آریا طاری

پرسپولیس و گاریدو به نقطه پایان همکاری رسیدند و بعد از شکست عجیب مقابل مس رفسنجان، به صورت توافقی از همدیگر جدا شدند. صحبت از جدایی مرد اسپانیایی از نیمکت سرخ‌پوشان زمانی به اوج خودش رسید که این تیم در پنج بازی اخیر خود در لیگ برتر سه شکست را تجربه کرد. درنهایت شکست سه بر یک مقابل تیم مسعود شجاعی کار را برای این سرمربی تمام کرد تا گاریدو حتی به پایان نیم‌فصل لیگ برتر هم نرسد. بعد از این توافق، باشگاه اعلام کرد که هدایت تیم به صورت موقت به کریم باقری سپرده شده است و اسطوره سابق سرخ‌پوشان قرار است با همراهی سیدجلال حسینی، مهرداد خانبان و جرسی اینیسیو تیم را برای دو نبرد پیش رو آماده کند و امیدوار است با کسب دو پیروزی، اوضاع تیره تیم را کمی بهبود ببخشد. 

گاریدو در لیگ برتر ۲۳ امتیاز کسب کرد و پرسپولیس‌ را در جایگاه چهارم تحویل داد؛ رده‌ای که نه مورد قبول هواداران بود، نه مدیران و نه حتی خود گاریدو. چراکه پرسپولیس به عنوان مدافع عنوان قهرمانی وارد رقابت‌ها شد اما نتوانست تا پایان هفته سیزدهم در قواره‌های این عنوان در میدان ظاهر شود

پرداخت قرارداد تا هفته سیزدهم

یکی از مهم‌ترین مسائلی که پیرامون قطع همکاری با مرد اسپانیایی وجود داشت، موضوع قرارداد او بود که البته بدون مشکل در این خصوص توافق انجام شد. به این ترتیب که بر اساس بیانیه باشگاه، مطالبات گاریدو و ژاوی که به همراه سرمربی از تیم جدا شد، تا هفته سیزدهم لیگ به آنها پرداخت شد تا این دو نفر با تسویه‌حساب ایران را ترک کنند. باشگاه همچنین بعد از جدایی گاریدو در پستی اینستاگرامی از او و دستیارش تقدیر و تشکر کرد تا همه چیز در صلح به پایان برسد. 

کارنامه گاریدو در پرسپولیس

مرد اسپانیایی از پنجم تیرماه تا اول دی هدایت پرسپولیس را بر عهده داشت و در این پنج ماه و 26 روز، در 20 بازی روی نیمکت این تیم نشست؛ 13 بازی در لیگ برتر، یک بازی در جام حذفی و 6 مسابقه در لیگ نخبگان آسیا. حاصل کار گاریدو در این 20 بازی 9 برد، پنج تساوی و 6 شکست بود. همچنین تیم او ۲۳ گل زد و ۱۶ گل نیز دریافت کرد. مرد اسپانیایی در لیگ برتر ۲۳ امتیاز کسب کرد و پرسپولیس‌ را در جایگاه چهارم تحویل داد؛ رده‌ای که نه مورد قبول هواداران بود، نه مدیران و نه حتی خود گاریدو. چراکه پرسپولیس به عنوان مدافع عنوان قهرمانی وارد رقابت‌ها شد اما نتوانست تا پایان هفته سیزدهم در قواره‌های این عنوان در میدان ظاهر شود. 

گاریدو همچنین در لیگ نخبگان آسیا هم دور از انتظار بود. این مربی که طلسم ناکامی‌هایش در آسیا را از تیم‌های پیشین خود به پرسپولیس آورده بود، تا هفته ششم این رقابت‌ها رنگ برد را ندید. پرسپولیس در حال حاضر در آسیا شانس صعود به مرحله بعدی را دارد اما عملکردش در مستطیل سبز چیزی نبود که مورد قبول هواداران باشد. در جام حذفی هم تیم گاریدو مس سونگون کم‌نام‌ونشان را شکست داد و به مرحله یک‌هشتم نهایی رسید. 

پنج اشتباهی که منجر به جدایی شد

اگر بخواهیم دلایل به نقطه جدایی رسیدن گاریدو و پرسپولیس را بررسی کنیم، به پنج دلیل اصلی می‌رسیم. 

