چندی پیش علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب، در یک گفت‌وگوی تلویزیونی جمله‌ای را مطرح کرد که با واکنش‌های مختلفی در داخل و خارج کشور مواجه شد: «اگر آمریکا یا اسرائیل ایران را بمباران کنند، ایران مجبور خواهد شد به سمت تولید بمب اتم برود».

به گزارش جماران،‌البته این نخستین بار نیست که یک مقام ایرانی در چنین سطحی، اظهاراتی از این دست را مطرح می‌کند. کمال خرازی، وزیر امور خارجه دولت خاتمی و مشاور رهبر انقلاب نیز تا کنون چندین مرتبه در مقاطع مختلف بر احتمال ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران تأکید کرده است که آخرین دفعه آن، آبان‌ماه سال گذشته بود. او در مصاحبه خود با المیادین لبنان اعلام کرد «اگر بقای ایران مورد مخاطره قرار گیرد، احتمال تغییر در دکترین هسته‌ای کشور وجود دارد». گاها برخی از نمایندگان و فعالین سیاسی منتسب به جناح تندرو نیز اظهاراتی را در مورد لزوم ساخت سلاح هسته‌ای مطرح کرده‌اند که البته چندان مورد توجه قرار نگرفت.

پس از این صحبت لاریجانی، سردار یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه نیز اعلام کرد «در صورت عملی شدن تهدیدات علیه برنامه هسته‌ای ایران، جمهوری اسلامی در دکترین دفاعی و ماهیت برنامه هسته‌ای خودش تجدیدنظر خواهد کرد؛ معنای این تجدیدنظر بسیار روشن است».

این اظهارات در حالی از سمت افراد مختلف مطرح شده که جمهوری اسلامی همواره در برابر ادعاهای آمریکا و اسرائیل مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای، اعلام کرده چنین قصدی ندارد و فتوای مقام معظم رهبری نیز بر حرام و غیرشرعی بودن ساخت تسلیحات کشتار جمعی اعم از هسته‌ای، شیمیایی و میکروبی تأکید می‌کند و بر همین اساس ایشان مکررا به صراحت اعلام کرده‌اند که ایران هرگز به دنبال ساخت تسلیحات هسته‌ای نخواهد بود.

با این حال، لاریجانی در صحبت‌های خود می‌گوید که «اگرچه ایران بر اساس فتوای رهبری قصد ساخت سلاح هسته‌ای را ندارد، اما در صورت افزایش فشارها، این کار «توجیه ثانویه» پیدا می‌کند». در احکام فقهی، حکم ثانویه در شرایط خاص مانند اکراه، حرج و اضطرار صادر می‌شود و معمولا در تضاد با حکم اولیه است.

بلوف‌های بحران‌ساز 

هیچ کمکی به توان بازدارندگی کشور نمی‌کند

رئیس کمیسیون امنیت ملی در مجلس دهم طرح چنین صحبت‌هایی از سمت مشاور رهبر انقلاب را تعجب‌برانگیز و در تضاد با منافع ملی دانست و گفت: طرح چنین صحبت‌هایی نشان می‌دهد ایران دارای راهبرد هسته‌ای مشخصی نیست. حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، در گفت‌وگو با جماران بیان کرد: اینکه آقای لاریجانی می‌گوید اگر به ایران حمله شود، آنگاه به سمت ساخت بمب اتمی کشیده خواهیم شد، با تجربه کشورهای دارای بمب هسته‌ای همخوانی ندارد؛ زیرا این کشورها از این تسلیحات به عنوان ابزاری برای افزایش توان بازدارندگی خود استفاده می‌کنند. اینکه ابتدا آن‌ها به ما حمله کنند و بعد ما بمب اتمی بسازیم، یعنی عملا این سلاح جایگاهی در راهبرد دفاعی ما ندارد و هیچ گونه بازدارندگی برای ما نداشته است. از طرف دیگر در داخل نیز برخی از افراطیون مدعی‌اند اگر ایران مانند کره شمالی دارای بمب اتمی باشد، دیگر آمریکا امکان حمله به ما را ندارد. اما صحبت‌های لاریجانی حتی با این جمله نیز همخوان نیست.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه طرح چنین صحبت‌هایی بهانه دادن به دست اسرائیل است، اضافه کرد: به علاوه این موضع‌گیری‌ها، فضا را برای تندروهایی فراهم می‌کند که تا کنون هیچ گونه ابزار راهبردی را در اختیار سیاست خارجی ایران قرار نداده‌اند و بلوف‌های سیاسی‌شان بیشترین مشکلات را برای کشور ایجاد کرده است. اکنون ایران بدون اینکه دارای سلاح هسته‌ای باشد، در یک موقعیت نظامی خاصی قرار گرفته که حتی دارندگان چنین تسلیحاتی هم در این موقعیت نیستند. به عنوان مثال اسرائیل دارای ده‌ها کلاهک هسته‌ای است، اما در موقعیت نظامی قرار نگرفته، در حالی که ایران فقط به خاطر بلوف‌های برخی افراد، این بهانه را به دست دشمنان داده که ما را در چنین موقعیتی قرار دهند.

فلاحت‌پیشه با بیان اینکه اظهارات لاریجانی هیچ کمکی به توان بازدارندگی کشور نمی‌کند و در زمره همان بلوف‌های بحران‌ساز قرار می‌گیرد، گفت: اگر قرار به جنگ باشد، هیچ چیز نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد. کشورها توان نظامی خود را در بوق و کرنا نمی‌کنند، بلکه وقتی به یک قدرت نظامی خاصی رسیدند، از آن به عنوان یک سنگر استفاده می‌کنند. وقتی مشاور رهبر ایران در رسانه ملی ایران یک حرفی را می‌زند، این به عنوان موضع سیاست خارجی ایران تلقی می‌شود که عمق دربرگیری آن حتی از صحبت‌های وزیر خارجه هم بیشتر است.

وی عنوان کرد: چند روز پیش الکساندر دوگین، تئوریسین تندروی روسی گفته بود تنها مسلمانان واقعی، حوثی‌های یمن هستند. این فرد چند سال پیش مدعی شده بود ایرانیان با یک تفکر آخرالزمانی، در مقابل نظم نوین آمریکا ایستاده‌اند. جای تأسف است که عده‌ای در ایران این انحراف آخرالزمانی را به بخشی از سیاست خارجی کشور تبدیل کرده و دولت‌ها را هم برای تبدیل شده به خاکریز روسیه، تحت فشار قرار داده‌اند. اعلام توانایی برای ساخت سلاح هسته‌ای، آخرالزمانی کردن سیاست خارجی کشور است که بیشترین بهانه را در اختیار اسرائیل که به دنبال جنگ‌های آخرالزمانی است، قرار می‌دهد.