یک تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل، گفت: آن ۱۶ میلیونی که به آقای پزشکیان رأی دادند، در واقع به برجام رأی دادند. این نکته را باید توجه کرد. وضعیت کسانی که امروز کارشکنی می‌کنند و موانعی برای مذاکرات ایجاد می‌کنند، کاملاً روشن است. آنها هم در اقلیت هستند و هم از لحاظ حقوقی مجبور به تبعیت از رأی و نظر مردم هستند.

مذاکرات چه مستقیم باشد چه غیر مستقیم  لغو نخواهد شد

مهدی ذاکریان در گفت‌وگو با ایلنا، درباره نحوه مذاکره‌ای که میان ایران و آمریکا شکل خواهد گرفت، عنوان کرد: این موارد مسائل شکلی است که ممکن است طرفین با هم اختلاف‌نظر داشته باشند. به نظر من، اصل مذاکره مهم است و شکل‌گیری آن در حال حاضر در اولویت قرار دارد. مذاکرات چه مستقیم باشد چه غیر مستقیم به باور من لغو نخواهد شد.

به تصریح این استاد دانشگاه، لازم است که تیم مذاکره‌کننده با یک شاخص استاندارد بین‌المللی که در دانش حقوق و روابط بین‌الملل مورد تأکید قرار می‌گیرد، پا به میدان مذاکره بگذارد و آن شاخص تأمین منافع ملی ایرانیان است. در غیر این صورت، این مذاکره دستاوردی برای ملت ایران نخواهد داشت.

وی با بیان اینکه اساس این مذاکرات مستقیم است، گفت: تصمیم‌گیران کشور در بدترین موقعیت وارد مذاکره شده‌اند و فرصت‌های طلایی از دست رفته است.  همان سال ۲۰۱۸ که ترامپ اعلام کرد ما حاضریم با شما توافقی بالاتر از برجام کنیم و امتیاز‌های بالایی به شما بدهیم، در آن زمان و موقعیت طلایی وارد مذاکره نشدیم و این موقعیتی بود که ما می‌توانستیم امتیاز‌های زیادی را به دست آوریم.

آقایان فرصت‌ها را سوزاندند و باید پاسخگو باشند

ذاکریان تاکید کرد: در زمان بایدن و همچنین در زمان ترامپ، وقتی که او وارد شد، باز هم موقعیت‌های فراوانی برای ایران فراهم بود تا در مسائل لبنان و فلسطین و غزه نقش سازنده خود را ایفا کنیم و در ازای این نقش سازنده، امتیاز‌های فراوانی برای توافق با آمریکایی‌ها به دست آوریم. متأسفانه، همه این فرصت‌ها را سوزاندند و از آنها استفاده نکردند و برای این فرصت‌سوزی هم باید به تاریخ و هم از لحاظ حقوقی پاسخگو باشند. 

این کارشناس ارشد سیاست خارجی ایران در خصوص اظهارات برخی از گروه‌ها به جهت مخالفت با مذاکره میان ایران و آمریکا و هم‌نظر بودنشان با جمعیت تندروی خارجی که روحیات ضد ایرانی دارند، تصریح کرد: در همه جای دنیا گروه‌های افراطی و نظرات متعارض و متفاوت وجود دارد و ممکن است برخی از آرا و دیدگاه‌ها خیلی هم افراطی باشد، در آمریکا، اروپا و کشور‌های اسلامی؛ این هم طبیعی است. ما نباید با صدای مخالف و با نقد مخالفت کنیم. هر تصمیمی که در کشور گرفته می‌شود، طبیعی است که افرادی در مقام نقد و انتقاد حضور پیدا کنند و دیدگاه خود را مطرح کنند. این ایرادی ندارد. اما اگر آن گروه منتقد یا معترض بخواهد نظر خود را بر نظر اکثریت ملت ایران غلبه دهد و بگوید نظر من صحیح‌تر و بهتر از نظر کل ملت است، این غلط است. به نظر من، آن اقلیت باید به نظر اکثریت احترام بگذارد و اجازه بیان نظر بدهد. همچنین، بیان دیدگاه آن گروه اقلیت نیز باید با پذیرش نظر اکثریت مردم 

همراه باشد.

این استاد دانشگاه با طرح این موضوع که انتخابات ریاست جمهوری اخیر، تو دهنی محکمی به کسانی بود که درباره ملت ایران برداشت‌های شخصی خود را به کلیت آن اطلاق می‌کردند، گفت: نخست اینکه، ۱۶ میلیون از مردم ایران در انتخابات شرکت نکردند و این عدم حضور، اعتراض آنها را نسبت به سیاست‌های داخلی، سیاست‌گذاری‌های خارجی و وضعیت معیشتی و اقتصادی نشان می‌دهد. بیان‌گر این است که نیمی از شرکت‌کنندگان و نزدیک به ۱۶ میلیون نفر در چنین وضعیتی قرار دادند. ۱۶ میلیون دیگر که به آقای پزشکیان رأی دادند، به او رأی ندادند بلکه به این مفهوم رأی دادند که ما مذاکره می‌کنیم، حرف خود را می‌زنیم و اگر حرف منطقی بود، می‌پذیریم و اگر نه، نمی‌پذیریم. 

۱۶ میلیونی که در انتخابات شرکت کردند به برجام رأی دادند

ذاکریان افزود: مردم نیز به همین مبنا و با حضور دکتر ظریف، رأی خود را ابراز کردند. به‌گونه‌ای که حضور آقای دکتر ظریف مؤثرتر بود. به عبارتی، آن ۱۶ میلیونی که به آقای پزشکیان رأی دادند، در واقع به برجام رأی دادند. این نکته را باید توجه کرد. وضعیت کسانی که امروز کارشکنی می‌کنند و موانعی برای مذاکرات ایجاد می‌کنند، کاملاً روشن است. آنها هم در اقلیت هستند و هم از لحاظ حقوقی مجبور به تبعیت از رأی و نظر مردم هستند. مردم در انتخاباتی که جمهوری اسلامی برگزار کرده، دیدگاه خود را بیان کردند و ۱۶ میلیون نفر این سیاست‌گذاری و حکمرانی را تأیید نکردند. ۱۶ میلیون نفر دیگر نیز که به برجام رأی دادند.