یک فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: این روزها وفاق صرفا به انتصابات تقلیل داده شده در حالی که وفاق واقعی وفاق بین ملت و دولت و ملت و حاکمیت است که ما در اینجا نشان‌های جدی از این وفاق از سوی برخی مسئولان نمی‌بینیم در حالی که در این مقطع که ما شاهد ناترازی‌های بسیاری هستیم به ویژه ناترازی بین مردم و حاکمیت،  بیش از هر زمانی نیاز است قوانینی که تصویب و ابلاغ می‌شود موجبات افزایش این وفاق را فراهم کرده و در راستای حل مسائل کشور و منافع ملی صورت باشد اما متاسفانه شاهد این موضوع نیستیم.

محمد سالاری در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، تصریح کرد: مشخص است که ما همچنان با دو نگاه در نحوه اداره امور کشور و در ارتباط و تعامل با مردم و در راستای تامین منافع ملی مواجه هستیم؛ یک نگاه این است که اعتقاد دارد باید هر تصمیمی که می‌گیریم مبتنی بر مشارکت و پذیرش جامعه باشد و اراده مردم و باور مردم، مصالح مردم و جامعه، تمامیت ایران و اسلام برای آن‌ها مهم است. یک نگاه هم این است که اعتقادی به این رویکرد ندارد و فکر می‌کند که حالا که در قدرت است هر آنچه که به نظر خودش خوب به نظر می‌رسد می‌تواند ابلاغ کند بدون اینکه فضای افکار عمومی را در نظر بگیرد.

وی با اشاره به قانون عفاف و حجاب گفت: متاسفانه در کشورمان با این ذهنیت مواجه هستیم که برخی از مجموعه تصمیم‌گیران کشور اولویت‌ها را نمی‌شناسند و تشخیص نمی‌دهند. در حال حاضر ما شاهد شکاف عمیق بین مردم، جامعه و ملت با ارکان تصمیم‌ساز و یا تصمیم‌گیر کشور هستیم و مجموعه گسترده‌ای از ناترازی‌ها متاسفانه حوزه‌های مختلف زندگی مردم را فراگرفته است. دولت منتخب با وعده‌ای که به مردم داده بود که مسائل کشور را از مردم مخفی نکرده و با مردم درمیان خواهد گذاشت الان خیلی شفاف و واضح مسائل و ناترازی‌هایی که با آن مواجه است را با مردم درمیان گذاشته است اما در مقابل این نگاه با نگاهی مواجه هستیم که اساسا برای مردم جامعه و افکار عمومی اهمیتی قائل نیست و اعتقاد و باور دارند که در پستوها می‌شود هر نوع تصمیمی را گرفت حتی تصمیمی که معطوف به باورهای مذهبی مردم است و بن مایه‌های فرهنگی و اجتماعی دارد و می‌توان از بالا به پایین این تصمیمات را به صورت تحکمی ابلاغ کرد.

درباره ابلاغ قانون عفاف و حجاب و اصرار نمایندگان مجلس به ویژه آقای قالیباف برای ابلاغ این قانون عنوان کرد: متاسفانه قانونی که تحت عنوان عفاف و حجاب به تصویب رسیده به رغم اینکه برای مردم ایران و جامعه ایران نوشته شده است اما فرآیند تصمیم‌سازی و تصمیم گیری در این ارتباط کاملا غیرشفاف و غیر کارشناسی و در پستوهایی صورت گرفته و نشانگر این است که حتی تدوین‌کنندگان این قانون هم از اینکه محتوای این قانون منتشر شود و در منظر عموم قرار بگیرد، نگران بودند.

وی با بیان اینکه به نظر می‌رسد به هر حال قانون قابلیت پذیرش عمومی در جامعه را ندارد، ادامه داد: قانونی که نوشته می‌شود آن هم قوانینی که رویکردهای فرهنگی و اجتماعی دارد و مبتنی بر مبانی عقیدتی و باور است اساسا باید جنبه‌های اقناع‌کنندگی و جنبه‌های استدلالی‌اش قوی‌تر از سایر قوانین باشد. به هر حال تنظیم کنندگان این قانون اعلام می‌کنند که این قانون برای تقویت باورهای مذهبی و فرهنگی و اجتماعی جامعه ایرانی نوشته شده است، اما چه ابایی داشتند از اینکه این قانون در فرآیند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری در سطح و فضای جامعه مدنی توسط متخصصان، کارشناسان، احزاب و گروه‌های سیاسی، مذهبی و مرجع مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد؟

