ناهمگونی میان تورم کشور و درآمد پرستاران
سلامت در ورطه درد جانکاه معیشت
این روزها اخبار تلخی از مهاجرت گسترده نیروهای انسانی کشور به گوش میرسد که نشاندهنده خالی شدن تدریجی کشور از نیروهای تخصصی دارد. در این میان، آمار غیررسمی نشان میدهد که تمایل به مهاجرت در میان کادر درمان کشور به خصوص، پرستاران بیش از سایر اقشار است.
به گزارش «توسعه ایرانی»، در همین زمینه عضو هیات رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با تاکید بر اینکه ایران کشور فقیری نیست اما امروز شاهد مهاجرت نیروهای متخصص خود به تبع عدم دریافت حقوق مکفی است، گفت: کاهش تعداد و کیفیت کار پرستاران بیتردید میتواند پروسه درمان را عقیم کرده یا به ضرر جان بیماران تمام شود.
محمدعلی محسنی بندپی در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت با اشاره به اینکه کمبود پرستار در برخی از بیمارستانهای کشور و فشار کاری سنگین روی آنها مشکلاتی را ایجاد کرده، گفت: از قدیمالایام شنیده بودیم برای درمان و بهبود به سراغ طبیب برویم تا بهبودی حاصل شود اما امروز حال پزشکان و پرستاران ما چندان مساعد نیست! افزایش حجم کاری در کنار عدم دریافتی مناسب، سلامتی پرستاران و پزشکان را نشانه رفته است.
نیروی کافی تربیت نمیکنیم و از باقیماندهها هم نگهداری نمیکنیم
نماینده نوشهر، چالوس و کلاردشت در مجلس افزود: تربیت نیروی انسانی کافی در نظام سلامت از یک طرف و حفظ و نگهداری آنها از سوی دیگر باید دو مولفه اصلی نظام سلامت کشور باشد. در حال حاضر جای سوال است که آیا ما نیروی کافی لازم را داریم یا اینکه نتوانستیم این نیروهای متخصص را نگهداری کنیم که هر دو مسأله از یکدیگر مستقل هستند و جای تامل دارد.
وی یادآور شد: کشور تعداد بسیاری نیروی متخصص در حوزه پزشکی، دندانپزشکی، پیراپزشکی و پرستاری تربیت میکند اما از این تعداد، بسیاری انگیزه لازم برای خدماتدهی به بخش دولتی را ندارند. تعدادی هم اگر شرایط مهیا شود از کشور خارج میشوند. اگر امروز شاهد کمبود پرستار در بیمارستان شهدای تجریش تهران هستیم بیتردید این مسأله شامل تمام بیمارستانهای کشور نیز میشود.
پرستاران فعال تکریم نمیشوند
محسنی بندپی با انتقاد از افزایش حجم کار پرسنل بیمارستانهای کشور یادآور شد: فشار کار اجباری روی هر پرسنل و کارمندی تا حدی قابل قبول است و قطعا توان کار هر انسانی تا حدی خواهد بود. کاهش حجم کاری پرستاران زمانی ممکن میشود که نیروهای لازم استخدام شوند. تا زمانی که پرستاران فعال در بخش دولتی مورد تکریم واقع نشده و فشار کار زیاد به آنها وارد میشود، این گروه تمایلی به ادامه فعالیت در بخش دولتی نخواهند داشت.
این نماینده مجلس یازدهم با اشاره به اجرای قانون تعرفهگذاری پرستاران، تاکید کرد: مجلس و دولت تلاش کردند تا قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری به صورت کامل اجرایی شود اما باید توجه کنیم سختی کار، توان اضافهکاری را از این گروه گرفته است. باید انگیزه کار پرستاران را برای ورود به بخش دولتی افزایش دهیم که بخش بسیاری از این انگیزهها در پرداختی حقوق آنها خلاصه میشود.
کاهش کیفیت کار پرستاران میتواند پروسه درمان را عقیم کرده یا گاهی به ضرر جان بیماران تمام شود. اگر ذهن آنها درگیر عدم تطابق درآمد و هزینه باشد، بیتردید روی عملکرد پرستاران تاثیر خواهد گذاشت
عضو هیات رییسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به مهاجرت پرستاران به کشورهای همسایه، مطرح کرد: بسیاری از پرستاران زمانی که حقوق دریافتی خود را با همردیفانشان که به خارج از کشور مهاجرت کردهاند، مقایسه میکنند درمییابند که درآمدهای هنگفت و کلانی به دلار دارند لذا انگیزه حضورشان در کشور و در بخشهای دولتی کاهش مییابد.
