رئیس انجمن داروسازان تهران با اشاره به مشکلات حوزه دارو گفت: مراحل پرداخت سهم دارویار و سهم بیمه‌های پایه آنقدر طولانی است که مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است. اگر مشکل نقدینگی در کوتاه‌ترین زمان برطرف شود؛ کمبود بسیاری از داروها که الان در بازار موجود نیست حل می‌شود.

به گزارش گروه شهرنوشت «توسعه ایرانی»؛ در حالی که این روزها به دلیل کاهش نقدینگی و مشکلات چرخه مالی صنعت داروسازی و انباشته شدن مطالبات داروخانه‌ها از بیمه‌ها شرایط دارویی در کشور با بحران مواجه شده و نمایندگان مجلس در صحن علنی درباره ایجاد بازار سیاه دارو و کمبود دارو مکررا تذکر می‌دهند؛ پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو، در حاشیه برگزاری چهارمین همایش و نمایشگاه داروهای بیوتکنولوژی و صنایع وابسته، با اشاره به نیاز به اعتبار بیشتر برای تداوم طرح دارویار، اظهار داشت: «برای سال آینده، سازمان برنامه و بودجه ۸۵ هزار میلیارد تومان تخصیص داده است که کافی نیست و برای جلوگیری از افزایش پرداختی از جیب مردم، به ۱۷۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.»

به گفته وی اگر نرخ ارز ترجیحی از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۸ هزار تومان افزایش یابد، هزینه خرید دارو برای مردم نیز به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت. 

اگر چه فعالان این حوزه معتقدند که اگر دولت به موقع به تعهدات خود در زمینه نقدینگی برای تامین دارو عمل کند بیش از نیمی از مشکلات دارو و کمبودهایی که در این زمینه وجود دارد به ویژه در حوزه تامین داروی بیماران خاص رفع خواهد شد، اما مشکلات حوزه دارو و درمان به همین مورد ختم نشده و اصلاح قیمت برخی اقلام دارویی در حالی رقم خورده که این تغییر قیمت‌ها برای بیماران در مراجعه به داروخانه‌ها محسوس است و به اذعان مسئولان بیمه‌ها، سازمان‌های بیمه‌گر با تاخیر در جریان این افزایش قیمت قرار گرفتند و به همین ترتیب نیز با یک هفته تا ۱۰ روز تاخیر، قیمت‌های جدید داروها در سامانه‌های بیمه‌گر اعمال شد و از طرفی هم با توجه به‌عدم تغییر یارانه‌های دارو، سهم ریالی بیمه‌ها و بیماران افزایش یافت و ظاهرا هنوز اعتباری از سوی سازمان برنامه جهت پوشش این افزایش قیمت‌ها به بیمه‌ها، ابلاغ نشده و این موضوع مشکلات متعددی را برای بیماران ایجاد کرده است.

بهمن صبور: تا زمانی‌که وضعیت نقدینگی و مالی در حوزه داروسازی جبران نشود با این کمبودهای موقتی و مقطعی مواجه خواهیم بود. اگر بخواهیم این مشکلات حل شود دو راهکار داریم؛ اول اینکه بحث نقدینگی درکل زنجیره دارو در کمتر از یک ماه تامین و حل شود، و دوم اینکه بیمه‌ها و سازمان هدفمندی به وظایف خود بخوبی و سر وقت عمل کنند

در حال حاضر کمبود شدید نقدینگی ناشی از تاخیرهای طولانی در پرداخت مطالبات از سوی بیمه‌ها و طرح دارویار از مهم‌ترین چالش‌های بازار دارویی کشور است و مسئولان حوزه بهداشت و درمان و دولت باید سریعتر درخصوص رفع این مشکل چاره‌ای بیاندیشند در غیراینصورت با ادامه این روند، درمان هم به یک خدمت دور از دسترس برای بیماران تبدیل خواهد شد. 

ارتباط مستقیم وضعیت دارو با اوضاع و احوال اقتصادی کشور 

رئیس انجمن داروسازان تهران، در گفت‌و‌گو با «توسعه ایرانی» درباره وضعیت دارو و کمبود برخی از اقلام دارویی گفت: وضعیت در حال حاضر دارو مستقیما با اوضاع و احوال اقتصادی کشوردر ارتباط است. تا زمانی‌که وضعیت نقدینگی و مالی در حوزه داروسازی جبران نشود با این کمبودهای موقتی و مقطعی مواجه خواهیم بود. اگر بخواهیم این مشکلات حل شود دو راهکار داریم؛ اول اینکه بحث نقدینگی درکل زنجیره دارو در کمتر از یک ماه تامین و حل شود، و دوم اینکه بیمه‌ها و سازمان هدفمندی به وظایف خود بخوبی و سر وقت عمل کنند. 

