تیم ملی فوتبال ایران در پنجمین هفته از دور سوم انتخابی جام جهانی 2026 مقابل کره‌شمالی قرار گرفت و برخلاف تصورات، در یک بازی پراتفاق و پرماجرا، برد سختی را به دست آورد. ملی‌پوشان فوتبال کشورمان که به دنبال صعودی سریع به جام جهانی هستند، با هدف پیروزی در این دیدار به میدان رفتند. هدفی که با وجود 10 نفره شدن به آن رسیدند اما کره‌‌ای‌ها هم که برای بقا و صعود چاره‌ای جز پیروزی مقابل ایران نداشتند، کار را برای ملی‌پوشان کشورمان بسیار سخت کردند. 

کره‌ای‌ها بعد از گذراندن 22 بازی پیاپی بدون برد برابر تیم ملی ایران، در سودای خلق شگفتی بودند و امید داشتند که بتوانند با کسب امتیاز برابر تیم ملی ایران از قعر جدول گروه نخست فاصله گیرند. درنهایت اما ایران سه امتیاز بازی را از آن خود کرد تا صدرنشین گروه نخست رقابت‌ها باقی بماند

برد شماره 23

کره‌ای‌ها بعد از گذراندن 22 بازی پیاپی بدون برد برابر تیم ملی ایران، در سودای خلق شگفتی بودند و امید داشتند که بتوانند با کسب امتیاز برابر تیم ملی ایران از قعر جدول گروه نخست فاصله گیرند. درنهایت اما به هر ضربی بود، تیم ملی سه امتیاز بازی را از آن خود کرد تا با کسب چهارمین برد در پنجمین مسابقه 13 امتیازی شده و صدرنشین گروه نخست رقابت‌ها باقی بماند. کره‌شمالی هم همچنان بدون برد در این مرحله است و با دو امتیاز تیم قعرنشین گروه اول محسوب می‌شود. بعد از پایان مسابقه، با توجه به درخششی که محمد محبی داشت و ثبت دو گل از سوی این ستاره بوشهری، او به عنوان برترین بازیکن زمین انتخاب شد و جایزه برترین بازیکن نبرد کره‌شمالی - ایران را دریافت کرد. 

دو نیمه متفاوت

عملکرد فنی بازیکنان دو نیمه کاملا متفاوت را برای تیم ملی رقم زد. تیم ملی نیمه اول را با نمایشی هجومی و چشمگیر پشت سر گذاشت؛ به‌ویژه در خط حمله، که درخشش سه بازیکن بوشهری یعنی مهدی طارمی، محمد محبی و مهدی قایدی مشهود بود. اما در نیمه دوم، با اخراج شجاع خلیل‌زاده و فشار کره شمالی، ایران به مشکل خورد و گل‌هایی دریافت کرد که می‌توانست سرنوشت بازی را تغییر دهد. 

ایران در نیمه اول با استراتژی هجومی و هماهنگی تاکتیکی بالا، توانست در 45 دقیقه سه گل به ثمر برساند. مهدی طارمی با رهبری خط حمله و خروج‌های هوشمندانه از باکس هربار یک یا دو مدافع کره‌شمالی را از جریان بازی خارج می‌کرد و فضاهایی برای قایدی و محبی ایجاد کرد. او با حرکت‌های بدون توپ و پاس‌های عمقی به بازیکنان سرعتی تیم، موقعیت‌های متعدد گلزنی را فراهم کرد. گل‌های قایدی و دو گل محبی محصول همین هماهنگی بود که بارها دفاع کره‌شمالی را در نیمه اول سردرگم کرد. 

