یک فرد برای جلوگیری از ابتلا به سوءتغذیه باید مقدار مشخصی از خوراکی‌های مختلف را در یک ماه مصرف کند که محاسبات نشان از رشد شدید قیمت این سبد خوراکی در نخستین ماه از سال جدید دارد.

به گزارش اکوایران، مراکز علمی کشور ازجمله انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی و دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، الگویی تحت عنوان «سبد غذایی بهینه» طراحی کرده‌اند که ترکیبی استاندارد از گروه‌های غذایی ضروری برای تأمین نیازهای روزانه بدن ارائه می‌دهد. قیمت این سبد در فروردین 1404 نسبت به مدت مشابه در سال قبل بیش از 45درصد افزایش یافته است.

با وجود سهم بالای خوراکی در سبد مصرف خانوار، براساس داده‌های اخیر دسترسی به الگوی تغذیه‌ای استاندارد برای بخش قابل توجهی از جامعه، با دشواری‌های فزاینده‌ای همراه شده است. افزایش ماهانه قیمت کالاهای اساسی و جهش هزینه‌های سبد غذایی در ماه‌هایی مانند دی و اسفند، فشار اقتصادی مضاعفی بر خانوارها وارد کرده که نشان می‌دهد در اسفند ماه این هزینه برای هر فرد از سه میلیون تومان فراتر رفته است.

طبق محاسبات براساس گزارش «متوسط قیمت خوراکی‌های منتخب در مناطق شهری» مرکز آمار، در فروردین امسال تهیه لبنیات برای یک فرد حدود 900هزار تومان هزینه داشته است. گروه لبنیات در جدول انستیتو تغذیه به 4 نوع کالای لبنی پرمصرف تقسیم شده که براساس این تقسیم‌بندی، هر فرد باید 4.5 لیتر شیر، 3 کیلوگرم ماست، 750 گرم پنیر و 750 گرم کره در طول یک ماه مصرف کند. هزینه تامین دو مورد اول به ترتیب 197هزار تومان و 181هزار تومان بوده است. مبلغ مورد نیاز برای تامین پنیر و کره به مقدار اشاره شده نیز به ترتیب 121هزار تمان و 447هزار تومان است.

اما لبنیات تنها گروه خوراکی نبوده که در فروردین شاهد افزایش قیمت بوده و سهم بالایی از مخارج خوراکی هر فرد را به خود اختصاص داده است. گوشت، میوه‌جات و برنج نیز نقش مهمی در تورم خوراکی اول سال ایفا کرده‌اند. طبق مقادیر توصیه شده، هر فرد باید در ماه 2 کیلو و 100 گرم برنج مصرف کند. اگر مبنا برنج خارجی درجه یک باشد، هزینه تامین این بخش از خوراک هر فرد در فروردین به 171هزار تومان رسیده است. گوشت گاو یا گوساله نیز به ازای هر 900 گرم 541هزار تومان هزینه ایجاد کرده است. از طرفی، هر فرد برای تامین 3 کیلوگرم پرتقال و 3 کیلوگرم سیب باید به ترتیب 185هزار تومان و 234هزار تومان هزینه کند. با توجه به مقادیری که گفته شد، هر فرد در فروردین امسال برای تهیه این سبد خوراکی باید 3 میلیون و 157 هزار و 159 تومان هزینه کند. این رقم نسبت به اسفند ماه 4.93درصد و نسبت به فروردین سال قبل 47.3درصد رشد کرده است. بالاتر بودن رشد ماهانه قیمت این سبد نسبت به تورم ماهانه کل کشور (3.9درصد) نشان می‌دهد که سرعت افزایش قیمت اقلام خوراکی اساسی و ضروری برای یک فرد از سرعت افزایش قیمت کل اقلام سبد مصرف یک خانوار در ابتدای امسال بالاتر بوده است.