جایگاه ایران در اقتصاد بینالملل:
مصرف برق بالا نیست، تولید ناخالص داخلی پایین است!
تاکنون بارها ادعای مصرف بالای برق توسط ایرانیان شنیده شده است. اما سوال اساسی اینجاست که ایران نسبت به دیگر کشورهای جهان چه میزان و چگونه برق مصرف میکند؟
به گزارش تجارتنیوز، بحران ناترازی برق در کشور به اوج خود رسیده است. تا جایی که در فصل سرد سال نیز کشور با قطعیهای پی در پی برق روبهروست. هر ساله در فصول سرد سال به دنبال مواجهه با بحران کمبود گاز، نیاز به ذخیرهسازی سوخت نیروگاهی وجود دارد تا نیروگاهها در شرایط افزایش مصرف گاز، به تولید برق ادامه دهند.
شدت مصرف انرژی، معیاری است که برای اندازهگیری مقدار انرژی مصرفی در تولید هر واحد کالا یا خدمات استفاده میشود. این شاخص نشان میدهد که برای تولید هر واحد تولید ناخالص داخلی، چه میزان انرژی مصرف میشود. این شاخص به طور کلی میزان مصرف کل انرژی شامل نفت، گاز، زغالسنگ، برق و... را نسبت به تولید ناخالص داخلی نشان میدهد.
ایران در این شاخص، جایگاه نهم را دارد. این جایگاه نشان از آن دارد که ایران برای تولید هر واحد تولید ناخالص داخلی، به 2.21 کیلووات ساعت انرژی نیاز دارد. اما شاخص بعدی که شاخص شدت مصرف برق، تنها به مصرف انرژی برق نسبت به تولید ناخالص داخلی اختصاص دارد.
این آمار نشان از دارد که سهم انرژی برق از شدت انرژی، به چه میزان است. نکته جالب توجه آن است که میزان مصرف برق به ازای هر واحد تولید ناخالص داخلی در ایران و آمریکا تقریبا یکسان است. این در حالی است که تولید ناخالص داخلی آمریکا به مراتب بالاتر از ایران است. به معنای دیگر، برای هر واحد تولید ناخالص داخلی در ایران برق بیشتری مصرف میشود یا اساسا برق مصرفشده در تولید به کار گرفته نمیشود و در امور دیگری به مصرف میرسد.
حال باید گفت که شاید بحرانیترین شاخص همین باشد. چرا که این موضوع نشان میدهد که ایران نسبت به تولید ناخالص داخلی خود، میزان بالایی برق مصرف میکند. اما نکته مورد توجه آن است که این شاخص، لزوما پرمصرف بودن مردم را نشان نمیدهد. بلکه میتواند نشانگر پایین بودن تولید ناخالص داخلی باشد.
دیدگاه تان را بنویسید