برخی باور دارند که در پستوها می‌شود 

هر نوع تصمیمی را گرفت

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تصریح کرد: به نظر می‌رسد که متاسفانه در کشورمان با این ذهنیت مواجه هستیم که برخی از مجموعه تصمیم‌گیران کشور اولویت‌ها را نمی‌شناسند و تشخیص نمی‌دهند. در حال حاضر ما شاهد شکاف عمیق بین مردم، جامعه و ملت با ارکان تصمیم‌ساز و یا تصمیم‌گیر کشور هستیم و مجموعه گسترده‌ای از ناترازی‌ها متاسفانه حوزه‌های مختلف زندگی مردم را فراگرفته است. دولت منتخب با وعده‌ای که به مردم داده بود که مسائل کشور را از مردم مخفی نکرده و با مردم درمیان خواهد گذاشت الان خیلی شفاف و واضح مسائل و ناترازی‌هایی که با آن مواجه است را با مردم درمیان گذاشته است اما در مقابل این نگاه با نگاهی مواجه هستیم که اساسا برای مردم جامعه و افکار عمومی اهمیتی قائل نیست و اعتقاد و باور دارند که در پستوها می‌شود هر نوع تصمیمی را گرفت حتی تصمیمی که معطوف به باورهای مذهبی مردم است و بن مایه‌های فرهنگی و اجتماعی دارد و می‌توان از بالا به پایین این تصمیمات را به صورت تحکمی ابلاغ کرد.

حتی زنان باحجاب هم از نگاه صرفا سلبی استقبال نمی‌کنند

سالاری ادامه داد: از این منظر مجموعه واکنش‌هایی که ما در سطح جامعه با آن مواجه هستیم چه در سطح نخبگانی و چه در سطح جریانات سیاسی و چه در سطح نهادهای مرجع مذهبی، فرهنگی و اجتماع، همگی مبنی بر نگرانی عمومی از ابلاغ چنین قانونی است که اساسا رویکرد آن معطوف به رویکردهای سلبی بوده و نه ایجابی و فکر کرده است که با مجموعه‌ای از بسته‌های تنبیهی و تعیین جرائم مختلف می‌توان این قانون را به نتیجه رساند. فارغ از اینکه به این فکر کنند که به احتمال خیلی زیاد قوانینی که به این صورت نوشته و تصمیم گیری می‌شود به ضد خودش تبدیل شود. مردم، افکار عمومی و جامعه ایرانی و زنان که مخاطب این قانون هستند حتی زنانی که حجاب را رعایت می‌کنند هم از این نگاه صرفا سلبی استقبال نمی‌کنند.

سالاری در بخش دیگری از صحبت های خود درباره ارزیابی‌اش از ارسال قانون عفاف و حجاب به شورای عالی امنیت ملی و تعویق این قانون گفت: به هر حال، یکی از محورهای صحبت آقای پزشکیان در فرآیند انتخابات و مناظرات با مردم، موضوع قانون عفاف و حجاب بود که متأسفانه، برخی از نهادهای حاکمیتی با رویکرد سلبی این مسئله را پیاده‌سازی کرده‌اند که تبعات منفی زیادی در بستر عمومی جامعه داشته است. تجارب نشان می‌دهد که رویکردهای سلبی در خصوص باورها و اعتقادات مردم، به ویژه در زمینه دین و مذهب، قابلیت عملیاتی ندارد و نتایج کاملاً منفی به دنبال دارند. می بینیم که طی این دهه‌ها  میزان علاقه‌مندی نسل جدید و حتی نسل قدیم به حجاب کمتر هم شده است. انتظار می‌رود آقای رئیس‌جمهور در این خصوص جدی‌تر از آنچه که تاکنون عمل کرده‌اند، اقدام کند. رییس‌جمهور موضوع وفاق را مطرح کرده‌است تا از منظر خودش با همفکری، هم‌اندیشی و همکاری همه ارکان تصمیم‌گیری و جناح‌های مختلف، در ارتباط با مسائل و موضوعات اصلی کشور تصمیم‌گیری کنند.

قرار نیست شوراهای مختلف  اختیارات قوای سه‌گانه را 

در خود تجمیع کنند

سالاری تاکید کرد: واقعیت این است که اکنون آقای رئیس‌جمهور باید متوجه شده باشد که افرادی که وی تصور می‌کرد می‌توانند در چهارچوب وفاق دور هم بنشینند و در راستای منافع ملی و حل مسائل مردم با آن‌ها به توافق برسند، آنطور که فکر می‌کرده نبودند و تاکنون این کار انجام نشده است و به نظر نمی‌رسد که این امر محقق شود.