جهان نما
۱۰ تدبیر آمریکا برای حضور نظامی مرزهای سوریه و عراق
همزمان با فشارها در بغداد برای تعیین آینده وضعیت حضور آمریکا در عراق و فشارهای روسیه برای تقویت حضور نظامی در شرق فرات، دولت دونالد ترامپ، به دلایل مختلف به دنبال تقویت حضور نظامی خود در مرزهای سوریه و عراق است. روزنامه فرامنطقهای الشرق الأوسط با انتشار گزارشی درباره اقدامات آمریکا در مرزهای عراق و سوریه نوشت، موضوع حضور نظامی آمریکا در عراق بحث اصلی مطرح شده در دیدارهای جداگانه ترامپ با برهم صالح، همتای عراقی خود و نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق در داووس بود. طبق اطلاعاتی که الشرق الأوسط از مقامات غربی به دست آورده، ۱۰ پیشنهاد برای نحوه برخورد با مطالبات سیاستمداران عراقی مبنی بر بررسی حضور آمریکا وجود دارد:
۱ ـ تأکید بر این مسأله که هرگونه بررسی درباره حضور آمریکا باید شامل امور گستردهتر از جنبه نظامی نیز شود؛ چراکه جیمز جفری، فرستاده ویژه آمریکا در امور سوریه پنجشنبه گذشته در سخنانی گفت که مقامات عراق باید به موضوع روابط دوجانبه فکر کنند که فراتر از مسأله حضور نظامی آمریکاست.
۲ ـ درخواست از ناتو برای ایفای نقش قابل توجه در زمینه مقابله با داعش، درصورتی که واشنگتن طبق تفاهمات صورت گرفته با بغداد تصمیم به استقرار دوباره و یا ضرورت دفاع نیروهای آمریکایی از خود پس از تشدید تنشها و تهدیدات اخیر بگیرد. این بند یکی از بندهایی خواهد بود که در نشست چهارشنبه جاری ائتلاف بینالمللی در دانمارک مطرح میشود.
۳ ـ گفتوگو با ریاست اقلیم کردستان درباره تقویت حضور آمریکا چه از نظر تعداد نیرو و چه از نظر تعداد پایگاههای نظامی. پیشنهاداتی در اینباره وجود دارد که شامل ایجاد مراکز و پایگاههای نظامی در نزدیکی سلیمانیه، جنوب اربیل و اطراف حلبچه و افزایش تعداد نظامیان آمریکا از ۵۰۰ به ۱۰۰۰ سرباز میشود که افزون بر ۵۰۰۰ هزار نظامی است که اکنون در عراق حضور دارند. چند مقام دیپلماتیک در این باره گفتهاند که تقویت استقرار نیروهای آمریکا در کردستان عراق با هدف حفاظت از پایگاههای نظامی صورت میگیرد.
۴ ـ یکپارچگی میان حضور نظامی در غرب عراق و شرق سوریه، زیرا نیروهایی که در اوایل سال جاری میلادی از منطقه شرق فرات خارج شدند در کردستان عراق مستقر شدهاند، طوری که تعداد نظامیان آمریکا در اطراف میادین نفتی شرق فرات از ۱۰۰۰ تن به ۵۰۰ تن کاهش یافت.
۵ ـ حفظ پایگاه التنف در مثلث مرزی میان سوریه-عراق و اردن با ۱۵۰ سرباز آمریکایی، سکوی پرتاب موشک و پشتیبانی هوایی برای قطع جاده ارتباطی تهران - بغداد - دمشق - بیروت.
۶ ـ حفظ حضور هوایی ائتلاف بینالمللی در آسمان شمال شرق سوریه و ابقای دو همپیمان اصلی آمریکا یعنی انگلیس و فرانسه در میدان نبرد با داعش و همچنین حمایت از نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد).
۷ ـ جلوگیری از پیشروی نیروهای دولت سوریه و همپیمانان آن به سمت پایگاه التنف و پایبندی به «قواعد درگیری».
۸ ـ دور کردن نیروهای روسیه از نوار امتداد یافته از «فیش خابور» در مثلث مرزی میان سوریه، عراق و ترکیه تا شمال بوکمال. این مسأله طی روزهای اخیر با ممانعت گشتهای آمریکا از ورود پلیس روسیه به فیش خابور که دروازه شرق فرات به کردستان عراق بوده، رخ داده است.
۹ ـ پایبندی به توافقنامه «عدم درگیری» میان روسیه و آمریکا در حریم هوایی شمال شرق سوریه، به ویژه پس از تقویت سامانههای پدافند هوایی روسیه در قامشلی.
۱۰ ـ تداوم حملات مخفیانه به مواضع همپیمانان دولت سوریه در بوکمال.
طبق اطلاعات الشرق الأوسط، اعضای یک هیئت آمریکایی طی روزهای آینده به منظور انجام مذاکره با مقامات اروپا برای اعمال تحریمهای اقتصادی و توافق در زمینه هماهنگی اقدامات در عراق و سوریه برای تحت فشار قرار دادن مسکو و مقابله با ایران به لندن و بروکسل سفر خواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید