بدعهدی ۲۳ساله همسایه شرقی ایران در یک تعهد مشترک
ماجرای صادرات گاز از ایران به پاکستان، با اینکه ایران همه تعهدات خود را برای اجرای این پروژه انجام داده، ناتمام مانده و وعده و وعید پاکستانیها درباره اجرای تعهداتشان هیچگاه به مرحله اجرا نرسیده است.
به گزارش ایسنا، قرارداد گازی میان ایران و پاکستان باقیمانده از طرحی است که زمانی قرار بود «خط لوله صلح» باشد، قرادادی که توافقنامه اولیه آن با پاکستان در سال ۱۹۹۵ به امضا رسید و سپس در سال ۱۹۹۹، هند نیز به این توافق مشترک گازی پیوست. این قرارداد در ۲۰۰۴ بازبینی و جزئیات آن روشن شد، اما پنج سال بعد، هند با بهانههایی درباره امنیت و قیمت معاهده، نسبت به آن سرد شده و از تعهد سهجانبه کنارهگیری کرد.
پاکستانیها از ابتدا بدعهدی کردند
عملیات اجرایی خط لوله از سوی پاکستانیها مدام متوقف میشد و ازسوی مسوولان این کار در پاکستان، اطلاعات ضدونقیضی درباره میزان پیشرفت پروژه ارائه میشد. کارشکنیها و عدم آغاز عملیات اجرایی خط لوله ازسوی پاکستان، در حالی اتفاق میافتاد که ایران از سال ۲۰۱۱ کار خط لوله خود را به اتمام رسانده بود و به اسلامآباد فرصت داده بود تا پایان ۲۰۱۴ عملیات خط لوله را تکمیل کند.
بهانه پاکستان برای بدعهدی
به گفته این مقام مسوول پاکستانی، در ماه ژوئن سال ۲۰۱۶، دولت وقت پاکستان، انجام مذاکرات را بهدلیل فشارها ازسوی عربستان متوقف کرد و به تعهدات خود در قبال دولت ایران در این زمینه عمل نکرد؛ این مسئله باعث شد تا ایران موضوع شکایت از پاکستان در این زمینه به دادگاه داوری بینالمللی را مطرح کند .در حال حاضر، انتخابات در پاکستان تمام شده و احتمالاً عمرانخان بهعنوان رهبر حزب، مسئولیت دولت در این زمینه را برعهده خواهد گرفت. وی قرار است در روز ۹ آگوست، بهعنوان نخستوزیر پاکستان سوگند یاد کند و در همان ماه نخست نیز باید بهطور کامل دولت تشکیل دهد.
این مقام نفتی دولتی پاکستان، این را هم گفته که احتمالاً دو کشور افکار خود را در این زمینه، برروی هم گذاشته تا بتوانند در سایه تحریمهای آمریکا و رفتار خصمانه دولت ترامپ، راهی برای اجرای این پروژه پیدا کنند. آمریکا از توافق هستهای با ایران خارج شده و احتمالاً نمایندگان ایران و پاکستان جدول زمانبندی جدیدی برای اجرای این پروژه تعیین خواهند کرد .اگر دو طرف به توافق نرسند و ایران تصمیم بگیرد این موضوع را در دادگاهبینالمللی مطرح کند، پاکستان نیز چارهای جز دفاع از خود نخواهد داشت. پاکستان به تعهد خود برای ایجاد ۷۸۱ کیلومتر خط لوله انتقال گاز در خاک خود عمل نکرده است اما با توجه به تحریمهای پیشین آمریکا هیچ کشور یا آژانسی نمیتواند هزینه اجرای این پروژه را تأمین کند.
دیدگاه تان را بنویسید