اما نیمه دوم به‌کلی تغییر کرد. اخراج شجاع خلیل‌زاده در دقیقه 51 نظم دفاعی تیم را برهم زد و تیم را تحت فشار قرار داد. این اخراج نتیجه بی‌دقتی و تصمیم اشتباه خلیل‌زاده بود؛ او می‌توانست مهاجم کره را مدیریت کند و اجازه ندهد بازی با اخراج او دشوار شود. حتی اگر در آن موقعیت یک گل دریافت می‌شد، تیم با 11 نفر شرایط بهتری برای حفظ بازی داشت. پس از این اخراج، ایران دو گل مشابه دریافت کرد که روی ارسال‌های کره شمالی به ثمر رسید. این گل‌ها ضعف ساختاری دفاع ایران را در مقابله با سانترها و نیز نبود تمرکز کافی در خط دفاعی پس از خروج خلیل‌زاده نمایان کرد.

در مجموع تیم ملی در این بازی نشان داد در خط حمله از کیفیت و هماهنگی بسیار بالایی برخوردار است و عملکرد سه بازیکن بوشهری در نیمه اول، پایه‌گذار پیروزی بود. با این حال ضعف‌های دفاعی که پس از اخراج خلیل‌زاده نمایان شد، نشان‌دهنده نیاز تیم به تمرکز و هماهنگی بیشتر در خط دفاع است؛ هماهنگی که با تغییرات پیدرپی نفرات خط دفاعی به نظر سخت به دست خواهد آمد. 

اخراج بچه‌گانه شجاع خلیل‌زاده ماجرای نیمه دوم را تغییر داد و مسیر مهدی طارمی را هم عوض کرد. مهدی که برای کمک به خط دفاعی در محوطه جریمه حاضر شده بود، در دقیقه 56 به اشتباه و پس از برخورد توپ به پایش، دروازه خودی را گشود تا قرمزپوشان به بازگشت امیدوار شوند

البته نباید به طور کلی نقش شرایط نامساعد زمین و هوای شرجی کشور لائوس که میزبان بازی بود، در کنار فرصت کم تمرین تیم ملی برای این بازی، در ایجاد این شرایط را نادیده گرفت. بازی در شرق آسیا هرگز برای ما ساده نبوده است حتی با بهترین مربیان و البته بازیکنان افسانه‌ای. نکته جالب، تفاوت کیفی این بازی و مسابقه مقابل قطر بود که با نتیجه چهار بر یک به پایان رسید اما هرگز مورد تشویق جامعه کارشناسی فوتبال ایران قرار نگرفت. 

شجاع رکورددار شد

نقطه عطف بازی ایران با کره‌شمالی، اخراج شجاع خلیل‌زاده بود. پس از آنکه تیم ملی در نیمه اول سه گل به‌ثمر رساند، به نظر می‌رسید پیروزی آسانی در انتظار تیم ملی باشد ولی با دریافت کارت قرمز از سوی خلیل‌زاده، تیم ملی تا آستانه از دست دادن پیروزی رفت. در تاریخ تیم ملی ۱۷ بازیکن در جریان بازی اخراج شدند که خلیل‌زاده تنها بازیکنی است که دو کارت قرمز دریافت کرده است. این بازیکن در نیمه‌نهایی جام‌ملت‌های آسیا برابر قطر هم اخراج شده بود. تیم ملی در بازی با کره‌شمالی بعد از اخراج خلیل‌زاده دو گل خورد و البته تا آستانه دریافت گل سوم هم پیش رفت. این بازی پس از دیدار با عراق بیشترین تعداد گل دریافتی تیم ملی پس از دست دادن بازیکن بر جای ماند. 

تیم ملی در شرایطی در این بازی ۱۰ نفره شد که این وضعیت را دو بازی قبل برابر ازبکستان تجربه کرده بود. آمار اخراج‌های تیم ملی در ماه‌های اخیر به نحو غیرقابل باوری افزایش یافته است. ایران در ۲۴ بازی قبلی پنج بار با کارت قرمز داوران جریمه شده است. شجاع خلیل‌زاده (دو بار)، صالح حردانی، مهدی طارمی و محمدحسین کنعانی‌زادگان این اخراجی‌ها هستند. تیم ملی در شرایطی ظرف تنها ۱۷ ماه پنج کارت قرمز گرفته که قبل از این آمار را در ۱۹ سال و در ۲۳۴ بازی از خود به جای گذاشته بود.

