مشاور کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران گفت: پیام تسلیت به درد کارگران نمی‌خورد و باید از وقوع حوادث پیشگیری کرد.

سعید فتاحی در رابطه با ایمنی پایین کار در معادن و حادثه معدن مهماندویه دامغان به ایلنا گفت: در اولین روزهای کاری سال ۱۴۰۴ در معادن ایران ۹ کارگر جان خود را از دست دادند؛ ۷ کارگر در معدن مهماندویه دامغان، یک کارگر در مهاباد و یک کارگر در بجستان. متأسفانه سال گذشته نیز بزرگترین حادثه معدن در طبس اتفاق افتاد که ۵۳ کارگر فوت کردند و برخی از کارگران نیز هنوز سلامتی خود را به دست نیاورده‌اند. همان زمان اعلام شد که معادن ناایمن بسته می‌شوند و حقوق کارگران معدن افزایش پیدا می‌کند. در مورد بازرسی‌ها قول‌هایی داده شد اما بعد گذشت چند ماه همچنان شاهد این خبرها هستیم طوری‌که در اولین روزهای سال ۹ کارگر در معدن جان خود را از دست دادند.

وی ادامه داد: آقایان وزیر صمت و وزیر کار تا کی باید در این معادن شاهد فوت کارگران باشیم؟ مگر هزینه دستگاه گازسنج چقدر بود که این حوادث باید در سال چندین بار تکرار شود؟! چرا مشکل معدن مهماندویه دامغان و علت مرگ ۷ کارگر این معدن نیز باید نشست گاز باشد؟ تا کی باید شاهد مرگ این کارگران باشیم؟ خانواده‌هایی که سرپرستان خود را در این حوادث از دست می‌دهند، چه آینده‌ای در پیش دارند و چگونه حمایت می‌شوند؟ بازرسان کار کجا هستند؟ به ما گزارش بدهید که چه بازرسی‌هایی و در چه فواصلی از این معدن صورت گرفته است؟ آیا اصلا بازرسی‌ای از این معادن صورت گرفته است؟

فتاحی گفت: نکند انتظار دارید کارگران خود با حقوق اندکشان هزینه گازسنجی و تجهیزات ایمنی را بدهند؟ وقتی بحث استخراج و سود کارفرمایان می‌شود، کارگران باید در هر حالتی به معادن بروند بدون آنکه موارد ایمنی رعایت شده باشد. پارسال معدن طبس و امسال معادن مهاباد و مهماندویه دامغان! وقتی هم صحبت از حق و حقوق و سختی کار این کارگران می‌شود گوش شنوایی نیست تا لااقل حق این کارگران پایمال نشود.

مشاور کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران گفت: متأسفانه باید بگوییم همین کارگران معدن که سخت و زیان‌آورترین کار را دارند هم حتی گاهی برای استفاده از سنوات ارفاقی قانونی و بازنشستگی پیش از موعد دچار مشکل می‌شوند و باید راه زیادی برای بازنشستگی طی کنند. حالا تصور کنید کارگران 20 سال در سخت‌ترین و زیان‌آورترین شرایط کار کرده‌اند، انواع و اقسام بیماری‌ها را گرفته‌اند و بعد از 20 سال باز هم باید چند سالی بمانند تا کارهای بازنشستگی خود را انجام دهند.

این فعال کارگری بیان کرد: از وزارت کار انتظار می‌رود تا نسبت به قوانین سفت و سخت برای ایمنی معادن و الزام به استفاده از تجهیزات ایمنی سختگیری بیشتری داشته باشند. انتظار داریم به طور جد نظارت بر بخش معادن افزایش پیدا کند. از ریاست قوه قضاییه تقاضا داریم نسبت به این همه بی‌احتیاطی مدیران و صاحبان معادن دولتی و خصوصی عکس‌العمل نشان داده و با وضع قوانین سخت نسبت به مجازات عوامل این‌گونه حوادث اقدام کنند.

فتاحی در پایان گفت: پیام تسلیت به درد کارگران نمی‌خورد و باید از وقوع حوادث پیشگیری کنید. وعده و وعید نمی‌خواهیم، قانون را اجرا کنید. اجازه ندهید کارفرماها در رعایت ایمنی کار کوتاهی کنند و از تجهیزات ایمنی بزنند. بر معادن و کارگرانش نظارت کنید تا این‌گونه شاهد مرگ دسته‌جمعیِ کارگران نباشیم.