استیون ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور غرب آسیا بعد از ظهر دیروز (چهارشنبه) با پرواز خصوصی مستقیمی از عربستان در تل‌آویو فرود آمده است. ویتکاف که قرار است در جریان این سفر با «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و دیگر مقام‌های اسرائیل در شهر قدس با هدف بحث درباره اجرای توافق آتش‌بس اسرائیل-حماس دیدار کند، در ضمن این سفر به غزه رفته است. 

باراک راوید، خبرنگار اسرائیلی وبسایت آکسیوس در توئیتی اعلام کرد «استیو ویتکاف»، فرستاده ویژه دولت دونالد ترامپ در امور غرب آسیا امروز چهارشنبه با همراهی «ران درمر»، وزیر امور راهبردی اسرائیل به بازدید از کریدور نتزاریم در داخل نوار غزه رفته است. این بازدید ویتکاف به منزله اولین بازدید یک مقام دولتی ایالات متحده از نوار غزه در مدت دست کم ۱۵ سال اخیر محسوب می‌شود. طبق گزارش رسانه‌های اسرائیل ویتکاف همچنین درخواست کرده تا با هفت اسیر اسرائیلی که از زمان اجرایی شدن توافق آتش‌بس در ۱۹ ژانویه با حماس تا کنون آزاد شده‌اند، دیدار کند. به گزارش آکسیوس، ویتکاف روز سه‌شنبه به عربستان سعودی سفر کرده و در آنجا با «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان دیدار کرده بود. طبق این گزارش ویتکاف درباره پیشبرد توافق عادی‌کردن روابط بین اسرائیل و عربستان بحث و مذاکره داشته است. 

ویتکاف روز یکشنبه در سخنرانی در کنار «اسحاق هرتزوگ»، رئیس رژیم اسرائیل در مراسم افتتاحیه کنیسه «آلتنئو» در نیویورک گفته بود برای تضمین «اجرایی شدن توافق آتش‌بس به شیوه‌ای صحیح» به سرزمین‌های اشغالی سفر خواهد کرد. 

در این راستا منابع رسانه‌ای اسرائیل در گزارشی اعلام کردند که استیون ویتکاف، نماینده ویژه «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه با مقامات عربستان سعودی درباره توافق جامع در منطقه خاورمیانه، که شامل اجرای مرحله دوم آتش‌بس، بازگشت آوارگان فلسطینی، بازسازی نوار غزه و ادامه مسیر عادی سازی روابط میان کشورهای عربی و اسرائیل است، رایزنی کرد. این در حالیست که فرستاده ترامپ در عربستان سعودی با «حسین الشیخ» دبیر کمیته اجرایی سازمان آزایبخش فلسطین (ساف) دیدار کرد و با وی روابط میان واشنگتن و تشکیلات خودگردان فلسطین و همچنین برنامه‌های جدید دولت ترامپ در منطقه را مورد بحث و بررسی  قرار داد. 

به موازات این سفر، دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل اعلام کرد: بیش از ۳۷۶ هزار فلسطینی بین صبح دوشنبه تا ظهر سه‌شنبه به شمال نوار غزه بازگشتند. طبق گزارش شبکه آمریکایی الحره، این دفتر اعلام کرد: نیمی از این افراد از مردان و نیم بقیه زنان و کودکان هستند. پیشتر اسرائیل با بازگشت فلسطینی‌ها به شمال نوار غزه مخالفت کرده و آن را به آزادی «اربیل یهود» اسیر غیرنظامی اسرائیلی ربط داده بود اما مقامات قطر صبح دوشنبه اعلام کردند جنبش حماس این اسیر اسرائیلی را به همراه ۲ اسیر دیگر قبل از روز جمعه تحویل خواهد داد. در این بین گدعون ساعر، وزیر خارجه اسرائیل به همتای فنلاندی خود اعلام کرده که نمی‌توان حکومت حماس در غزه را پذیرفت؛ چراکه امنیت اسرائیل و ثبات منطقه‌ای آن را از بین می‌برد. در مقابل حازم قاسم، سخنگوی حماس گفت: بازگشت مردم به شمال غزه به دلیل تعلل دشمن اسرائیلی با مشکلات فراوانی همراه است و همه باید برای ارسال فوری کمک‌ها برای آوارگان تلاش کنند. وی گفته است که اسرائیل در تلاش است تا از برخی مفاد آتش‌بس طفره رود و احتمالا مراحل بعدی مذاکرات پیچیده و دشوار خواهد بود.

تمام این وقایع در حالی رخ می‌دهد که نیویورک پست از قصد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای صدور یک فرمان اجرایی و ملزم کردن تمامی نهادهای فدرال به «یافتن راه‌های قانونی برای مقابله با یهودستیزی» خبر داد. بر اساس سندی که این روزنامه به آن دسترسی پیدا کرده است، این فرمان اجرایی رؤسای نهادها و وزارتخانه‌ها را موظف می‌کند تا ظرف ۶۰ روز آینده توصیه‌های خود را به کاخ سفید ارائه دهند و همچنین وزارت دادگستری را ملزم می‌کند تا تحقیقاتی درباره شعارهای حامی حماس و اقدامات «تهدیدآمیز» در دانشگاه‌ها و سایر مکان‌ها انجام دهد.  در ماه میلادی گذشته، ۶ کمیته جمهوری‌خواه در مجلس نمایندگان گزارشی منتشر کردند که در آن خواستار اقدامات شدیدتر دولت فدرال برای مقابله با یهودستیزی شدند؛ از جمله مشروط کردن بودجه‌های کمکی فدرال دانشگاه‌ها برای اجرای سیاست‌های سختگیرانه‌تر در مقابله با تبعیض 

علیه یهودیان.