در گردهمایی زنان کارگر عنوان شد
بیکاری ۳۰درصدی با وجود نرخ پایین مشارکت زنان در بازار کار
گردهمایی زنان کارگر عصر روز یکشنبه (27 بهمن) با حضور رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی و رئیس اتحادیه زنان کارگر در خانه کارگر تهرانسر برگزار شد، در این گردهمایی، سخنرانان درباره موانع مشارکت زنان در بازار کار، صحبت کردند.
به گزارش «توسعه ایرانی»، رئیس فراکسیون کارگری مجلس با بیان اینکه تنها 16.5درصد از زنان در بازار کار فعال هستند، گفت: با این حال، طبق آخرین ارزیابی مرکز آمار ایران که نتایج آن در مهر ماه سال جاری، منتشر شد، حدود 30درصد از بیکاری موجود، سهم زنان است.
علیرضا محجوب افزود: هر چند نرخ مشارکت زنان در فعالیتهای شغلی و صنفی پایین است، با این حال کارفرمایان برای جذب آنها سختگیری میکنند. برای نمونه خانمهای متاهل را استخدام نمیکنند تا مجبور نشوند که بعدا به وی مرخصی زایمان بدهند. حتی کارفرمایان پرداخت حداقل دستمزد و ساعت قانونی کار را هم در مورد آنها رعایت نمیکنند که این امر آنها را در معرض آسیبهای شغلی قرار میدهد.
محجوب با بیان اینکه باید امکان اعتراضات صنفی برای زنان کارگر هم فراهم باشد، گفت: برنامههای ما در دورههای کوتاهمدت خانه کارگر این است که زنان با ارائه مجموعه راهکارهایی، درهای بازار کار را به روی خود باز کنند. این برنامه را در تشکیلات خانه کارگر تهران آغاز کردهایم.
وی افزود: اعتقاد دارم که زنان توانمند، میتوانند محدویتهای بازار کار و تبعیضهایی که به آنها روا داشته میشود را از روی خود بردارند. معتقدم در دنیای امروز، کار کردن نیاز به کارگاه ندارد و هر فردی در صورت توانمندی و بهره بردن از امکانات، میتواند برای خود به یک کارگاه تبدیل شود.
رئیس فراکسیون کارگری مجلس با بیان اینکه با وجود نرخ پایین مشارکت زنان، آنها هم از آثار شوم خصوصیسازی و بیثباتی که در بازار کار با رواج قراردادهای موقت و سرکوب مزدی ایجاد کرده است، در امان نبودهاند، گفت: خصوصیسازی براساس یک منفعت کور صورت گرفته است. این منفعتطلبی همچنین به قیمت تبعیض جنسیتی در محیط کار تمام شده است.
دبیرکل خانه کارگر افزود: امروز حتی کودکان هم از آثار شوم خصوصیسازی در امان نیستند چرا که پدر و مادرهایی که به سبب تعطیلی مشاغلشان بیکار شدهاند، فرزندان زیر 18سال دختر و پسر خود را روانه بازار کار کردهاند. افراد طماع کودکان را مورد بهرهکشی و آزار جنسی قرار میدهند، بنابراین در سایه روح منفعتطلبانه خصوصیسازی، خانوادهها، بهترین سالهای عمر کودکان خود را هم برای فروش گذاشتهاند.
وی افزود: جای کودک در مدرسه است، نه در کارگاه و خیابان. به تازگی در بازدیدی که از خیابان شوش تهران داشتم، دیدم که چگونه خانوادهها کودکان خود را برای کارگری عرضه کردهاند. این خلاف قانون اساسی، خلاف قانون کار و خلاف مقاولهنامههای کار کودک است که این آخری هنوز در مجلس تصویب نشده است.
محجوب افزود: دولتها باید سختترین مجازاتها را بر کار کودک اعمال کنند تا جلوی عواقب آن مانند سوءاستفادههای جنسی را بگیرند. همین جا اعلام میکنم که خانه کارگر، سوءاستفاده جنسی و بهرهکشی از کودکان کار را پیگیری میکند.
دبیرکل خانه کارگر با اشاره به تعیین سقف 4 ساله برای قراردادهای کار که در مشاغل با ماهیت غیرمستمر، میان کارگر و کارفرما منعقد میشوند، گفت: شاید یکی از اولین قدمها برای جلوگیری از انواع بهرهکشی، تعیین تکلیف قراردادهای موقت در مشاغل غیرمستمر باشد؛ مشاغلی که اتفاقا زنان در آنها به وفور مشغول هستند، از این رو از هیات وزیران، بابت روشن کردن تکلیف آییننامه تبصره یک ماده 7 قانون کار، تشکر میکنم.
وی با این حال تاکید کرد: در ابتدای راه هستیم و باید با همفکری و پیگیری تشکیلاتی، آسیبهای حول اشتغال زنان، کودکان و کارگران پروژهای و پیمانکاری را بررسی کنیم. در گام اول از تشکیلات غرب خانه کارگر تهران میخواهم با دعوت گسترده از زنان کارگر و تشکیل کارگروههایی، آسیبهای اشغال زنان را بررسی کند و نتیجه کار را به صورت پژوهشی آماده ارائه کند.
محجوب افزود: از این منظر، هدف خانه کارگر تنها تسهیل ورود زنان به بازار کار نیست بلکه میخواهیم ثبات شغلی آنها را هم تضمین کنیم و به این ارزیابی برسیم که باید روی چه نقاطی بیشتر دست بگذاریم تا به تقویت و توانمندسازی منتهی شود.
جلودارزاده: عدهای با پروندههای قضایی قطور، کاندیدا شدهاند
در ادامه این گردهمایی، «سهیلا جلودارزاده» رئیس اتحادیه زنان کارگر گفت: اولین بار، خانواده پهلوی استقلال صندوق درمان سازمان تامین اجتماعی را از آن گرفت و آن را به وزارت بهداری ملحق کرد در حالیکه این سازمان از همان ابتدا تا امروز، مهمترین صندوق بینالنسلی تاریخ ایران است.
وی افزود: البته آن زمان، سازمان تامین اجتماعی به اندازه اکنون جذابیت نداشت اما حکومت که صدر تا ذیل اقتصاد را در اختیار داشت، این صندوق بینالنسلی را تصاحب کرد. 30 تا 40 سال مدیریت صندوق درمان سازمان، در اختیار خانواده پهلوی بود تا اینکه پس از انقلاب بار دیگر به سبب تغییر نگاه دولت وقت به مسائل این صندوق بینالنسلی، آن را به مجموعه وزارت رفاه برگرداندند اما اینهم موجب نشد تا عدهای برای تصاحب آن کمین نکنند، ازجمله عدهای از نمایندگان مجلس و روسای دولتها که تامین اجتماعی را به پایگاه سیاسی خود تبدیل کردند.
جلودارزاده: در همین مجلس بودجه سازمان تبلیغات اسلامی در سال 99 حدود 4 برابر سال 98 شد، در حالیکه ما باید روی مواردی مانند بهبود امکانات درمان تامین اجتماعی، افزایش بودجه رفاهی و همسانسازی حقوق بازنشستگان کار کنیم
جلودارزاده با بیان اینکه نمیتوانیم نگرانی خود از جدایی درمان تامین اجتماعی را پنهان کنیم؛ آنهم در شرایطی که عدهای با پروندههای قضایی قطور برای شرکت در انتخابات کاندیدا شدهاند، گفت: نمیخواستم در ایام تبلیغات انتخابات این را بگویم اما باید پرسید چرا افرادی که شهرداری تهران را به این وضع انداختند و اطرافیان آنها چنین پروندههایی در دستگاه قضایی دارند، به این راحتی برای ورود به مجلس آماده میشوند؟
رئیس اتحادیه زنان کارگر، افزود: ما بسیار نگران هستیم و نمیتوانیم از نگرانیهایمان در مورد سرنوشت کارگران و تامین اجتماعی چشمپوشی کنیم. نمیتوانیم اجازه دهیم که عدهای نقشه بکشند تا تامین اجتماعی را همانند سالهای پیش از انقلاب تصاحب کنند و درمانش را به وزارت بهداشت برگردانند. اگر این اتفاق رخ دهد مدیریت تمام مراکز درمانی سازمان، به وزارت بهداشت میرسد و کارگران دیگر حقی بر آن نخواهند داشت. از آن پس دیگر اولویت پذیرش در این مراکز با دارندگان دفترچه بیمه تامین اجتماعی نخواهد بود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح کرد: متاسفانه کارگران به تعداد انگشتان یک دست هم در مجلس نماینده ندارند و اگر قرار باشد همین چند نماینده را هم از دست بدهیم، باید فاتحه تامین اجتماعی و بانک رفاه کارگران را هم که برای ماندن آن در سازمان جان کندیم، بخوانیم.