بهمن صبور، ادامه داد: همچنین بیمه‌ها سقف پوشش‌ خود را به گونه‌ای افزایش دهند که با توجه به تورمی که در کشور داریم، بیمه این اصلاح قیمت داروها را تحت پوشش قرار دهد. اگر این دو مورد در کوتاه‌ترین زمان و به سرعت اتفاق بیافتد یعنی به طور مثال اگر یکی تا دو ماه آینده مشکل نقدینگی و پوشش مالی بیمه‌ها حل شود خیلی از کمبود‌های دارویی جبران می‌شود.

داروخانه قدرت خرید دارو را ندارد

وی با تاکید بر اینکه خیلی از کمبودها در حوزه دارو به دلیل‌ عدم نقدینگی است، تصریح کرد: یعنی شرکت تامین‌کننده دارو را دارد اما داروخانه قدرت خرید دارو را ندارد و این باعث می‌شود که بیمار برای تهیه یک دارو به چندین داروخانه مراجعه کند.

رئیس انجمن داروسازان تهران تصریح کرد: مراحل پرداخت سهم دارویار و سهم بیمه‌های پایه آنقدر طولانی است که مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است. اگر مشکل نقدینگی در کوتاه‌ترین زمان حل شود کمبود بسیاری از داروها که الان در بازار موجود نیست حل می‌شود. 

رئیس انجمن داروسازان تهران: در گفت وگو با «توسعه ایرانی»: خیلی از کمبودها در حوزه دارو به دلیل ‌عدم نقدینگی است، یعنی شرکت تامین‌کننده دارو را دارد اما داروخانه قدرت خرید دارو را ندارد و این باعث می‌شود که بیمار برای تهیه یک دارو به چندین داروخانه مراجعه کند 

صبور تاکید کرد: تا زمانیکه فرآیندهای پرداخت اصلاح نشود به ویژه در خصوص تامین داروهای بیماران خاص پرداخت‌ها به‌موقع صورت نگیرد با مشکل مواجه هستیم. باید هزینه دارو به موقع پرداخت شود تا برای بیمار مشکل کمبود دارو رخ ندهد. بسیاری از داروهایی که کمبود بازار است در شرکت تامین کننده وجود دارد اما داروخانه‌‌ها خریدار آن نیستند چرا که با مشکل مالی و نقدینگی مواجه هستند و نمی‌توانند هزینه خرید آن را تامین کنند اگر به شرکت تامین‌کننده پول داده نشود دارو برای داروخانه ارسال نمی‌شود.

علت سرگردانی بیماران خاص در داروخانه‌ها

وی با اشاره به سهم بیمه در خصوص داروی بیماران خاص گفت: درخصوص بیماران خاص سهم بیمه بیش از ۹۰ درصد است و وقتی داروخانه نقدینگی ندارد و پول را با تاخیر بسیار از بیمه دریافت می‌کند به سراغ خرید چنین دارویی نمی‌رود و بیمار برای پیدا کردن دارو سرگردان می‌شود. وی با اشاره به تاخیر پرداخت سهم ارز توسط سازمان هدفمندی گفت: سهم ارز تابستان نیروهای مسلح و بیمه‌های تامین و سلامت اسناد شهریور به تازگی در انتهای بهمن ماه واریز شده است. وقتی داروخانه مطالبات زیادی از بیمه و سازمان هدفمندی دارند نمی‌تواند برای خرید دارو اقدام کنند. حتی اگر با چک هم این هزینه را پرداخت شود باز هم با چک‌های برگشتی و مشکلات توقیف اموال مواجه خواهند شد.

رئیس انجمن داروسازان تهران تصریح کرد: کل زنجیره تامین دارو از مواد اولیه تا عرضه دارو در داروخانه تمامی ذینفعان از سازمان غذا و دارو و سازمان‌های متولی مانند سازمان برنامه و بودجه باید با هم هماهنگ باشند. مجلس. ۷۴/۵همت برای مبحث دارویار در سال ۱۴۰۳ در نظر گرفت که در بهترین شرایط نصف آن هم تا آخر سال پرداخت نخواهد شد. 

کسری بودجه طرح دارویار، سال آینده حذف می‌شود؟

وی درباره بودجه در نظر گرفته شده برای طرح دارویار در سال ۱۴۰۴ گفت: برای سال آینده بودجه دارویار ۸۵ هزار میلیارد تومان توسط مجلس مصوب شده است. لازم بذکر هست در هر دو سال ۱۴۰۲و۱۴۰۳، بودجه طرح دارویار با کسری زیادی مواجهه بوده است امیدوارم در سال آینده این مشکل حل شود.