فرشاد مومنی:
سیاستهای تورمزا و ضددولتی مندرج در لایحه بودجه ۱۴۰۴ را جدی بگیرید
فرشاد مومنی در تشریح آنچه به سقوط حکومت بشار اسد انجامید، گفت: بیشترین بیاحتیاطیها در حکومت بشار اسد میدان دادن به جهش قیمت مایحتاج روزمره مردم بود، در ماههای پایانی حکومت بشار نزدیک ۹۰ درصد جمعیت به زیر خط فقر رسیده بودند، این پروژه از درون کلید خورده بود.
به گزارش ایلنا، این اقتصاددان در نشستی در موسسه مطالعات دین و اقتصاد، درباره واکاوی اقتصادسیاسی رژیم فروپاشیده اسد، اظهار کرد: گاه از بخش هایی از ساختار قدرت چیزهایی را میبینیم که نشان میدهد اینها قدر کشور و مردم را نمیدانند و منافع ملی را فدای منافع پست خود و ثروت و قدرت میکنند. اصل ماجرا و عنصر تعیینکننده شرایط داخلی ماست و در شرایط داخلی هیچ چیز به اندازه رابطه مردم و حکومت تعیین کننده نیست، اگر مردم احساس کنند که به آنها ظلم میشود هر جا که امکان داشته باشد سعی میکنند با ریاکاری و دزدی این رای زائل شده را جبران کنند، مردم آیینه ذات حکومت هستند، مقامات نمیتوانند خود رانتخوار باشند و از مردم انتظار تقوا داشته باشند.
مومنی افزود: بیشترین بیاحتیاطیها در حکومت بشار اسد میدان دادن به جهش قیمت مایحتاج روزمره مردم بود، در ماههای پایانی حکومت بشار نزدیک ۹۰ درصد جمعیت به زیر خط فقر رسیده بودند، پس ماجرای سقوط بشار اسد فقط مسائل خارجی نبود، این پروژه از درون کلید خورده بود و حاصل جدایی مردم از حکومت بود و حاصل از انگیزه انداختن مردم در نقش داشتن در سرنوشتشان بود. تورم سهرقمی به اضافه فساد سیستم و نابرابریها و تحقیر و سرکوب مردم به این امر دامن زد.
او تصریح کرد: آنچه میشود به حکومت گرامی ایران ناصحانه گفت این است که شماها به دلیل نداشتن دانش بایسته در کادری قرار گرفتهاید که من آن را اداره چرتکهای اقتصاد ملی نام گذاشتهام، این مدل اداره همه مسائل کشور را تحت تاثیر قرار داده است، تورم ظالمانهترین مالیاتی است که ساختار قدرت از فقرا به نفع اغنیا میگیرد اما با مساله تورم هم چرتکهای رفتار میشود، اینها نمیدانند که چهار درصد افزایش تورم بر تورم دورقمی یعنی چه؟ سیاستهای تورمزا و ضددولتی مندرج در لایحه بودجه ۱۴۰۴ را جدی بگیرید، بیش از نیمی از جمعیت ایران قادر نیستند به اندازه حداقل موردنیاز کالری به بدن برسانند در همین حال در لایحه بودجه ۱۴۰۴ حدود ۳میلیارد دلار از بودجه ارزی تخصیص یافته به کالاهای اساسی کم شده و دو سوم آن به واردات خودروهای لوکس اختصاص یافته است، حکومت گرامی ایران باید نسبت به روندهای فساد مالی خیلی حساستر از اینی باشد که الان هست در چین یا کره جنوبی عالیترین مقامها به تحقیرآمیزترین روشها تنبیه میشوند اگر یک صدم فساد چای دبش در آنجا اتفاق افتاده باشد، به شدت برخورد میکنند. این جامعه تنها بر محور تولید فناورانه باقی خواهد ماند و با این شیوه نمیشود کشور را اداره کرد. این استاد دانشگاه ادامه داد: ماجرا وقتی تلختر میشود که رئیس جمهور میگوید من حاضرم برق نهاد ریاست جمهوری قطع شود، برق تولید قطع نشود ما نمیخواهیم برق نهاد ریاست جمهوری قطع شود به جای این حرفهای احساسی مساله را زیر ذرهبین بگذارید و ببنید کجاها چه خطاهایی انجام شده که این شرایط حاصل شده است. این آمیزه،ای از فساد، نابخردی و ناکارآمدی است. یک کلمه ناترازی بگوییم و خود را راحت کنیم؟ ناترازی برای چرتکه انداختن است، مشکل باید ریشهیابی و راه نجات پیدا شود، نشانههایی حاکی از مسلط کردن هر چه بیشتر چینیها بر خودروسازی و نفت و گاز ایران شاهد هستیم چرا مشکلات خود را با نخبگان فکری در میان نمیگذاریم و برای ساخت مسکن هم از چینیها کمک میگیریم و تحت عنوان تحریم بودن میگوییم چینیها باید برای ما ورزشگاه بسازند.
مومنی تاکید کرد: تورم را کنترل و بستر را برای خلق فرصت های شغلی مولد ایجاد کنید، تورم ریشه در سلطه مناسبات مالیاتی دارد، شما بینید شوکدرمانی در کشور چه میکند؟ بانکهای خصوصی در کشور چه میکنند؟ هیچ عنصری در شدت بخشیدن به تورم در ایران به اندازه شوکدرمانی و نقشآفرینیهای مخرب بانکهای خصوصی تاثیر نداشته است و آثار و هزینههای کوتاهمدت و بلندمدت سهلانگاری در برابر تورم غیرقابل وصف است و در این شرایط عنصر آرامشبخش و امیدوارکننده این است که اینها همه در تسخیر علم قرار دارد.
دیدگاه تان را بنویسید