شب عجیب طارمی

یکی از چهره‌های ویژه این مسابقه مهدی طارمی بود که دو نیمه متفاوت داشت. بازیکنی که نمایش خوب و بدش درهم تنیده و نمی‌توان آنها را بدون یکدیگر متصور شد. مهدی در نیمه نخست هسته مرکزی حملات ملی‌پوشان بود. او در نودویکمین بازی ملی خود، پس از سه دیدار که روی گلی تاثیر مستقیم نگذاشته بود، موفق شد به تنهایی پاس هر سه گل تیم ملی را برای مهدی قایدی و محمد محبی (دو بار) ارسال کند و ستاره تیم امیر قلعه‌نویی باشد. مهدی به خوبی عمق دفاع حریف را شناسایی کرده بود و با دیگر عناصر تهاجمی زوج‌سازی می‌کرد و آنها را در موقعیت گلزنی قرار می‌داد. او بدون هیچ‌گونه غروری نقش مهاجم طعمه را پذیرفته بود و در هیچ صحنه‌ای با خودخواهی تصمیم نمی‌گرفت. مهدی خودش هم می‌توانست در این نیمه گلزنی کند اما شوت باکیفیت و روی پایش به طرز عجیبی توسط گلر کره‌شمالی مهار شد.

اخراج بچه‌گانه شجاع خلیل‌زاده ماجرای نیمه دوم را تغییر داد و مسیر مهدی طارمی را هم عوض کرد. مهدی که برای کمک به خط دفاعی در محوطه جریمه حاضر شده بود، در دقیقه 56 به اشتباه و پس از برخورد توپ به پایش، دروازه خودی را گشود تا قرمزپوشان به بازگشت امیدوار شوند. 

مهدی در این صحنه بسیار بدشانس بود چراکه نمی‌توانست واکنش دیگری در قبال ارسال صورت گرفته، داشته باشد. در ادامه کره‌شمالی گل دوم را هم به ثمر رساند و ملی‌پوشان را تحت فشار گذاشت ولی در دقیقه 67، طارمی روی مهارت خاصش از مدافعان کره پنالتی گرفت و خودش و تیم را در آستانه گلزنی قرار داد. با این‌حال او در دوئل با سنگربان کره یک مرتبه دیگر شکست خورد و ضربه آرامش به مرکز دروازه توسط کانگ جو هیوک مهار شد تا نیمه دوم بد آقای شماره 9 

تکمیل شود.

طارمی تبدیل به اولین بازیکن تیم ملی در طول تاریخ شد که در یک بازی هم گل به خودی می‌زند و هم پنالتی‌اش را از دست می‌دهد. او همچنین برای اولین‌بار با لباس تیم ملی نتوانست پنالتی‌اش را تبدیل به گل کند. مهدی پیش از این 9 پنالتی از دست داده بود که همگی در لباس تیم‌های باشگاهی بود و آخرین‌بار حدود یک‌سال قبل در تیم پورتو آن را تجربه کرده بود.

آمار چه می‌گوید

بررسی آمار مسابقه ایران و کره‌شمالی عملکرد خوب حریف را به خوبی نشان می‌دهد. کره‌ای‌ها در این مسابقه با مالکیت 52 درصدی برتر از ایران بودند که 48 درصد از دقایق بازی توپ و میدان را در اختیار داشت. ایران در این دیدار 19 شوت به سمت دروازه حریف زد که 13 شوت در چارچوب بود و کره شمالی 17 بار به سمت دروازه ایران ضربه زد که چهار بار شوت‌های آنها داخل چارچوب رفت. کره شمالی در این مسابقه 422 پاس داد با 81 درصد پاس صحیح داد و این در حالی است که ایران 409 پاس با آمار 78 درصد پاس صحیح را ثبت کرد. آمار بازی ایران و کره شمالی بازی نزدیک دو تیم را به خوبی نشان می‌دهد؛ اگرچه در برخی آیتم‌ها از جمله مالکیت توپ کره‌ای‌ها برتر از ایران بودند و عملکرد خوبی به جا گذاشتند.