وی در ادامه با بیان اینکه فضاسازیهای مخالفان حضور کارگران در مجلس با قدرت ادامه دارد، گفت: عدهای، مساجد و مراکز مذهبی را برای جوسازی در اختیار گرفتهاند. صدای آنها اما بلندتر است و برای ورود شهردار سابق تهران به مجلس برنامهریزی میکنند که اگر این اتفاق رخ دهد، مجلس به «تیمچه حاجبالدوله» تبدیل میشود.
وی با اشاره به ردصلاحیت گسترده کاندیداهای انتخابات مجلس یازدهم، گفت: شورای نگهبان قانون انتخابات را بد اجرا کرده و متاسفانه براساس گزارشهایی که از بیرون آمدهاند و ضمیمه پروندههای کاندیداها شدهاند، آنها را ردصلاحیت کرده، در حالی که حتی خود قانون انتخابات هم مشکل دارد و اجازه نمیدهد که کاندیداهایی که زیر کارشناسی ارشد، مدرک تحصیلی دارند، کاندیدای نمایندگی مجلس شوند.
جلودارزاده افزود: با در نظر گرفتن فیلترهای قانون انتخابات و حملات تبلیغاتی که به نمایندگان کارگران به خاطر دفاع آنها از حقوق زنان کارگر، صورت میگیرد، چگونه میتوان مجلسی را آراست که منافع کارگران در آن به صورت صددرصدی تضمین شود؟ ما تلاش میکنیم بتوانیم دستاوردهای فعلی را در حوزه حقوق زنان، کارگران و تامین اجتماعی حفظ کنیم ولی نمیتوانیم به شما وعده دهیم که فلان کار بزرگ را برایتان انجام میدهیم. ما باید با شما صریح صحبت کنیم و آدرس مکانهای دستنیافتنی را ندهیم.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه در انتقاد به عقبافتادگیهایی که در حوزه زنان به ویژه زنان کارگر وجود دارد صریح هستیم، گفت: به تازگی به دعوت بسیج دانشجویی یکی از دانشگاهها، در همایشی مشغول سخنرانی بودم که طرف مقابل که یک خانم بود، به خاطر عقایدی که در رابطه با وضعیت زنان و مشارکت اجتماعی آنها دارم، به من گفت که تو فمینیست هستی. بعد هم خبرگزاریهای وابسته به آنها شروع به تخریب من کردند و صحبتهای آن خانم را تکرار کردند. آنها در شرایطی به طرف گفتوگوی خود حمله میکنند که امام خمینی(ره) در مقابل حقوق زنان و مشارکت آنها در اجتماع چنین مواضعی را نداشتند. ایشان زمانی که شنیدند در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران، دیواری میان زنان و مردان کشیدهاند، مخالفت خود را اعلام کردند و فرمودند که دیوار را بردارند. حال چگونه است که عدهای اینگونه علیه حقوق زنان در جامعه موضعگیری میکنند؟
محجوب: امروز حتی کودکان هم از آثار شوم خصوصیسازی در امان نیستند چرا که پدر و مادرهایی که به سبب تعطیلی مشاغلشان بیکار شدهاند، فرزندان زیر 18سال دختر و پسر خود را روانه بازار کار کردهاند
جلودارزاده افزود: اگر میخواهیم که مجلس آینده، مجلسی نباشد که در آن چنین مسائلی طرح و پیگیری شوند و مجلس، به مجلس نظامیها تبدیل نشود، باید در انتخابات شرکت کنیم. باید محکم در مقابل نااهلان ایستادگی کنیم. البته در همین مجلس هم اتفاقاتی افتاد و مثلا بودجه «سازمان تبلیغات اسلامی» در سال 99 حدود 4 برابر سال 98 شد، در حالیکه ما باید روی مواردی مانند بهبود امکانات درمان تامین اجتماعی، افزایش بودجه رفاهی کشور و همسانسازی حقوق بازنشستگان کار کنیم.
وی در پایان افزود: تنها یک مورد را مثال میزنم تا متوجه حساسیت کار ما بشوید. در اطرف شهرک صنعتی شمسآباد حتی یک بیمارستان ساده هم وجود ندارد. کارگری که در این مکان دچار حادثه ناشی از کار میشود تا به بیمارستان برسد، از دست میرود. ما باید در اطراف این شهرک یک بیمارستان تامین اجتماعی مجهز بسازیم.
دیدگاه تان را بنویسید