تحلیل گاردین درباره احتمال توافق بین ایران و آمریکا؛ یک پنجره دیپلماتیک بسیار محدود تا ماه اوت باز است
گاردین نوشت: با وجود نگرانیها در واشنگتن، دولت ترامپ در اوایل این ماه فروش کیتهای هدایتکننده برای بمبهای نفوذگر BLU-۱۰۹ را تأیید کرد که احتمالاً برای وارد کردن خسارت به تأسیسات غنیسازی زیرزمینی فردو ضروری خواهد بود.
به گزارش انتخاب، جولیان بورگر در گاردین نوشت: در حالی که گزارشهای ایالات متحده حاکی از آن است که اسرائیل در حال بررسی حملات هوایی به تأسیسات هستهای ایران در ماههای آینده است، بنیامین نتانیاهو با حمایت دونالد ترامپ وعده داد که دولتش «کار را تمام خواهد کرد» و تهدید ایران را خنثی خواهد ساخت.
در ادامه این مطلب آمده: ترامپ اعلام کرده که ترجیح میدهد با تهران به توافق برسد، اما در عین حال بهوضوح بیان کرده که در صورت شکست مذاکرات، اقدام نظامی آمریکا را مدنظر دارد. دولت او همچنین یک خواسته حداکثری را مطرح کرده است: کنار گذاشتن کامل برنامه هستهای ایران.
وی افزود که دولت جدید تنها در صورتی با ایران مذاکره خواهد کرد که «آنها بخواهند کل برنامه خود را کنار بگذارند و دیگر مانند مذاکرات گذشته، بازی درنیاورند». اوایل این ماه، ترامپ گزینهای روشن پیش روی ایران گذاشت و گفت «من مایلم توافقی غیرهستهای با ایران انجام شود و این را به بمباران شدید ایران ترجیح میدهم».
در حالیکه در سیاست و تجارت، «هنر معامله» مورد ستایش ترامپ همواره متکی به تهدید و بلوف بوده، تحلیلگران تردید دارند که این روش در برابر تهران موفق باشد. آنها همچنین هشدار میدهند که پنجره حل دیپلماتیک این بنبست با تهران هر ماه محدودتر میشود، زیرا توانمندیهای هستهای ایران پیشرفت میکند و نتانیاهو در تلاش است تا ترامپ را متقاعد کند که در حملات مشترک به تأسیسات هستهای ایران مشارکت کند. نخستوزیر اسرائیل تلاش کرده، اما تاکنون موفق نشده است دولتهای ایالات متحده، ازجمله دولت پیشین ترامپ، را برای اقدام نظامی علیه ایران متقاعد کند. در اولین دوره ریاستجمهوری ترامپ، او با این درخواست مخالفت کرد، زیرا نمیخواست آمریکا را درگیر جنگهای خارجی کند. با این حال، در سال ۲۰۱۸، ترامپ یکی دیگر از خواستههای نتانیاهو را برآورده کرد و ایالات متحده را از توافق چندجانبهای که برنامه هستهای ایران را در ازای لغو تحریمها محدود کرده بود، خارج ساخت. از آن زمان، ایران برنامه هستهای خود را پیش برده و اکنون مقدار فزایندهای از اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی تولید میکند که فقط یک گام فنی کوچک با تولید مواد شکافتپذیر در سطح تسلیحاتی فاصله دارد. ایران تأکید دارد که قصد ساخت سلاح هستهای را ندارد و همچنان عضو پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) باقی مانده است، اما تهران، در صورت تهدید تأسیسات هستهای کشور، ممکن است این سیاست را تغییر دهد.
دیدگاه تان را بنویسید