وی با تاکید بر اینکه شاخص پرستاران به میزان تختهای بیمارستانی تناسب ندارد، یادآور شد: قبل از اینکه در اندیشه افزایش ظرفیت پرستاری کشور باشیم باید کم و کاستیهای این حرفه را رفع کنیم و تلاش کنیم تا نیروهای تربیت شده با طیب خاطر خدمتگذار مردم باشند.
شرایط را برای حضور پزشکان پاکستانی مهیا کردهایم
محسنی بندپی با تاکید بر اینکه اگر کمبود پزشک و پرستار به همین رویه ادامه پیدا کند بیتردید مجبور به بهرهگیری از کادر درمانی سایر کشورها خواهیم بود، تصریح کرد: امروز کمبود پرستار و پزشک در پایین آمدن کیفیت ارائه خدمات به بیماران را شاهد هستیم. ادامه این وضعیت ما را به سمت واردات پزشکان پاکستانی، بنگلادشی و هندوستانی سوق میدهد در حالیکه باید توجه داشته باشیم که ما کم نیروی متخصص پزشک و پرستار پرورش ندادیم.
تعداد بسیاری نیروی متخصص در حوزه پزشکی، دندانپزشکی، پیراپزشکی و پرستاری تربیت میکنیم اما از این تعداد، بسیاری انگیزه لازم برای خدماتدهی به بخش دولتی را ندارند و اگر شرایط مهیا شود از کشور خارج میشوند
درآمدهای کادر درمان سنخیتی با تورم ندارد
عضو هیات رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از درآمدهای ریالی مردم و هزینههای دلاری آنها یادآور شد: امروز درآمدها سنخیتی با تورم ندارد. متاسفانه هزینهها به دلار و درآمدها به ریال است و این تنها شامل حال جامعه درمان کشور نمیشود. بر همین اساس باید این گروه از حداقلهای ابتدایی همان حقوق کافی بهرهمند باشند. توجه به نیازهای مادی این گروه نه تنها باعث ماندگاری آنها میشود بلکه مشوقی برای بازگشت پرستاران و پزشکان مهاجرت کرده خواهد بود.
محسنی بندپی با بیان اینکه ایران کشور فقیری نیست اما امروز شاهد مهاجرت نیروهای متخصص خود به تبع عدم دریافت حقوق مکفی است، اظهار داشت: ایران به تبع تحریمها فشارهای سنگین اقتصادی را متحمل شده و شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی در تمام حوزهها هستیم.
عضو کمیسیون بهداشت با اشاره به حضور یک میلیون گردشگر سلامت در یک سال اخیر گفت: پیشرفت ایران به لحاظ پزشکی به علت وجود پزشکان حاذق در منطقه است. بر همین اساس دولت باید توجه کند پزشکان را در کشور نگه دارد و تلاش حداکثری برای بازگرداندن کادر درمانی مهاجرت کرده را داشته باشد.
محسنی بندپی افزایش تعرفه پزشکی را برابر با رشد فشار حداکثری به مردم ندانست و اظهار داشت: باید قیمت کالا و خدمات درمانی را در حد واقعی نگه داشته و سازمانهای بیمهگر را موظف کنیم تا هزینههای درمان را پوشش دهند. البته این مهم محقق نمیشود مگر با حمایت حداکثری دولت از بیمهها. در نظر داشته باشیم بخش خصوصی هم تا زمانی که نتواند هزینهها و آورده خود را تامین کند از ادامه مسیر سرباز میزند.
کاهش کیفیت کار پرستاران پروسه درمان را عقیم میکند
عضو هیات رییسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پایان خاطر نشان کرد: کاهش کیفیت کار پرستاران بیتردید میتواند پروسه درمان را عقیم کرده یا گاهی به ضرر جان بیماران تمام شود. حرفه پرستاری کار بسیار سختی است. اگر تمرکز کافی در مراقبت و تجویز دارو نداشته باشند و ذهن آنان درگیر مسائلی باشد که به واسطه عدم تطابق درآمد و هزینه باشد، بیتردید روی عملکرد آنان تاثیر خواهد گذاشت.
دیدگاه تان را بنویسید