معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد؛
میانگین مصرف شیر در ایران نصف مردم دنیاست
گزارشهای رسمی منتشرشده نشان میدهد میانگین سرانه مصرف شیر در ایران تقریباً نصف سرانه مصرف شیر در دنیاست و در سال گذشته سهم مصرف شیر خانوار شهری از کل هزینههای خانوار به حدود ۰.۷ درصد رسیده است.
به گزارش تجارت نیوز، معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی تحت عنوان «نگاهی به مشکلات و چالشهای صنعت لبنیات» بررسی کرد که روند نزولی مصرف لبنیات در ایران از زمان هدفمندسازی یارانهها، یعنی در اواخر دهه ۸۰ آغاز شد. با توقف سایر سیاستهای حمایتی دولت نظیر توزیع شیر در مدارس و همچنین کاهش درآمد حقیقی خانوار، مصرف مواد غذایی، از جمله لبنیات، به شکل چشم گیری کاهش یافته است. طبق آمار هزینه درآمد خانوار در سال ۱۴۰۱، سهم مصرف شیر خانوار شهری از کل هزینههای خوراکی ۲.۵ درصد و این سهم از کل هزینههای خانوار حدود ۰.۷ درصد بوده است.
اما به نظر میرسد تداوم حذف سیاستهای حمایتی دولتکه تحت عنوان هدفمندسازی یارانهها یا مردمیسازی یارانهها اجرا میشود، در دهه بعدی هم منجر به ناتوانی بیشتر مردم، به ویژه طبقات ضعیفتر در مصرف شیر و لبنیات شد. برای مثال سال گذشته میر اسلام تیموری، عضو هیات مدیره انجمن صنایع فرآوردههای لبنی، از کاهش ۱۵ تا ۲۰ درصدی مصرف لبنیات پس از حذف ارز دولتی خبر داده بود. در اصل حذف یکباره و غیرکارشناسی تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز موج دیگری از کاهش مصرف مواد غذایی از جمله لبنیات را به دنبال داشته است.
همچنین بر اساس این گزارش کمبودهای مقطعی در تامین نهادههای وارداتی، افزایش قیمت نهادهها، بازدهی پایین دامداریهای کوچک و سنتی، وابستگی صنایع فرآوری و ماشین آلات بستهبندی به واردات، هزینه بالای بستهبندی، سهم بالای هزینه حمل و نقل در قیمت تمام شده، سنتی بودن ساختار نظام توزیع، تعداد زیاد خرده فروشیها و پایین بودن قدرت چانه زنی آنها از جمله چالشهای صنعت لبنیات است. همچنین مشکل دیگری که در ایران گریبان صنعت را گرفته این است که هزینههای مرتبط با حمل و نقل در قیمت تمام شده کالاها در جهان ۲ درصد و در ایران ۱۲ درصد است. اما این هزینه برای محصولات غذایی مثل لبنیات، به دلیل شرایط خاص نگهداری بیشتر از متوسط هزینه ۱۲ درصد است.
دیدگاه تان را بنویسید