ادامه تور رایزنی هستهای معاون سیاسی وزیر امور خارجه در اروپا
کامالا هریس: به دنبال بازگشت مجدد به مذاکرات هستیم
علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه با «جیمز کلورولی» وزیر امور خاورمیانه و شمال آفریقا در ساختمان وزارت خارجه انگلیس در لندن دیدار کرد. در این دیدار دو طرف پیرامون مسائل دوجانبه و دیگر موضوعات رایزنی و گفتوگو کردند. باقری پیش از این به فرانسه و آلمان نیز سفر کرده بود. او همچنین به اسپانیا سفر کرده است. از سوی دیگر وزیر امورخارجه با کشورهای مذاکرهکننده در برجام تماس تلفنی برقرار کرده است.
وزیر امور خارجه کشورمان میگوید: اگر طرفهای مقابل با رویکردی جدی و مثبت وارد وین شوند، دستیابی به یک توافق خوب آن هم در کوتاه مدت امکانپذیر است .به گزارش ایسنا، حسین امیر عبداللهیان در مطلبی در صفحه اینستاگرام خود با اشاره به گفتوگوهای تلفنی خود با وزیران امور خارجه ۵ کشور عضو برجام (چین، روسیه، انگلیس، آلمان و فرانسه) نوشت: با نهایی شدن زمان برگزاری گفتوگوها در وین، ضروری بود که یک بار دیگر مواضع و نظرات جمهوری اسلامی ایران را به دیگر طرفهای برجام ابلاغ کنم. تأکید کردم، از جمله این که دولت جمهوری اسلامی ایران با رویکردی عملگرایانه و نتیجه محور وارد گفتوگوها میشود و مصمم به دستیابی به یک «توافق خوب» است، اما این امر مستلزم لغو موثر و قابل راستیآزمایی تحریمها و بازگشت طرفهای مقابل به تعهدات کامل است. ضمنا یادآوری کردم که اقدامات و قانونشکنیهای آمریکا از جمله تحریمهای تازه این کشور ارائه تضمینهای عینی از سوی آمریکا را به یک ضرورت غیرقابل چشمپوشی تبدیل کرده است. جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد در بنبستهای باقیمانده از گفتوگوهای پیشین، بماند؛ ضمن این که آن را در دسترس خود دارد. معتقدم اگر طرفهای مقابل با رویکردی جدی و مثبت وارد وین شوند، دستیابی به یک توافق خوب آن هم در کوتاه مدت امکانپذیر است.
اظهارات کامالا هریس درخصوص بازگشت به مذاکرات وین
از سوی دیگر معاون رئیسجمهور آمریکا در سخنانی بر تمایل آمریکا مبنی بر بازگشته به مذاکرات هستهای جهت احیای برجام تاکید کرد.کامالا هریس، معاون رئیس جمهور آمریکا روز جمعه در کنفرانسی خبری در پاریس درخصوص توافق هستهای با ایران گفت: ما به دنبال بازگشت مجدد هستیم و منتظر مذاکرات هستیم و امیدواریم که این مذاکرات پرثمر باشند. در این راستا ما در کنار متحدانمان قرار داریم.
مذاکرات احیای توافق هستهای در وین که شش دور آن میان ایران و کشورهای عضو توافق هستهای و با حضور هیات آمریکا در محل مذاکرات تا ماه ژوئن[خرداد] برگزار شده بود، پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران به تعویق افتاد.
اخیرا دولت پس از بررسی نتایج شش دور قبلی مذاکرات، اعلام کرده که دور هفتم مذاکرات ۲۹ نوامبر[۸ آذر] از سرگرفته خواهد شد. ایران تاکید کرده است هدف آن از این مذاکرات لغو تحریمهای آمریکا است.دولت آمریکا ادعا کرده است مسیر دیپلماتیک با ایران را برای حلوفصل موضوع هستهای آن ترجیح میدهد و آماده است با «حسن نیت» و در راستای بازگشت دوجانبه با ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای، به مذاکرات وین بازگردد.آمریکا در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شد و ضمن بازگرداندن تحریمهای لغو شده، تحریمهای جدیدی نیز بر ایران اعمال کرد.