یکی از مهم‌ترین دلایلی که گاریدو را حتی به پایان نیم‌فصل نرساند، تغییرات بسیار زیادی بود که در ترکیب ایجاد می‌کرد. موضوعی که شاید در هفته‌های اول قابل قبول بود اما هرچه زمان می‌گذشت، مرد اسپانیایی به تفکری ثابت درباره بازیکنانش نمی‌رسید و به جز یک بازی، در همه بازی‌ها ترکیبی جدید را وارد میدان می‌کرد. به عنوان مثال حتی گاهی در یک بازی در یک پست مثل دفاع چپ، سه بازیکن وارد زمین می‌شدند. مثلا بازیکنی مثل علی علیپور در یک بازی به عنوان مهاجم نوک بازی کرد و در بازی بعدی در پست وینگر راست به کار گرفته شد. این جابه‌جایی‌ها البته گاهی هم به دلیل محرومیت یا مصدومیت بازیکنان اتفاق می‌افتاد اما برخی اوقات هم به دلایل فنی و یا حتی غیرفنی صورت می‌گرفت. طبیعی است که تا وقتی تیم ترکیب ثابت خود را نشناسد، خبری از هماهنگی و یکپارچگی بازیکنان در زمین هم نیست و درنهایت آنچه که در میدان مسابقه به نمایش درمی‌آید، بازی‌است که کیفیت فنی مورد انتظار را ندارد. 

مورد بعدی به اختلاف او با چند بازیکن برمی‌گردد. از همان روزهای اول مشخص بود که گاریدو مربی سخت‌گیر و جدی‌ای است. موضوعی‌ای که از اواسط نیم‌فصل تاثیرش را روی رابطه سرمربی و تعدادی از شاگردانش گذاشت و جرقه‌هایی از اختلاف را نمایان کرد. وقتی هم بین نفر اول نیمکت و بازیکنان درک متقابل نباشد، اتفاقات خوبی در زمین نمی‌افتد. 

از سوی دیگر بسیاری معتقدند خارج شدن بازیکنان تیم از فرم مطلوب و مصدوم شدن‌شان به دلیل عدم توانایی گاریدو در مدیریت تمرینات اتفاق افتاده است. گاریدو همیشه بیش از اندازه روی مسائل بدنی تمرکز می‌کرد و بارها بابت این موضوع تحت انتقاد قرار گرفته بود. اما گاریدو تغییر مسیر نداد و فشار تمرینات باعث مصدومیت‌های پرتعداد و کیفیت نه‌چندان رضایت‌بخش در مسائل تاکتیکی شد. 

یکی از مهم‌ترین دلایلی که گاریدو را حتی به پایان نیم‌فصل نرساند، تغییرات بسیار زیادی بود که در ترکیب ایجاد می‌کرد. این جابه‌جایی‌ها البته گاهی هم به دلیل محرومیت یا مصدومیت بازیکنان اتفاق می‌افتاد اما برخی اوقات هم به دلایل فنی و یا حتی غیرفنی صورت می‌گرفت

برخورد تهاجمی گاریدو با رسانه‌ها نیز دیگر نقطه منفی دوران حضور او در پرسپولیس به شمار می‌رود. او از همان روزهای اول رابطه خوبی با رسانه‌ها نداشت و هیچ‌وقت هم نتوانست این ارتباط را بهبود ببخشد. این تنش از ماجرای سفر او به اسپانیا برای شرکت در یک کلاس مربیگری ‌آغاز شد. از آن زمان به بعد کنفرانس‌های مطبوعاتی او اغلب با تنش همراه بود و او حتی چندین مرتبه درگیری کلامی با اصحاب رسانه پیدا کرد. این تنش‌ها تاثیر خود را روی تیم هم می‌گذاشت و مدیران باشگاه بابت این موضوع گلایه داشتند. اما گویا این نحوه برخورد گاریدو، با مدیران باشگاه هم وجود داشته تا این گلایه‌ها عمیق بیشتری  پیدا کند. 

درنهایت باید به دو ضعفی اشاره کرد که از ابتدای مسابقات همراه پرسپولیس بود و گاریدو نتوانست آنها را برطرف کند. ضعفی که این تیم را بارها به دردسر انداخت. دریافت گل در دقایق اول بازی و از روی ضربات ایستگاهی مشکلی بود که گریبان پرسپولیس را در این 20 بازی رها نکرد. با رفع نشدن این مشکل، رفته رفته اعتماد به نفس تیم کم شد و بازیکنان نتوانستند برابر آن مقاومت کنند. شاید اگر گاریدو این چند اشتباه را در مسیر خود با پرسپولیس مرتکب نمی‌شد، این تیم حالا هم وضعیت بهتری در جدول رده‌بندی داشت و هم تا پایان فصل با گاریدو ادامه می‌داد. او مردی است که دربی رفت را برد و به واسطه آن پیروزی جایگاه خوبی نزد هواداران پیدا کرد. اما مرد اسپانیایی تاوان این اشتباهات را با کنار رفتن از یکی از بزرگ‌ترین باشگاه‌های فوتبال ایران داد. 

