در حالی که اسرائیل حملات هوایی گسترده‌ای را علیه زیرساخت‌های نظامی سوریه آغاز کرده است، ترکیه در تلاش است تا با تقویت روابط با دولت جدید سوریه، نفوذ خود را در این کشور گسترش دهد. این تقابل منطقه‌ای میان آنکارا و تل‌آویو بر سر تسلط بر آینده سوریه، به‌ویژه در پی وقوع تحولات اخیر، به بحرانی پیچیده تبدیل شده است که خطر تجزیه و بی‌ثباتی بیشتر این کشور را به همراه دارد. 

به گزارش ایسنا، روزنامه العربی الجدید در یادداشتی درباره تحولات سوریه و تقابل آنکارا و تل‌آویو در این کشور نوشت: «اسرائیل از هشتم دسامبر سال گذشته، هم‌زمان با سقوط حکومت بشار اسد، جنگی تمام‌عیار را علیه سوریه آغاز کرده است. اسرائیل در حال نابودی توانمندی‌های نظامی سوریه است؛ توانمندی‌هایی که دولت جدید از دولت سابق به ارث برده و شامل هواپیماها، قایق‌های جنگی، خودروهای زرهی، توپخانه، موشک‌ها و همچنین زیرساخت‌هایی چون فرودگاه‌های نظامی و تونل‌های ویژه موشک‌های راهبردی 

دوربرد می‌شود». 

این اقدامات در شرایطی رخ می‌دهد که سطح رقابت بر سر نفوذ در سوریه میان اسرائیل و ترکیه، به‌ویژه از طریق ابزارهای مستقیم و غیرمستقیم، رو به افزایش است. 

بیشتر تجهیزات و تسلیحات باقی‌مانده از ارتش حکومت پیشین دیگر قابل استفاده نیستند، اما زیرساخت‌هایی چون فرودگاه‌های نظامی، تونل‌ها، کارخانه‌های تولید تسلیحات، بنادر و مراکز تحقیقاتی همچنان از وضعیت مطلوبی برخوردارند و هزینه‌های سنگینی برای ساخت و تجهیز آن‌ها صرف 

شده است. 

تحقق عملیات نابودسازی این تأسیسات برای اسرائیل بدون در اختیار داشتن برخی داده‌ها و شرایط، ممکن نبود؛ ازجمله این داده‌ها نقشه‌های دقیق از محل استقرار تجهیزات نظامی و زیرساخت‌های مرتبط با آن‌ها و همچنین اطلاعات میدانی و هوایی قابل اعتماد از منابع اطلاعاتی و فقدان هرگونه مقاومت جدی در برابر حملات بودند. 

تا بدین لحظه، اسرائیل «نگرانی از قدرت‌یابی گروه‌های تکفیری»، «بیم از توافق نظامی میان دمشق و آنکارا»، «جاه‌طلبی برای هژمونی مطلق در منطقه» و «پروژه بی‌ثبات‌سازی و تجزیه سوریه» را به عنوان چهار دلیل عمده برای حملات خود به خاک سوریه مطرح کرده است. گروه‌های تکفیری از طریق در اختیار گرفتن وزارت‌خانه‌های کلیدی مانند دفاع، امور خارجه، کشور و دادگستری و همچنین پست‌های مهمی چون فرمانداری‌ها، موقعیت خود را 

تحکیم بخشیده‌اند. 

اسرائیل این گروه‌ها را «تروریستی» می‌داند و معتقد است هیچ‌گونه مذاکره یا توافق پایداری با آن‌ها ممکن نیست. از همین رو، تنها راه‌حل را ادامه جنگ علیه این گروه‌ها و جلوگیری از تشکیل ارتشی جدید در سوریه می‌داند که بتواند جایگزین ارتش منحل‌شده حکومت پیشین شود. 

اسرائیل همچنین نگران توافق نظامی احتمالی میان دمشق و آنکارا است. اخیراً «گدعون ساعر» وزیر خارجه اسرائیل ترکیه را به تلاش برای اعمال «حمایت نظامی» در سوریه متهم کرده است. «نوا لازمی» تحلیل‌گر سیاست خاورمیانه در دانشگاه «بار ایلان» نیز به خبرگزاری رویترز گفته است که اسرائیل نسبت به نصب سامانه‌های پدافندی روسی توسط ترکیه و استقرار پهپادهای نظامی در پایگاه هوایی «تی‌فور» ابراز نگرانی کرده است؛ چراکه این پایگاه می‌تواند برتری هوایی ترکیه در منطقه را تثبیت کند؛ امری که آزادی عمل اسرائیل را 

تهدید می‌کند.

بر اساس گزارش‌ها، توافق احتمالی میان ترکیه و سوریه شامل آموزش و سازماندهی ارتش جدید سوریه، تجهیز آن به تسلیحات پیشرفته ترکیه‌ای، ساخت پایگاه‌های نظامی ترکیه در مناطق مرکزی سوریه همچون صحرای تدمر، بازسازی فرودگاه‌های نظامی و استقرار پهپادهای ترکیه‌ای است. به همین دلیل، حملات اخیر اسرائیل عمدتاً فرودگاه «تی‌فور» در صحرای حمص و چند پایگاه نظامی در استان حماه را هدف قرار داده است.

طبق گزارشی که هفته گذشته روزنامه زمان ترکیه منتشر کرد، پیش از این حملات هوایی، ترکیه اقدام به بازرسی دست‌کم سه پایگاه هوایی در سوریه کرده بود. این گزارش به نقل از یک مقام اطلاعاتی منطقه‌ای، ۲ منبع نظامی سوری و یک منبع آگاه سوری حاکی از آن است که نیروهای نظامی ترکیه‌ در هفته‌های اخیر از پایگاه‌های «تی‌فور»، یک پایگاه دیگر در استان حمص، و فرودگاه حماة بازدید کرده‌اند.

اسرائیل همچنین درصدد تبدیل سوریه به یک کشور ناکام، بی‌ثبات‌سازی آن و حمایت از تشکیل موجودیت‌های تجزیه‌طلب در شرق، جنوب و سواحل این کشور است. این گزینه از همان زمان سقوط حکومت سابق، به‌عنوان اهرمی برای باج‌گیری از دولت جدید سوریه مطرح شده تا امتیازاتی از جمله پیوستن به توافقات عادی‌سازی با اسرائیل و برقراری روابط رسمی با آن کسب شود. بر اساس موضع‌گیری‌های رسمی واشنگتن، به نظر می‌رسد آمریکا تلاش دارد میان دو طرف نقش میانجی را ایفا کند و در صورت لزوم، برای تنظیم روابط بین آن‌ها وارد عمل شود.