در روز جهانی دیابت اعلام شد
افزایش تعداد مبتلایان به دیابت در ایام کرونا
مدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت از افزایش تعداد مبتلایان به دیابت در ایام کرونا در کشور خبر داد.
همزمان با روز جهانی دیابت علیرضا مهدوی با بیان اینکه شعار روز جهانی دیابت «مراقبت دیابت، امروز بیشتر از همیشه» است، گفت: ایران در منطقه در پیشگیری از دیابت پیشرو است و برای پیشگیری و کنترل دیابت برنامه داریم.
به گفته او برنامه دیابت از سال 1375 با تشکیل کمیته کشوری آغاز شد و از سال 1378 پایلوت اجرا و در سال 1383 به عنوان یک برنامه در نظام سلامت ادغام شد و خدمات پیشگیری و غربالگری و شناسایی بیماران و مراقبت و پیگیری بیماران در سطح یک و دو این برنامه پیگیری میشود.
دیابت نوع دو
به گزارس تسنیم، مدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت تأکید کرد: معمولا وقتی از دیابت صحبت میکنیم نوع دو این بیماری منظورمان است. دیابت نوع یک اغلب در کودکان و نوجوانان بیشتر دیده میشود، اما دیابت نوع دو بیشتر در بزرگسالان است و با شیوه زندگی، اضافه وزن، فشار خون و چربی رابطه مستقیم دارد.
او در خصوص افزایش آمار دیابت در دنیا گفت: براساس اطلس جهانی فدراسیون بینالمللی دیابت، شمار مبتلایان به این بیماری در سال 2019 463 میلیون نفر و در نسخه جدید 537 میلیون نفر گزارش شده است که این رقم نشان از افزایش بیماری دیابت در دنیا و لزوم پررنگ شدن برنامههای پیشگیری دارد.
به گفته او پیشبینی میشود که این رقم به 740 میلیون نفر تا سال 2045 برسد.
مهدوی یادآور شد: مطالعه 1395 نشان داد 11 درصد جمعیت بالای 25 سال ما دیابت دارند و 18 درصد نیز دچار اختلال قند ناشتا هستند که مستعد دیابت هستند و حدود 5 و نیم میلیون نفر در کشور دیابت داشتند که این رقم امسال به دلیل کووید و کم تحرکیها و سبک زندگی حاصل از کرونا، تعداد مبتلایان به دیابت در کشور ما افزایش یافته است.
وی توضیح داد: دیابت عروق بزرگ و کوچک را درگیر میکند که سکته قلبی و مغزی حاصل این اتفاق است و درگیری چشم و اعصاب و کلیه نیز بخش دیگری از عوارض دیابت است. بالای 90 درصد دیالیزیها دیابت دارند و گاه دیابت منجر به قطع عضو میشود.
مدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت گفت: درباره دیابت نوع یک راه پیشگیری شناخته شدهای وجود نداد، اما دیابت تیپ دو که علامت ندارد با سبک زندگی رابطه مستقیم دارد. افراد گاه با یک عارضه میفهمند که دیابتی هستند. همینطور با روشهایی میتوان از بروز دیابت شدید جلوگیری کرد. به طوری که مثلا اگر افرادی که دچار اختلال قند ناشتا هستند 5 تا 7 درصد وزن خود را کم کنند بروز دیابت به تعویق افتاده و گاه هیچوقت بروز نمیکند. حتیمطالعات نشان می دهد این روش درباره کسانی که به تازگی به دیابت مبتلا شدهاند نیز صدق میکند.
کرونا و دیابت
مهدوی اظهار کرد: درصد ابتلای دیابتیها به کرونا بیشتر نیست اما در صورت ابتلا، شرایط سختتری را میگذرانند. دیابتیها باید مسئله کرونا را جدیتر بگیرند که به هیچ وجه مبتلا نشوند. چرا که کرونا میتواند در آنها به سکته قلبی یا مغزی منجر شود.
وی عنوان کرد: از سال 1383 افراد بالای 30 سال که به خانههای بهداشت مراجعه میکنند غربالگری میکنیم و در صورتی که قند خون غیرمتعارف داشته باشند به عنوان بیمار درمان میشوند و نیروهای غیرپزشک ماهانه و پزشکان 3 ماه یکبار این افراد را بررسی میکنند و سالی یکبار نیز بررسیهای اصلی اتفاق میافتد. همچنین افراد بالای 30 سال به پایگاههای سلامت و خانههای سلامت مراجعه کنند و دیابت در آنها مورد ارزیابی قرار گیرد.
۳۰ میلیون بیمار دیابتی محروم از انسولین در دنیا
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که ۳۰ میلیون بیمار دیابتی از انسولین محرومند.
سازمان جهانی بهداشت بر لزوم کاهش قیمت و افزایش چشمگیر دسترسی به این داروی حیات بخش تاکید کرد. در حال حاضر تخمین زده میشود که بیش از ۴۲۰ میلیون نفر در جهان به بیماری دیابت مبتلا هستند که در چهار دهه گذشته تقریبا چهار برابر افزایش داشته است.
دیدگاه تان را بنویسید