیشرفت بیابد.

بر اساس این گزارش مقام‌های اسرائیل اکنون بر این باورند که می‌توانند حمله محدودتری انجام دهند که کمتر به کمک آمریکا نیاز داشته باشد.

مذاکرات پیش‌رو «بسیار بسیار پیشرفته» است 

همزمان با دور سوم مذاکرات؛ مقامات اسرائیلی با ابراز نگرانی، مذاکراتی که به دستور ترامپ با ایران و به رهبری فرستاده ویژه‌اش استیو ویتکاف در جریان است، را «بسیار بسیار پیشرفته» توصیف کردند.

شبکه ۱۲ اسرائیل نوشت: اسرائیل به‌شدت نگران است که ایالات متحده در آستانه دستیابی به یک «توافق بد» با ایران باشد؛ توافقی که به باور تل‌آویو، شرایط حیاتی و اعلام‌شده اسرائیل برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را تأمین نمی‌کند.

دیپلمات سابق ایران در نیویورک: ریسک بزرگ ماجرا، فرمول مرضی الطرفین است؛ یعنی توافقی که ترامپ بتواند آن را به پایگاه اجتماعی‌اش بفروشد و همزمان مورد پذیرش ایران باشد. توافقی که شبیه برجام باشد، فروشش در آمریکا دشوار خواهد بود، مگر اینکه شاهد تبادل امتیازات تازه باشیم؛ مثلا امتیاز واشنگتن به تهران در بحث غنی سازی و در مقابل امتیاز همکاری اقتصادی با ایران

به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: اسرائیل می‌گوید ایالات متحده در مورد مسائل کلیدی و مشخص، اطلاعات کافی در اختیار اسرائیل قرار نمی‌دهد، با وجود آنکه گفت‌وگوهای مستمری میان ویتکاف و وزیر امور استراتژیک اسرائیل، در جریان است.  این گزارش تلویزیونی که به نقل از منابع دیپلماتیک، سیاسی و امنیتی نامشخص منتشر شده، می‌افزاید که نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو، وزیر دفاع اسرائیل کاتس، و یک افسر ارشد ارتش (که نامش فاش نشده) این هفته یک نشست اضطراری درباره این موضوع برگزار کرده‌اند.

 نهادهای امنیتی اسرائیل همچنان نگرانی زیادی درباره مسیر مذاکرات دارند. از یک طرف، ایالات متحده به طور علنی اعلام می‌کند که ایران به سلاح‌های هسته‌ای دست نخواهد یافت، اما در عین حال، گزارش ها می‌گوید که «پیشرفت واقعی» در جهت دستیابی به یک توافق هسته‌ای در حال انجام است که به طرز «عمیقاً نگران‌کننده‌ای»  است.

ادبیات دوگانه ترامپ درخصوص جنگ و توافق

در هفته‌های گذشته ترامپ در عین حال که مذاکرات را مثبت و دستیابی به توافق را امکان‌پذیر می‌داند؛ گاه و بیگاه بر گریزناپذیر بودن حمله نظامی به ایران در صورت عدم توافق سخن می‌‌گوید.

دبیر جامعه روحانیت مبارز در تحلیل مواضع دوگانه ترامپ، گفت: اگر ترامپ حرف‌هایی که به صورت علنی می‌زند در نامه هم می نوشت، حتماً پاسخ داده نمی‌شد. وقتی که او در مکاتبه رسمی خود به شکل دیگری حرف زد، مشخص شد که پولتیک اوست و حرف اصلی چیز دیگری است. پس از بررسی‌ها، اجازه مذاکره داده شد. این طور نیست که فکر کنید همه چیز در یک مقطع و با یک موضوع است.ادبیات ترامپ در مکاتبه رسمی متفاوت بود و پس از بررسی‌ها، اجازه مذاکره داده شد.

مصطفی پورمحمدی اضافه کرد: شما نمی توانید یک اصل را در نظر بکیرید و بگویید رهبر انقلاب فرموده اند الی الابد در همه مصادیق و در همه موارد شرایط به یک شکل است. دنیا در حال چرخش لحظه ای و تغییر است و ما باید قدرت تغییر مواضع حکیمانه لحظه ای داشته باشیم. نباید غفلت کنیم.

پور محمدی گفت: حضرت آقا مدیریت کردند و اجازه ندادند میدان بازی که ترامپ می خواهد طراحی کند باشد، میدان و روش کار او را عوض کردند. حتما روی موضوعات هم دست گذاشتند. این ها تدبیر حکیمانه است. ترامپ یک جنگ روانی راه می اندازد، آقا هم یک جنگ روانی قوی راه انداختند. رهبر انقلاب برخوردی قوی کردند. 

او تاکید کرد: موضع علنی در عرصه جهانی پیغام مهمی است و باید حرفی محکم زده شود. تا طرف مقابل متوجه شود اینجا زندان محکمی است و با  مُشت نمی‌توان به زندان کوبید. حواسشان را جمع کنند و بدانند اینجا مثل بقیه جاها نیست.

ریسک بزرگ ماجرا، فرمول مرضی الطرفین است 

دیپلمات سابق ایران در نیویورک،‌ نیز با ابراز نگرانی از آینده پیش‌روی توافقات، گفت: توافقی که شبیه برجام باشد، فروشش در آمریکا دشوار خواهد بود، مگر اینکه شاهد تبادل امتیازات تازه باشیم.

کوروش احمدی،  در گفت‌و‌گو با «انتخاب» بیان کرد: ریسک بزرگ ماجرا، فرمول مرضی الطرفین است؛ یعنی توافقی که ترامپ بتواند آن را به پایگاه اجتماعی‌اش بفروشد و همزمان مورد پذیرش ایران باشد. توافقی که شبیه برجام باشد، فروشش در آمریکا دشوار خواهد بود، مگر اینکه شاهد تبادل امتیازات تازه باشیم؛ مثلا امتیاز واشنگتن به تهران در بحث غنی سازی و در مقابل امتیاز همکاری اقتصادی با ایران.

گرچه خوش‌بینی‌هایی درمورد دستیابی به توافق مطرح است،  اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه پیشرفت در مذاکرات را مستلزم نشان‌دادن حسن نیت، جدیت و واقع‌نگری از سوی طرف مقابل دانست و تاکید کرد: هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران با مد نظر قرار دادن سوابق و تجارب قبلی هر گام خود را با توجه به رفتار طرف مقابل تنظیم کرده و از هیچ کوششی برای استیفای حقوق و منافع مشروع ملت ایران دریغ نخواهد کرد

به هر حال گرچه خوش‌بینی‌هایی درمورد دستیابی به توافق مطرح است،  اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه پیشرفت در مذاکرات را مستلزم نشان‌دادن حسن نیت، جدیت و واقع‌نگری از سوی طرف مقابل دانست و تاکید کرد: هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران با مد نظر قرار دادن سوابق و تجارب قبلی هر گام خود را با توجه به رفتار طرف مقابل تنظیم کرده و از هیچ کوششی برای استیفای حقوق و منافع مشروع ملت ایران دریغ نخواهد کرد.