افسر عملیات پیشین سازمان سیا در مصاحبه‌ای با اندیشکده «سایبر بریف» درباره «معاهده مشارکت جامع راهبردی» میان دو کشور ایران و روسیه ادعا کرد که آمریکا باید از هر ابزاری برای مقابله و محدود کردن رابطه ایران و روسیه استفاده کند. اندیشکده «سایبر بریف» که تحت مدیریت ماموران سابق امنیتی آمریکا قرار دارد در مصاحبه‌ای با «پل کوبه» افسر عملیات سابق سازمان سیا و مسئول سابق پروژه امنیت اندیشکده بلفر به بررسی «معاهده مشارکت جامع راهبردی» میان دو کشور ایران و روسیه 

پرداخته است.

 به گزارش ایرنا، در بخشی از این مطلب آمده است: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، با همتای ایرانی خود، مسعود پزشکیان در مسکو دیدار کرد تا «معاهده مشارکت جامع راهبردی» را امضا کند. مقامات روسی و ایرانی می‌گویند که هدف از این پیمان ۲۰ ساله نزدیک کردن مسکو و تهران در همه زمینه‌ها از همکاری تجاری و نظامی گرفته تا آموزش و فرهنگ است. پوتین این توافق را «پیشرفت واقعی، ایجاد شرایط برای توسعه پایدار روسیه، ایران و کل منطقه» خوانده است. روسیه و ایران ده‌ها سال است که از یکدیگر حمایت کرده‌اند. 

این دو کشور همچنین روابط خود را با چین و کره شمالی تقویت کرده‌اند، همبستگی ژئوپلیتیکی که به دلیل خصومت با ایالات متحده و سایر قدرت‌های غربی و تمایل به دور زدن تحریم‌های اعمال شده توسط غرب، میان این دو کشور ایجاد شده است.

منافعی که ایران به روسیه می‌رساند، چیست؟ 

بیایید یک قدم به عقب برگردیم و به منطقه نگاه کنیم، بشار اسد به تازگی در سوریه سقوط کرده است. این یک شکست بزرگ دیپلماتیک، سیاسی و نظامی برای روسیه است. سوریه شریک اصلی روسیه در خاورمیانه بود. اما واقعیت این شکست و پیامد‌های آن، دو کشور ایران و روسیه را به هم نزدیک‌تر می‌کند. زمان‌بندی توافق برای تقویت توان هر یک از آنها اهمیت دارد. این توافق به جهان نشان دهد که روسیه هنوز یک بازیگر در خاورمیانه است و آنها هنوز فعال هستند و مجموعه‌ای از روابط را دارند که با ایالات متحده مخالف هستند. توافق صورت گرفته فرصت‌های بیشتری را به هر دو طرف می‌دهد تا سعی کنند تحریم‌ها را دور بزنند و تلاش کنند اقتصاد خود را به گونه‌ای در هم تنیده کنند که تحت تأثیر تحریم‌های آمریکا و اروپا قرار نگیرد. این توافق همچنین می‌تواند به عنوان فرصتی باشد تا روسیه، چین، ایران و کره شمالی را به هم نزدیک‌تر کند.

سخنگوی کرملین اعلام کرده بود که زمان بندی توافق میان ایران و رسیه مطلقا هیچ ارتباطی با مراسم تحلیف دونالد ترامپ ندارد. نظر شما در این مورد چیست؟

البته این یک تصادف نیست، زمان بندی بسیار با دقت محاسبه شده بود. اگر آنها فکر می‌کردند که این توافق، پیام مناسبی را ارسال نمی‌کند یا زودتر این کار را انجام می‌دادند یا آن را به تعویق می‌انداختند.

دولت جدید آمریکا چگونه باید با گسترش روابط میان دو کشور ایران و روسیه برخورد کند؟

در مورد هر یک از دو کشور ایران و روسیه، مهمترین بخش این است که از هر ابزاری که در اختیار داریم برای اصلاح و محدود کردن این دو کشور استفاده کنیم. همکاری‌های ایران با حزب الله، حماس و نیرو‌های یمن، که همگی سال‌ها و دهه‌ها در منطقه فعال بوده‌اند، باید بسیار قوی‌تر مخصوصا از منظر اقتصادی مورد توجه قرار گیرد. همین امر در مورد روسیه نیز وجود دارد، در حالی که تحریم‌های زیادی در طول جنگ اعمال شد، تقویت آنها و به ویژه مورد تحریم قرار دادن هر دو کشور اهمیت زیادی دارد مهم است، چون این بخش نقطه ضعف دو کشور به شمار می‌آید.