لوموند فرانسه تحلیل کرد؛
درصورت بنبست مذاکرات، ترامپ سمت جنگ با ایران نمیرود؛ اما...
دونالد ترامپ خود را برای مذاکرات با ایران، دشمن مطلق اسرائیل، آماده نشان داده است. محدوده این مذاکرات هنوز مشخص نیست: آیا فقط درباره برنامه هستهای ایران خواهد بود، که پیشرفت آن نگرانکننده است، یا شامل برنامه موشکی و امنیت منطقهای نیز میشود؟
روزنامه فرانسوی لوموند در گزارشی تحت عنوان «از غزه تا ایران؛ طرحهای بزرگ ترامپ در خاورمیانه» نوشت: در حالی که بنیامین نتانیاهو قرار است روز سهشنبه در کاخ سفید پذیرایی شود،
به گزارش سرویس بینالملل انتخاب، در ادامه این مطلب آمده: اما رئیسجمهور آمریکا خود را برای مذاکرات با ایران، دشمن مطلق اسرائیل، آماده نشان داده است. محدوده این مذاکرات هنوز مشخص نیست: آیا فقط درباره برنامه هستهای ایران خواهد بود، که پیشرفت آن نگرانکننده است، یا شامل برنامه موشکی و امنیت منطقهای نیز میشود؟ در جریان کارزار انتخاباتی، دونالد ترامپ از ایده «فشار حداکثری» اقتصادی بر تهران حمایت کرده و وعده داده بود که از دستیابی تهران به بمب هستهای جلوگیری کند. آمادگی او برای مذاکره گشایشی قابلتوجه، اما شکننده است، بهویژه از سوی کسی که ایالات متحده را در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای ایران (برجام) خارج کرد.
مسئله ایران یک چالش عظیم برای دونالد ترامپ است. او در دوره اول خود توافق هستهای را ترک کرده و آن را «توافق وحشتناک یکطرفه» نامیده بود. اما امروز، ایران بیش از هر زمان دیگری به ساخت بمب هستهای نزدیک شده است. در ۱۳ ژانویه، در دیداری در ژنو با دیپلماتهای اروپایی، نمایندگان ایران آشکارا تمایل خود را برای مذاکره اعلام کردند.
در کنار تحولات اخیر منطقه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) تأیید کرده که ایران برنامه هستهای خود را تسریع کرده است. ایران اکنون حدود ۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی دارد، در حالی که سطح لازم برای تولید سلاح هستهای ۹۰ درصد است. کارشناسان تخمین میزنند که ایران میتواند ظرف کمتر از دو هفته مواد شکافتپذیر کافی برای چهار یا پنج کلاهک هستهای تولید کند.
گزینههای آمریکا و اسرائیل درصورت شکست مذاکرات
چنانچه مذاکرات به بنبست برسد، دونالد ترامپ که خود را بهعنوان نامزد صلح معرفی کرده، هیچ تمایلی برای ورود آمریکا به یک درگیری جدید ندارد. اما گزینه نظامی اسرائیل علیه ایران ممکن است بار دیگر مطرح شود. در چنین شرایطی، آمریکا احتمالاً راهبرد «واگذاری مسئولیت» را در پیش خواهد گرفت.
جیمز اکتون، تحلیلگر مرکز کارنگی، میگوید: «بنیامین نتانیاهو دلایل خود را برای بررسی حمله به ایران دارد. ممکن است ترامپ به او چراغ سبز دهد، اما احتمال مشارکت آمریکا کمتر است.» یکی از سوالات کلیدی، تأسیسات غنیسازی فردو در ایران است که در اعماق کوهستان قرار دارد. اسرائیل احتمالاً قادر به نابودی آن نیست، مگر اینکه از تواناییهای سایبری فوقالعادهای برخوردار باشد. اما آمریکا یک بمب ویژه، Massive Ordnance Penetrator، دارد که مخصوص چنین اهدافی طراحی شده است. آیا واشنگتن این سلاح را به اسرائیل تحویل خواهد داد؟
دیدگاه تان را بنویسید