بانک مرکزی پس از ۶ ماه بالاخره آمار M۲ را به روزرسانی کرد؛
عبور نقدینگی از مرز ۸۰۰۰ هزار میلیارد تومان
بانک مرکزی که از بهمنماه سال گذشته به این سو، بخش گزیده آمارهای اقتصادی در بخش پولی و بانکی را بهروزرسانی نکرده بود، بالاخره پس از تاخیر بسیار، گزارش متغیرهای عمده پولی و اعتباری را تا پایان خردادماه 1403 را منتشر کرد.
به گزارش تجارتنیوز، بر اساس دادههای این گزارش، در طول مدتی که آمار متغیرهای پولی در بانک مرکزی حبس شده بود، حجم کل نقدینگی در اردیبهشتماه، برای نخستین بار از 8000 هزار میلیارد تومان عبور کرد و پایه پولی نیز در خردادماه از مرز 1000 هزار میلیارد تومان گذشت. از سوی دیگر، نسبت پول به نقدینگی که یکی از دماسنجهای انتظارات تورمی است، در خردادماه 0.54 واحد درصد رشد کرده که بالاترین میزان صعود ماهانه این نسبت از اسفند 1401 به این سو محسوب میشود.
آخرین گزارش بانک مرکزی از متغیرهای پولی حاکی از آن است که پایه پولی پس از رشد 2.1 درصدی در سه ماهه نخست سال 1403 در پایان خردادماه به هزار و 113 هزار میلیارد تومان رسیده است. نرخ رشد نقطه به نقطه پایه پولی، یا به عبارت دیگر نرخ رشد پایه پولی از خردادماه سال 1402 تا خردادماه امسال نیز معادل 23.3 درصد
ثبت شد.
ا این حال نرخ رشد سه ماهه و 12 ماهه پایه پولی در خردادماه سال گذشته به ترتیب معادل 5.6 درصد و 41.8 درصد ثبت شده بود که این ارقام نشان از کاهش نرخ رشد پایه پولی در سال 1403 دارند. همچنین بررسیها حاکی از آن هستند که رشد خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی و مطالبات بانک مرکزی از شبکه بانکی، عوامل اصلی رشد نقطه به نقطه 23.3 درصدی پایه پولی در خردادماه بودهاند.
بخش دیگری از گزارش بانک مرکزی، مربوط به ضریب فزاینده نقدینگی است؛ ضریبی که نشاندهنده آن است که نظام بانکی چند برابر سپردهای که در اختیار داشته، خلق پول کرده است. به عبارت دیگر، ضریب فزاینده نقدینگی نشان میدهد که هر واحد پایه پولی، چه میزان نقدینگی خلق کرده است.
بررسی آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد که ضریب فزاینده نقدینگی در پایان خردادماه امسال به 7.506 واحد رسیده است. این در حالیست که رقم مذکور در خردادماه سال گذشته معادل 7.294 واحد و در پایان آن سال، 7.223 درصد ثبت شده بود.
افزایش ضریب فزاینده نقدینگی به این معناست که سیستم بانکی از هر واحد پایه پولی، مقدار بیشتری نقدینگی در اقتصاد ایجاد کرده است. یکی از علل اصلی افزایش ضریب فزاینده نقدینگی نیز میتواند افزایش وامدهی شبکه بانکی باشد که با توجه به آمارهای بانک مرکزی، میتوان نقش این موضوع در رشد ضریب فزاینده را تایید کرد. با این حال، تداوم رشد ضریب فزاینده نقدینگی میتواند نشاندهنده بروز تورم و مشکلات اقتصادی در آینده باشد.
گفتنی است بررسیها نشان میدهند که نسبت پول به نقدینگی در پایان خردادماه به 24.58 درصد رسیده که بالاترین میزان در چهار ماه اخیر است. نکته قابل توجه اما رشد شدید این نسبت تنها در طول یک ماه است. نسبت پول به نقدینگی در خردادماه امسال 0.54 درصد جهش کرد که این بیشترین رشد ماهانه ثبت شده از اسفند سال 1401 به این سو محسوب میشود.
لازم به ذکر است، رشد نسبت پول به نقدینگی نشانهای از آن است که مردم انتظار دارند در آینده با تورمهای بالاتری مواجه باشند و از همین جهت، خود را برای مخارج بیشتر در آینده آماده میکنند. به این ترتیب، این دماسنج انتظارات تورمی این هشدار را میدهد که اگر سیاستهای پولی مناسب در جهت مهار رشد پول و نقدینگی به کار گرفته نشوند، خطر رشد تورم در ماههای آینده وجود دارد.
دیدگاه تان را بنویسید