آدرسی متفاوت برای وضعیت امروز کشور

این روزها کشور در تب جدال دو طیف می‌سوزد؛ طیفی که مذاکره کرد و طیفی که می‌گوید: «ای آنکه مذاکره شعارت، استخر فرح در انتظارت». در بیرون گود دعوای این دو طیف هم قیمت‌ها در بازار به سرعت نور صعود می‌کنند و غم نان، حناق می‌شود در گلو و جماعت ایرانی انگشت حیرت به دهان که «چه شد که چنین شد؟!» اما پاسخ این دو طیف به این سوال هم کاملا متفاوت است. رئیس‌جمهوری، تحریک‌کنندگان معترضان دی ماه و فیضیه را نشانی می‌دهد و نماینده اصولگرای مجلس هم روز گذشته، آدرس این آشفتگی را در جاسوسی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای داده است. کریمی قدوسی: برخی اعضای دوتابعیتی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای، فارغ‌التحصیل دانشگاه‌هایی در انگلیس هستند که تخصص‌شان تأمین کادر اطلاعاتی «ام.آی.۶» لندن است. ظریف: جز خدمت از آنها ندیده‌ام در مورد دُری اصفهانی مثل بسیاری از موضوعات دیگر، دو طیف قدرت در کشور نظر کاملا متفاوتی با یکدیگر دارند و با این حساب او یک «دُر» دوجانبه است؛ طرفداران برجام می‌گویند که او نعمتی برای برجام بود و مخالفان معتقدند که او «دُری» برای دستگاه‌های اطلاعاتی بیگانه بوده است

محبوبه ولی، روزنامه نگار

«عبدالرسول دُری اصفهانی»، نماینده بانک مرکزی و مسئول امور بانکی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با گروه ۵+۱ و یکی از کارکنان ستاد اجرای برجام، فردی است که مدتی از جنجال‌آفرینی‌اش گذشته بود اما دیروز دوباره در مجلس خبرساز شد. از آن جایی که این روزها نام مشهد یک سر طناب بسیاری از مناقشات است؛ ماجرای دیروز مجلس بر سر دُری اصفهانی را هم کریمی قدوسی، نماینده مردم مشهد در مجلس مطرح کرد.

این نماینده اصولگرای مجلس که اتفاقا نماینده یک جریان فکری نیز هست، دیروز گفت: «شورش‌هایی که امروز بر اثر ورشکستگی برخی مؤسسات مالی رخ داده، از سوی دُری دو سال قبل به آمریکا در قالب بسته اطلاعاتی داده شده است و متأسفانه دو سال قبل دُری وضعیت امروز کشور را به آمریکا جهت داده است.»

«دُر دوجانبه»!

در مورد دُری اصفهانی مثل بسیاری از موضوعات دیگر، دو طیف قدرت در کشور نظر کاملا متفاوتی با یکدیگر دارند و با این حساب می‌توان گفت که او یک «دُر» دوجانبه است؛ طرفداران برجام می‌گویند که او نعمتی برای برجام و گرفتن حق ایران از آمریکا بود و اگر او نبود، بسیاری از توفیقات حاصل نمی‌شد. مخالفان برجام اما معتقدند که او «دُری» برای دستگاه‌های اطلاعاتی بیگانه بوده است! هنوز مزه برجام زیر زبان نیامده بود که مطرح شد، چهار نفر از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای دوتابعیتی و یکی از آنها یعنی عبدالرسول دُری اصفهانی هم جاسوس بوده است. حتی فیلم‌هایی پخش شد که ادعا می‌کردند، دُری محتوای مذاکرات محرمانه تیم هسته‌ای را از طریق ساعت مچی خود ضبط می‌کرده و در اختیار دشمنان ایران قرار می‌داده است. کریمی قدوسی، نماینده مردم مشهد در مجلس یکی ازاولین کسانی بود که موضوع جاسوسی برخی اعضای این تیم را همراه با مواضع انتقادی تندی مطرح کرد. دولت اما این ادعا را رد کرد. ریاست جمهوری بیانیه داد و مواضع نماینده مردم مشهد در مورد تیم مذاکره‌کننده را وهن مجلس و مایه شرم‌ساری تلقی کرد. مدعیان جاسوسی دُری اصفهانی اما بی‌اعتنا به این بیانیه‌ها، پیگیر ادعای خود بودند و قوه قضائیه هم بررسی پرونده را شروع کرد.

سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات دولت روحانی اعلام کرد که از نظر معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات، دری اصفهانی نه‌ تنها جاسوس نیست، بلکه با این وزارتخانه همکاری هم کرده‌ است.

اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه اما تاکید کرد که «دُری اصفهانی را دادگاه محکوم و دادگاه تجدیدنظر هم تأیید کرده، بنابراین از نظر دادگاه جرم وی ثابت و حکمش هم قطعی است، بنابراین مرجع اصلی برای اینکه چه ‌کسی مجرم است یا نیست، قوه قضاییه است نه وزارت اطلاعات و نه هیچ کس دیگری.»

مقاومت دولت

 برای پذیرفتن جاسوسی‌ها

بالاخره در این طناب‌کشی بُرد با گروهی بود که عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای را جاسوس می‌دانستند و حتی برای دو عضو دیگر این تیم نیز همین اتهامات مطرح شد. اما ماجرا به همین جا ختم نمی‌شود. آنچه که برای طیف مقابل مهم است این است که دولت هیچگاه جاسوس بودن این افراد را نپذیرفت و در برابر آن مقاومت کرد، در حالی که وقتی قوه قضائیه که مرجع نهایی تعیین تکلیف این موضوع است، آن را تایید کرده، دولت باید بپذیرد و نسبت به آن پاسخگو باشد.

این روزها که بازار استیضاح‌ها در مجلس داغ است، ظریف با یک درجه تخفیف و ارفاق به مجلس فراخوانده شد تا پاسخگوی سوالات نمایندگان مشهد، ارومیه و تهران باشد. پرحاشیه‌ترین سوال مربوط به کریمی قدوسی بود.

او پیشتر گفته بود: «دولتی‌ها طبق نظراتشان مرجع تشخیص این اتهامات را، دستگاه قضایی و دادگاه می‌دانند اما آنقدر بار این موضوع سنگین است که نمی‌خواهند آن را بپذیرند تا همیشه دستاویزی برای عده‌ای باشد که بگویند دولت این اتهامات را تایید نکرده است.»

سنت حسنه پخش فیلم

این نماینده اصولگرای مجلس دیروز برای اینکه بتواند این تایید را از ظریف بگیرد، رو به سنت پخش فیلم در مجلس آورد. او فیلمی پنج دقیقه‌ای از یک مستند به نام «الماس 521» را پخش کرد با این امید که وزیر خارجه با دیدن آن اقرار کند که در تدارک تیم هسته‌ای اشتباه کرده است. این مستند که به گفته کریمی قدوسی توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران تهیه شده، به مذاکرات سال 86 به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهور فعلی کشور و اتهام جاسوسی حسین موسویان اشاره کرده و گریزی هم به قرارداد الجزایر و نقش دُری اصفهانی در آن زده است.

همچنین مشخصا ارتباط دُری اصفهانی با شرکت PWC را مصداق یکی از موارد جاسوسی او دانسته است. در بخش دیگری از این مستند، دری‌اصفهانی اعتراف می‌کند که در جلسات دوشنبه‌های ریاست‌جمهوری که جلسات راهبردی اقتصاد بوده، شرکت داشته و در آن جلسه تمام اسرار اقتصادی ملت ایران روی میز بوده و یک نسخه از آن اسناد را در قالب یک بسته اطلاعاتی در هتلی با حضور جک استراو نماینده آمریکا در دبی و یک افسر عالی‌رتبه MI6 لندن تحویل انگلیس و آمریکا داده است که پس از آن طی تماسی از وی به خاطر اطلاعات راهبردی که در اختیار آنها قرار داده است، تشکر شده است.

تامین کنندگان کادر «ام.آی.6» برای ایران مذاکره می‌کردند!

