نیشابور خاستگاه شعرا و مورخان و سرشار از جاذبههای گردشگری و طبیعتگردی است
آرمیده در دامنه بلندیهای بینالود
در مسیر جادهای بین تهران به مشهد، باید از یکی از شهرهای تاریخساز ایران عبور کنید. نیشابور به عنوان یکی از شهرهای مطرح ایران که اندیشمندان، شاعران، عارفان و حتی تاریخنویسان بسیاری را به فرهنگ و ادب ایرانی تقدیم کرده، در این مسیر قرار دارد. اما اگر به نیشابور رسیدید، به کجا بروید؟ نیشابور چه جاذبههایی دارد؟ در میان جاذبههای نیشابور کدامیک را بهتر است برای اتراق نوروزی انتخاب کنید؟ در ادامه با برخی جاذبههای نیشابور آشنا میشوید.
مسجد جامع نیشابور
مسجد نیشابور با آجرکاریهای زیبای دوره تیموریان، یکی از جاذبههای نیشابور است که علاقهمندان به معماری را به خود جلب میکند. اگر در سفر به مشهد قبل از ظهر به نیشابور رسیدید، پیشنهاد میدهیم به دیدن مسجد جامع نیشابور در خیابان امام نیشابور بروید. مسجد جامع نیشابور، جزو مساجد چهار ایوانی ایران است که سه ورودی دارد. از نکات جالب این مسجد، نبود مناره و گنبد در آن است. مسجد جامع نیشابور، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و دو سنگ نوشته زیبا در این بنا دیده میشود. کتیبه سردر ورودی آن، مربوط به دوره تیموریان است.
بازار سرپوش نیشابور
بازار قدیمی نیشابور یکی از جاذبههای نیشابور است که همچنان رونق خود را حفظ کرده و به دلیل سرپوشیده بودنش، چنین نامی بر آن نهادهاند. قدمت این بازار به دوران پهلوی میرسد و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در انتهای این بازار، میتوانید به بازاری بسیار جذاب با نام «بازار محلوجفروشها» برسید. محلوج به معنی پنبه بوده و در این بازار، پنبهفروشان در زمانی که جاده ابریشم رونق داشت، بسیار فعال بودند.
آرامگاه خیام، محبوبترین جاذبه گردشگری
آرامگاه خیام تلفیقی از نجوم، هندسه، شعر و نماد شخصیت چندوجهی حکیم ابوالفتح عمرابن خیام نیشابوری است.
این آرامگاه، به شکل سکویی چهارگوش و ساختمان سنگی روباز ساخته شده و در کنار آرامگاه و مسجد محمد محروق جای گرفته است. این آرامگاه عبارت است از دو ایوان بالا و پایین و دیوار کوتاه سنگی از سنگ خلج که در اطراف محل قبر و روی قبر که سه یا چهار متر از دیوار بقعه فاصله دارد به کار رفته است؛ و نیز یک ستون سنگی همراه یک رباعی از ملکالشعرای بهار با خط نستعلیق بر آن. مساحت باغ خیام ۲۰ هزار متر مربع است و اطراف آن را کاجهای همیشه سبز احاطه کردهاند. بنای آرامگاه از آهن و سنگ و به صورت گنبدی رفیع با ۱۰ پایه ساخته و پایههای آن با اشکال هندسی و لوزیهای بزرگ و کوچک به یکدیگر متصل شده است. بر اطراف پایههای گنبد، هرمهایی از سنگهای بزرگ و آبنماهای سنگی ساخته شده که داخل آن کاشیکاری شده است. آرامگاه خیام از ساختمانهای شاخص طراحی شده در ایران است که تلفیقی موفق از عناصر سنتی و مدرن را به نمایش گذاشته است.
آرامگاه عطار نیشابوری
آرامگاه عطار نیشابوری، شاعر و عارف نامی ایران، نماد و بنایی مهندسی و زیبا و تاریخی است که در دوره تیموری توسط امیر علیشیر نوایی روی قبر وی ساخته شد. این عمارت یکبار در دوره پهلوی دوم مرمت کامل و بار دیگر در دهه 70 مورد تعمیر قرار گرفت. این آرامگاه هشت ضلعی و دارای گنبدی کاشیکاری شده و چهار در ورودی است. نمای بیرونی آن دارای چهار غرفه کاشیکاری شده است که در وسط بقعه، مقبره عطار و یک ستون هشت ترکی به بلندای سهمتر وجود دارد. در همه اوقات ارادتمندان به این شاعر بنام به پاس ادب و احترام در این مکان گرد هم میآیند و در عین حال از عمارت زیبای مقبره نیز دیدار میکنند.
قلعه لکلک آشیان
همانند بسیاری از شهرهای ایران، در میان جاذبههای نیشابور نام قلعه هم به گوشتان خواهد رسید. قلعه لکلک آشیان از آن دست قلعههایی است که تنها ویرانهای از آن باقی مانده و به دوران قاجار برمیگردد. این قلعه در فهرست ملی ایران به عنوان اثری تاریخی به ثبت رسیده و اگر به قلعه و بناهای تاریخی علاقه دارید، میتوانید در روستای لکلک آشیان در جنوب شرقی نیشابور به دیدن آن بروید. از شهر نیشابور تا این روستا تنها ۲۰ دقیقه رانندگی دارد.
رباط شاه عباسی
کاروانسرای نیشابور یا رباط شاه عباسی یکی از بناهای تاریخی و مرمت شده در دنیای امروز است که تاریخ ساختش به دوره شاه عباس صفوی بازمیگردد. این کاروانسرا، هماکنون به موزه مردمشناسی نیشابور تبدیل شده و حیاطی چمنکاری شده و نیمکتهایی برای نشستن دارد. این بنا، در دوره قاجاریه کاربرد دیگری پیدا کرد و از آن به عنوان نوانخانه و محل نگهداری ایتام و مستمندان استفاده شد. دوره پهلوی باز هم کاربری بنا عوض شد و پادگان نظامی ژاندارمری نیشابور شد.
جاذبههای طبیعتگردی در نیشابور
نیشابور ازجمله شهرهای کویری ایران است که بیشتر جاذبههای خود را در دل روستاها و مناطق ییلاقیاش پنهان کرده است. در نتیجه بیشتر جاذبههای نیشابور جزو جاذبههای طبیعتگردی آن است.
ازجمله این جاذبهها میتوان به باغرود اشاره کرد. منطقه ییلاقی و سرسبز مملو از باغهای درختان میوه و رودی خروشان در میان جاذبههای نیشابور است. دره هفت غار نیز یکی از جاذبههای طبیعی در این شهر است. اگر اهل پیادهروی و کوهپیمایی هستید، پیشنهاد میدهیم که به دیدن دره هفت غار بروید. برای رسیدن به این جاذبه، باید خود را ابتدا به باغرود برسانید. متاسفانه از هفت غاری که در این منطقه وجود دارد، هماکنون تنها سه غار باقی مانده و چهار غار دیگر، به دلیل ریزش بر اثر زلزله، مسدود شده است. در بالای هفت غار اگر مسیر دو ساعتهای را بپیمایید، به چشمهای زیبا برای اتراق میرسید. رهبران سربداران، روزگارانی در این غارها، به سرمیبردند.
دیدگاه تان را بنویسید