بنسلمان در زمین بزرگترین شریک عربستان
شاهزاده سعودی به چین رسید
مریم علامهزاده
محمد بنسلمان، شاهزاده عربستان سعودی، روز پنجشنبه (دوم اسفند ماه)، در پکن فرود آمد تا آخرین پایه تور آسیایی خود را بنا کند؛ درواقع او به دنبال ایجاد روابطی جدید برای سلطنت در مواجه با سردی دیپلماتیک در غرب است.
بنسلمان پیش از چین، در تور هفته گذشته، سفرهایی به هند و پاکستان داشت و از سرمایهگذاری در بخشهای زیرساختی انرژی در این کشورها پیش از سفرش به چین، بهعنوان بزرگترین شریک تجاری عربستان، خبر داد.
بر اساس گزارش سیانان وی در این دیدار با هان ژنگ، معاون نخستوزیر چین، پیش از دیدار با شی جینپینگ، رئیسجمهوری این کشور دیدار کرد.
این دیدار دو سال پس از ملاقات پدرش، شاه سلمان بنعبدالعزیز السعود، در جریان سفرهای منطقهای اش در مارس 2017 (اسفند 95) روی میدهد؛ دیداری که دو طرف توافق کردند برای همکاری بیشتر در همه زمینهها گام بردارند.
از آن زمان به بعد تغییر محسوسی در مواضع بینالمللی عربستان سعودی رخ داد.
شاهزاده سعودی بعد از قتل و مثله کردن خبرنگار واشنگتنپست و منتقد سعودی، جمال خاشقجی در کنسولگری این کشور در ترکیه که در مهرماه صورت گرفت، دچار چالشهای جدی برای بازگرداندن اعتبار جهانی عربستان شده است. شاهزاده هرگونه ارتباطی با این قتل را منکر شده است. این قتل منجر به نزول جایگاه سلطنت سعودی در غرب شد و سعودیها را وادار کرد برای یافتن فضای تجاری دوستانه در دیگر نقاط جهان به بررسی بپردازند. در جریان اجلاس سران گروه 20 در آرژانتین که سال گذشته برگزار شد، درحالیکه بیشتر رهبران جهان سلمان را به دلیل قتل خاشقجی ترد کرده بودند، شی در بین معدود افرادی بود که به گرمی با وی معاشرت کرد و بهراحتی در کنار وی عکس گرفت.
شراکت تجاری نزدیک
چین بزرگترین شریک تجاری عربستان سعودی به شمار میرود و حتی از کشورهای اروپایی نزدیکتر به عربستان و متحد استراتژیکش یعنی ایالاتمتحده نیز پیشی گرفته است. در سال 2018، واردات چین از عربستان سعودی به 46 میلیارد دلار رسید.
هر دو طرف به دنبال جلب حمایت دیگری از طرحهای سیاسی رهبران خود هستند.
عربستان سعودی پیشتر از اشتیاق خود برای بودن بهعنوان بخشی از طرح زیرساختی جاده ابریشم چین برای ساخت جادهها، خطوط راهآهن و بنادر برای اتصال چین به دنیا سخن گفته بود.
بر اساس نقشه دریایی پکن، بخش عظیمی از تجارت چین از دریای سرخ عبور میکند که هممرز عربستان سعودی و مسیر دسترسی چین به اروپا است. تحلیلگران بر این باورند که سلطنت سعودی امیدوار است چین در مقابل این انعطاف عربستان، بخش بزرگی از پروژه چشمانداز 2030 بنسلمان را بر عهده بگیرد؛ طرح اقتصادی عظیمی که هدف آن رهاسازی اقتصاد عربستان سعودی از وابستگی عظیم به نفت است.
رابیا یاسمین، تحلیلگر ارشد بینالمللی یورو مانیتور گفته است سفر بنسلمان برای موفقیت پروژه چشمانداز 2030، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی گفت: انتظار میرود با در نظر گرفتن طرح جاده ابریشم چین و اینکه چطور دولت سعودی بتواند از این طرح به سود طرح چشمانداز 2030 خود استفاده کند، نتایج بیشتری به دست بیاید.
خلید بنعبدالعزیز، وزیر انرژی، صنعت و منابع معدنی عربستان سعودی در مصاحبهای با خبرگزاری شینهوآ چین گفت: سرمایهگذاریهای سعودی در چین هنوز شروع کار است.
وی گفت: فرهنگ ما با فرهنگ چین بسیار منطبق است. ما صدها دانشجو برای تحصیل به چین فرستادهایم و وقتی آنها بازگردند و به زبان چینی سخن بگویند، هزاران نفر از مردم سعودی متوجه میشوند چقدر چین بزرگ و مردمش شگفتانگیز هستند. ما به تعداد بیشتری از این افراد نیاز داریم. چشمانداز بسیار بلندی برای هر دو کشور وجود دارد.
دیدگاه تان را بنویسید