رئیسجمهور ونزوئلا و کابینهاش در بدو کار با صفبندی سیاسی - اقتصادی غرب روبهرو شدند
بایکوت و تحریم پس از تحلیف!
رامین پرتو
بهزودی شاهد سوگند خوردن مجدد ترامپ بر انجیل هستیم و سپس او برای 4 سال دیگر وارد کاخ سفید میشود تا بار دیگر دنیا را به چالش بکشد. بدون شک یکی از مناطقی که ترامپ با آن همانند چین و کرهشمالی درگیر خواهد بود، ونزوئلا و برخی دیگر از کشورهای آمریکای جنوبی خواهد بود. اینکه رئیس جمهور منتخب ایالات متحده به صورت مشخص مکزیک را مورد هدف سخنان خود قرار میدهد و آنرا تهدید میکند، دقیقاً از همین موضوع نشأت گرفته است. او سهشنبه گذشته گفت که قصد دارد نام خلیج مکزیک را به «خلیج آمریکا» تغییر نام دهد. ترامپ گفت: «ما نام خلیج مکزیک را به خلیج آمریکا تغییر خواهیم داد که حلقه زیبایی دارد و قلمرو زیادی را در بر میگیرد: خلیج آمریکا، چه نام زیبایی».
نیکولاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا روز جمعه در حالی برای سومین دوره، سوگند ریاستجمهوری یاد کرد که ایالات متحده جایزه تعیینشده برای دستگیری او را به ۲۵ میلیون دلار افزایش داده و انگلیس هم 15 مقام این کشور را تحریم کرد
ترامپ در آستانه بازگشت به قدرت، مکرراً مکزیک را مورد انتقاد قرار داده و تهدید کرده است که تعرفههای سختی را بر واردات یکی از بزرگترین شرکای تجاری ایالات متحده اعمال خواهد کرد، مگر اینکه جریان مهاجران غیرقانونی و مواد مخدر از مرز را متوقف کند. او همچنین تهدید از اولین دوره ریاست جمهوری خود مبنی بر معرفی کارتل های مواد مخدر مکزیکی به عنوان گروههای تروریستی را احیا کرده است.
در مقابل کلودیا شینبام رئیس جمهور مکزیک، «دونالد ترامپ» را به دلیل ادعای اینکه کشورش توسط کارتلهای مواد مخدر اداره می شود و خلیج مکزیک - که از قرن هفدهم نامگذاری شده است به خلیج آمریکا تغییر نام دهد، مورد انتقاد قرار داد. شینبام در یک کنفرانس خبری نقشه عظیمی از آمریکای شمالی از سال ۱۶۰۷ نشان داد که این قاره را "América Mexicana" یا «آمریکای مکزیکی» تصویر کرده است. او سپس به شوخی گفت که شاید مکزیک باید به این قاره اینگونه اشاره کند. چرا ما آن را آمریکای مکزیکی نمینامیم؟ شینبام با اشاره به نقشه لبخند زد و گفت: زیبا به نظر میرسد، نه؟ او در مورد نام صحبت کرد، ما نیز در مورد نام حرف میزنیم.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در این خصوص نوشته است که: « اکنون شینبام ۶۲ ساله و ترامپ ۷۸ ساله درگیر جنگ لفظی هستند. شینبام کنایه ترامپ در روز سهشنبه مبنی بر اینکه مکزیک اساساً توسط کارتلها اداره میشود را بیاهمیت نگرفت و گفت: «آنها به او اطلاعات غلط دادهاند. با تمام احترام!». از سوی دیگر در کلیپی که به سرعت در فضای مجازی منتشر شد، او متعهد شد که با کاخ سفید ترامپ همکاری کند اما نه به قیمت استقلال مکزیک. او گفت: «در مکزیک، مردم حکومت می کنند و ما قصد داریم با دولت ترامپ همکاری کنیم و یکدیگر را درک کنیم. من مطمئن هستم با دفاع از حاکمیت خود به عنوان یک کشور آزاد و مستقل». این مجادله ترامپ و مکزیک به صورت کاملاً روشن نشان میدهد که او بر خلاف بایدن که سعی میکرد چندان به تقابل با کشورهای آمریکای جنوبی نپردازد، قرار است تا با تمام قدرت خود علیه این کشورها و حتی پاناما صفآرایی کند و به نوعی قدرت خود را برای آنها به تصویر بکشد. اما آنچه در این میان باید موردنظر قرار بگیرد این است که رئیس جمهور محافظهکار ایالات متحده سعی میکند در این راستا بدون تردید با ونزوئلا هم یک تقابل جدید را سر و شکل دهد.
مجادله ترامپ و مکزیک به صورت کاملاً روشن نشان میدهد که او بر خلاف بایدن که سعی میکرد چندان به تقابل با کشورهای آمریکای جنوبی نپردازد، قرار است تا با تمام قدرت خود علیه این کشورها و حتی پاناما صفآرایی کند و به نوعی قدرت خود را برای آنها به تصویر بکشد
پاداش 25 میلیون دلاری
نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا روز جمعه در حالی برای سومین دوره، سوگند ریاستجمهوری یاد کرد که ایالات متحده جایزه تعیینشده برای دستگیری او را به ۲۵ میلیون دلار افزایش داده است. در عین حال اعتراضات داخلی و بینالمللی به دلیل اتهام تقلب در انتخابات سال گذشته، همچنان ادامه دارد.