کریمی قدوسی گفت که این مستند را در اختیار رسانه‌ها قرار خواهد داد اما علاوه بر آن خطاب به ظریف گفت که عبدالرسول دُری‌اصفهانی مسئول کمیته پولی و بانکی هیئت مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران بود، این سِمَت کمی نیست، همچنین نام محمدعلی شعبانی که مشاور شما (ظریف) در وزارت امور خارجه هست، نیز در این لیست وجود دارد. برخی از این افراد دوتابعیتی فارغ‌التحصیل دانشگاه‌هایی در انگلیس هستند که تخصص‌شان تأمین کادر اطلاعاتی «ام.آی.6» لندن است، همچنین نام سیروس ناصری و مشکات مشکور نیز وجود دارد که باید تعیین تکلیف شود.

در معرفی دُری اصفهانی گفته می‌شود که همدوره ولی‌الله سیف که تا همین چند هفته پیش رئیس بانک مرکزی بود، در دانشکده حسابداری و علوم مالی شرکت ملی نفت ایران بوده و در دولت یازدهم به ایران بازگشته و مشاور بانک مرکزی شده است. پیوستنش به تیم مذاکره کننده هسته‌ای نیز به توصیه نهاوندیان بوده است. کریمی قدوسی با توجه به این نکته در اظهارات خود تاکید کرد: «جناب آقای نهاوندیان و روحانی باید پاسخگوی این مسائل باشند، افزود: چرا باید فردی در تیم مذاکره‌کننده در نظر گرفته شود که تمامی اطلاعات نیز در اختیارش بوده،اما نظارتی بر عملکرد او نبوده است؟ و چگونه چهار دو تابعیتی به تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای نفوذ کرده‌اند؟»

 بر وطن‌پرستی آنها

 شهادت می‌دهم

اما این اظهارات و پخش مستند مورد نظر نماینده مشهد، موضع ظریف را تغییر نداد. او همچون گذشته از تیم مذاکره کننده هسته‌ای دفاع و تاکید کرد که وزارت خارجه نام افراد را به وزارت اطلاعات معرفی می‌کرده و از وزارت اطلاعات اجازه حضور آنها را می‌گرفته است و تاکنون هم جز خدمت از آنها چیزی ندیده است.

او ادامه داد: «شهادت می دهم آقای دری اصفهانی بیشترین نقش را در مذاکرات گرفتن 1.7 میلیارد دلار از آمریکا داشتند» و در مورد سایر دوتابعیتی‌هایی که در تیم مذاکره حضور داشتند و اتهام جاسوسی در مورد آنها مطرح می‌شود نیز تصریح کرد: معتقدم ایرانی‌ها بزرگترین سرمایه ما در خارج از کشور هستند و بر وطن‌پرستی این افراد (اعضای تیم مذاکره کننده هسته‌ای) شهادت می‌دهم.

کریمی قدوسی اما نه تنها این اظهارات را نمی‌پذیرد بلکه در مورد خود ظریف هم شک دارد. او دیروز در مجلس گفت: «خواهرخوانده چاتم هاوس» قوی‌ترین اتاق فکر دنیا و اتاق فکر غیرآمریکایی در انگلیس طرح استعمارهای نو و فرانو را طراحی می‌کند که همان مرکز هم جناب‌عالی و جان کری را کاندید دریافت جایزه صلح می‌کند، البته که شما تشریف نبردید، اما این روابط عادی نیست؛ گروه سوم مورد ارتباط با شما نایاک یعنی گروه آمریکایی‌های ایرانی‌تبار مقیم آمریکاست، شما زمانی که به آنجا رفته و در تماس با آن‌ها و اطلاعات رد و بدل شده، شاید به برخی مسائل توجه نکنید، اما خروجی این ارتباطات به نفع چاتم هاوس، گروه نایاک و دوستان آن‌ها می‌شود.» کریمی قدوسی در مورد «باند نیویورک» هم از ظریف پرسید که او در جواب گفت: «این یک مفهوم ساختگی مربوط به دهه هفتاد است. نه باند نیویورک وجود دارد و نه من رئیسش هستم.» سوالات دیگری هم از ظریف پرسیده شد و در نهایت مجلس از پاسخ‌های وزیر امور خارجه کشورمان به سوالات قانع شد. اما آنچه که رخ داد نمایش دیگری بود از دره‌ای که جریان‌های سیاسی کشور در دو سوی آن ایستاده‌اند و بر سرش جدال می‌کنند و هر یک نشانی عامل سقوط معیشت و امید و و نشاط و رفاه و آینده کشور به درون این دره را در سمت دیگری می‌دهد.