انتخاب اشتباه؟! 

درباره گاریدو این سوال هم مطرح است که آیا او اساسا انتخاب درستی برای پرسپولیس بود؟ بعد از اینکه مدیران باشگاه نتوانستند اوسمار ویرا را برای تمدید قرارداد راضی کنند، با نفرات متعددی پای میز مذاکره نشستند اما هیچ‌کدام راه به جایی نبرد و درنهایت توافق با گاریدو حاصل شد. مردی که تجربه کار در لالیگا را دارد و هواداران هم امیدوار بودند آن تجربه قهرمانی بعدی پرسپولیس را به ارمغان بیاورد. اما با این وجود گاریدو طی سال‌های اخیر حضور ثابتی در تیمی نداشته است. آخرین تیمی که گاریدو بیش از یک سال روی نیمکتش حضور داشت راجا کازابلانکا بود که در حد فاصل سال‌های 2017 تا 2019 دو قهرمانی با این تیم به دست آورد که البته آخرین جام‌های او بودند. او پس از ترک راجا راهی هفت تیم دیگر شد که در هر کدام تنها چند ماه حضور داشت. به این ترتیب انتخاب گاریدو ریسکی بود که مدیران پرسپولیس انجام دادند و البته این ریسک جواب نداد. 

مس،   نقطه تغییر  سرمربی‌های پرسپولیس 

با قطع همکاری گاریدو و باشگاه پرسپولیس، او به سومین مربی‌ای تبدیل شد که در یک سال گذشته از نیمکت سرخ‌پوشان جدا می‌شود. اما نکته جالب اینجاست که هر سه تغییر زمانی رقم خورده که نام مس رفسنجان در میان بوده است. تیمی که در هفته سیزدهم برای نخستین بار طعم برد برابر پرسپولیس را چشید. 

یحیی گل‌محمدی بعد از تساوی مقابل مس رفسنجان در آخرین دیدار دور رفت لیگ بیست‌وسوم از هدایت پرسپولیس کناره گرفت، اوسمار ویرا که دستیار یحیی بود و به جای او لیگ را با پرسپولیس ادامه داد و به قهرمانی هم رسید، در آخرین بازی فصل گذشته مس رفسنجان را از پیش رو برداشت و بعد از آن حاضر به تمدید قراردادش نشد تا پایان کارش در این باشگاه رقم بخورد و درنهایت خوان کارلوس گاریدو که با شکست مقابل این تیم، پرونده حضورش در پرسپولیس بسته شد. 

راه ناتمام با   اسپانیایی‌ها

جالب است بدانید با احتساب گاریدو، لیگ برتر فوتبال ایران درمجموع تنها پنج مربی از اسپانیا داشته است و نکته مهم اینجاست که هر پنج نفر هم پایان خوبی در فوتبال کشور نداشتند. اولین سرمربی اسپانیایی که وارد فوتبال ایران شد پاکو خمز بود که هدایت تراکتور را پذیرفت و در 16 ماه حضور روی نیمکت این تیم، تراکتور را به رده چهارم فصل 02-1401 رساند و اواخر فصل به دلیل برخی مسائل به صورت توافقی از تیم جدا شد. دومین مرد اسپانیایی فوتبال ایران کارلوس هرناندز جوان بود که به عنوان سرمربی نساجی انتخاب شد و تنها دو ماه در این تیم حضور داشت. 

نفر سوم این فهرست ایگناسیو مارتینز، سرمربی سابق لوانته و آلمریا است که سال گذشته و بعد از جدایی علیرضا منصوریان از فولاد، هدایت این تیم را برعهده گرفت اما در پایان نیم‌فصل به دنبال نتایج ضعیفی که به دست آورده بود، از سمت خود کنار گذاشته شد. رکورد کوتاه‌ترین حضور در این جمع اما متعلق به لوکاس آلکاراس است که پس از تنها چهار بازی در پی عملکرد ضعیف به صورت توافقی از نساجی جدا شد.