مادورو که از سال ۲۰۱۳ قدرت را در دست دارد، در شرایطی سوگند یاد کرد که ایالات متحده جایزه ۶۵ میلیون دلاری (مجموعاً) برای دستگیری او و دو تن از نزدیکانش به اتهام قاچاق مواد مخدر تعیین کرده است. آمریکا همچنین ادعای او درباره پیروزی در انتخابات اخیر را رد کرده است. رئیسجمهوری اقتدارگرای ونزوئلا که از زمان به قدرت رسیدنش سطح سرکوبها در کشور را بهشدت افزایش داده، تا کنون هیچ مدرکی مبنی بر پیروزی در انتخابات ۲۸ ژوئیه سال گذشته ارائه نکرده است. از سوی دیگر، مخالفان او شواهدی منتشر کردهاند که نشان میدهد یکی دیگر از نامزدهای انتخابات به نام ادموندو گونزالس، به دلیل خشم گسترده مردم از فروپاشی اقتصادی ونزوئلا، برنده واقعی انتخابات بوده است. با این حال، صبح روز جمعه، مادورو که حاضر به کنارهگیری از قدرت نشده و همچنان از حمایت فرماندهان ارتش و نیروهای امنیتی برخوردار است، در مجلس ملی ونزوئلا سوگند ریاستجمهوری یاد کرد. او این مراسم کمجمعیت در کاراکاس را که رهبران کشورهای دموکراتیک آن را تحریم کرده بودند «پیروزی بزرگ دموکراسی ونزوئلا» توصیف کرد.
این مراسم با غیبت معترضان از جمله لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیسجمهور برزیل، و گوستاوو پترو، رئیسجمهور کلمبیا که از متحدان دیرینه منطقهای محسوب میشوند و پیروزی مادورو را به رسمیت نمیشناسند، برگزار شد. این دو کشور پیروزی مادورو را به رسمیت نمیشناسند.
در مقابل میگل دیاز کانل و دانیل اورتگا رهبران اقتدارگرای کوبا و نیکاراگوئه در ردیف اول حضور داشتند و نمایندگانی از چین و روسیه نیز در این مراسم شرکت کردند. مادورو در سخنرانی ۹۰ دقیقهای خود ادعا کرد که در حال رهبری یک «انقلاب دموکراتیک» در ونزوئلا است و خود را بهعنوان رهبر پروژهای «کاملا دموکراتیک» معرفی کرد که از قهرمانان استقلال آمریکای لاتین الهام گرفته است. او مخالفان خود را به عنوان فاشیستها و الیگارشهای «فاسد» توصیف کرد و خاویر میلی رئیسجمهور راستگرای آرژانتین را «نازی صهیونیست» و «سادیست اجتماعی» خطاب کرد. مادورو گفت: «من توسط دولت آمریکا یا دولتهای پروامپریالیستی راستگرای آمریکای لاتین رئیسجمهور نشدم. من از دل مردم آمدهام. من از مردم هستم و قدرت من از تاریخ و از مردم نشات میگیرد».
سوگند مادورو موج تازهای از محکومیت بینالمللی، از جمله در میان برخی از چهرههای جناح چپ، که او مدعی نمایندگی آنهاست، به دنبال داشت. گابریل بوریک، رئیسجمهور شیلی، گفت: «من از جناح چپ هستم و بهعنوان یک چپگرا میگویم که حکومت نیکلاس مادورو یک دیکتاتوری است».
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در واکنش به سوگند مادورو گفت: «مردم ونزوئلا و جهان میدانند که نیکلاس مادورو بهوضوح در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ شکست خورده و هیچ حقی برای ادعای ریاستجمهوری ندارد. ما آمادهایم از بازگشت دموکراسی در ونزوئلا حمایت کنیم». دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا و عضو حزب کارگر اعلام کرد که انتخابات ماه ژوئیه در ونزوئلا نه آزادانه بود و نه منصفانه و رژیم مادورو نماینده خواست مردم این کشور نیست. او همچنین با اشاره به تحریمهای جدیدی که با همکاری اتحادیه اروپا علیه ۱۵ تن از افراد مرتبط با رژیم مادورو اعمال شده است، تاکید کرد «بریتانیا در برابر سرکوب، تضعیف دموکراسی و نقض حقوق بشر در ونزوئلا سکوت نخواهد کرد».
بر همین اساس روز گذشته (شنبه) وزارت امور خارجه انگلیس در بیانیهای اعلام کرد، این کشور علیه ۱۵ مقام ارشد ونزوئلایی از جمله رئیس دیوان عالی دادگستری این کشور که پیروزی مادورو را در انتخابات ریاست جمهوری اوت ۲۰۲۴ به رسمیت شناخته، تحریم وضع کرده است. بر این اساس مقامهای ونزوئلایی که تحریم شدهاند شامل «کاریسلیا بئاتریس رودریگز»، رئیس دیوان دادگستری و «آسدروبال خوزه بریتو ارناندز» دبیرکل ضد اطلاعات نظامی ونزوئلا میشوند و این به معنای یک تقابل جدید برای بایکوت سیاسی- اقتصادی مادورو و ونزوئلا به شمار میرود و این روند نشان میدهد که ترامپ هم بدون شک همین روند و راهبرد را پیش خواهد گرفت.
دیدگاه تان را بنویسید