ایران بدنبال تعهد آمریکاست
اما معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گویی با یک روزنامه انگلیسی، مواضع کشورمان را درباره از سرگیری مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین و هدف ایران از این مذاکرات، تشریح کرد.به گزارش روزنامه گاردین، علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان که برای پاره ای رایزنی ها با همتایانش به اروپا سفر کرده است، در گفت و گو با این روزنامه گفت: ایران تعهدی می خواهد که آمریکا دوباره از توافق هسته ای امضا شده توسط قدرتهای جهانی خارج نمیشود.باقری افزود: در مذاکرات وین میان ایران و دیگر امضا کنندگان طرفین توافق نتوانستند بر سر وسیله ای برای راستی آزمایی این که تحریم های آمریکا لغو شده اند و تاثیری عمل گرایانه روی تجارت با ایران داشته اند، به توافق برسند. معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در این باره گفت: ما به راستی آزمایی احتیاج داریم و این موضوع هنوز حل نشده است. یکی از موضوعاتی است که هنوز نهایی نشده، کافی نیست که فقط در توافق ذکر شود. او این موضوع را که هیاتی مستقل، مسئول این راستی آزمایی باشد، غیر محتمل ندانست.
ابن دیپلمات ارشد کشورمان با دفاع از خواسته اش مبنی بر این که آمریکا تضمین بدهد به توافق پایبند خواهد بود، بیان کرد: موضوع یک توافق در میان است، نه یک سیاست. اگر توافق و صلحی میان دو کشور باشد، تاثیر یک معاهده را دارد. موضوع قوانین بین المللی است. قرار نیست قوانین داخلی آمریکا بر یک توافق بین المللی غالب شود. چنین چیزی خلاف قوانین بین المللی است. باقری ادامه داد: او از قدرت های اروپایی می خواهد آن ها هم از طرف خودشان تضمین بدهند، فارغ از این که موضع آمریکا چه باشد، با ایران تجارت خواهند کرد؛ احتمالا از طریق به کارگیری قانونی بازدارنده که تاثیر تحریم های آمریکا روی شرت های اروپایی تجارت کننده با ایران را خنثی کند.
ابراز امیدواری باقری نسبت به پرداخت بدهی انگلیس به ایران
وزارت امور خارجه انگلیس با انتشار یک بیانیه، گزارشی از محور رایزنیهای مقامات این کشور با معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در لندن ارائه داد.به گزارش ایسنا، پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه انگلیس با انتشار بیانیهای درباره سفر علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران به این کشور، نوشت: علی باقری معاون وزیر امور خارجه ایران امروز(۱۱ نوامبر)[۲۰ آبان] به وزارت امور خارجه انگلیس آمده و با مقامات ارشد وزار خارجه و جیمز کلورلی، وزیر امور خاورمیانه و شمال آفریقا دیدار کرد.این بیانیه میافزاید: نمایندگان وزارت امور خارجه تاکید کردند ایران باید از فرصت به نتیجه رساندن موضوع توافق هستهای که اکنون روی میز مذاکرات است، استفاده کند.وزارت امور خارجه انگلیس در ادامه مطرح کرد: همچنین ضرورت آزادسازی فوری شهروندان انگلیسی که به طور غیرمنصفانه در ایران در بازداشت به سر میبرند، از جمله نازنین زاغلری راتکلیف،انوشه آشوری و مراد طاهباز، در رایزنیها با معاون وزیر امور خارجه ایران مورد تاکید قرار گرفت.از سوی دیگرمعاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگویی مطرح کرد، گفتوگوهایی جدی با مقامات دولت انگلیس درباره پرداخت بدهی این کشور به ایران داشته است و ابراز امیدواری کرد این بدهی «به زودی» پرداخت شود.به گزارش ایسنا به نقل از شبکه بلومبرگ، علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان ابراز امیدواری کرد: بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی(۵۳۵ میلیون دلاری) دولت انگلیس به ایران بابت یک قرارداد قدیمی نظامی «به زودی» پرداخت خواهد شد و دو کشور در تلاشند ببینند پرداخت این مبلغ چطور میتواند انجام گیرد.باقری در گفتوگویی در لندن گفت، این موضوع در دیداری که روز پنجشنبه با مقامات وزارت امور خارجه انگلیس داشته مطرح شده است.او با بیان این که «بر سر مسئله اصلی پرداخت این بدهی و میزان آن توافق شده است اما روش و پروسه پرداخت هنوز حل نشده است»، افزود که مذاکرات در این باره هفته آتی در تهران ادامه خواهد یافت.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان همچنین گفت مذاکرات [با دولت انگلیس] «جدی» و یک گام رو به جلو در حل کردن اختلافات میان دو کشور بوده است.
به گفته باقری، موضوع زندانی بودن نازنین زاغری، زندانی دو تابعیتی ایرانی-انگلیسی در ایران یکی از مسائلی بوده است که در دیدار و رایزنی با مقامات انگلیسی مطرح شده است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در این گفتوگو هرگونه ارتباط زندانی بودن زاغری به موضوع بدهی دولت انگلیس به ایران را رد کرده و در این باره گفت، بازداشت زاغری «یک موضوع قضایی است که در چارچوب قوه قضائیه به آن رسیدگی میشود و قابل پیگیری در قوه قضائیه است.»
دیدگاه تان را بنویسید