ابراز امیدواری مقام وزارت خارجه برای ثبت تنشزدایی اسلامآباد- تهران در رکوردهای جهانی گینس!
آشتی از پسِ حملات و بیانیههای تند
مینا محمدزاده
بامداد پنجشنبه ارتش پاکستان در پاسخ به حمله سپاه به بلوچستان این کشور، در یک حمله هوایی به اهدافی در شهرستان سراوان حمله کرد. وزارت امورخارجه پاکستان هم کاردار جمهوری اسلامی را فراخواند و مسئولیت تبعات این حملهها را متوجه ایران دانست. در بیانیهای نیز این حملهها را «تجاوز بیدلیل به حریم پاکستان» ارزیابی و محکوم کرد. سفیر خود را از تهران فراخواند و تمامی برنامهها و دیدارهای بین مقامات دو کشور را به حالت تعلیق درآورد. جمهوری اسلامی ایران نیز در پاسخ، خواستار توضیح فوری مقامات پاکستان درباره حوادث بامداد پنجشنبه در روستای مرزی اطراف سراوان شد. وزارت خارجه نیز در بیانیهای حمله پهپادی پاکستان را غیرمتوازن بود خواند و تصریح کرد که تمامیت ارضی خط قرمز ماست. همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه حمله پاکستان به نقطه مرزی ایران را محکوم و تاکید کرد: به منظور ابلاغ رسمی اعتراض و درخواست توضیح دولت پاکستان در این رابطه، کاردار سفارت این کشور در تهران در حال احضار به وزارت امورخارجه است.
ما در سراوان تروریست نداشتیم
نماینده سراوان نیز به حمله پاکستان به این منطقه واکنش نشان داد و گفت: ارتش پاکستان دقیقا میداند همیشه تروریستهایی که به خاک ایران در این منطقه حمله میکردند، مقرشان در پاکستان بوده است.
ملک فاضلی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره حمله ارتش پاکستان به سراوان گفت: فعلا مسئله روشن نیست و جزئیات آن باید مشخص شود.
وی درباره اینکه پاکستان بیانیه داده و مدعی شده که مقر تروریستها را مورد هدف قرار داده است، بیان کرد: ما تروریست نداشتیم. با وجود بیانیهای که پاکستان داده است، ارتش این کشور دقیقا میداند همیشه تروریستهایی که به خاک ایران در این منطقه حمله میکردند، مقرشان در پاکستان بوده است.
وی یادآور شد: در سالهای اخیر هر کسی از ایران توسط این گروهها گروگان گرفته میشد به پاکستان میبردند، این کشور یک مورد بیاورد که یک پاکستانی در ایران گروگان گرفته شده باشد.
واکنشها؛ از دعوت به خویشتنداری تا اعلام آمادگی برای میانجیگری
دبیرکل سازمان ملل متحد، پس از تبادل حملات نظامی بین ایران و پاکستان، از این دو کشور خواست تا «حداکثر خویشتنداری را برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنشها» به کار گیرند.
«استفان دوجاریک» سخنگوی گوترش گفت: «دبیر کل تأکید میکند که همه نگرانیهای امنیتی بین دو کشور باید از طریق مسالمتآمیز، از طریق گفتوگو و همکاری، مطابق با اصول حاکمیت، تمامیت ارضی و روابط حسن همجواری برطرف شود». کنسول چین در کراچی، نیز آمادگی کشورش را برای میانجیگری میان پاکستان و ایران برای رفع تنش های اخیر را اعلام کرد.
به گزارش ایلنا به نقل از روسیا الیوم، «یانگ یوندونگ» گفت: «چین میخواهد به پاکستان و ایران پیشنهاد دهد که ما نقش سازندهای در حل اختلافات بین دو کشور ایفا کنیم».
یانگ خاطرنشان کرد: «پاکستان و ایران دو کشور بزرگ منطقه و جهان اسلام هستند و از این رو چین امیدوار است که اختلافات بین آنها را از طریق مذاکره و راههای مسالمتآمیز حل کند».
تصمیم برای ازسرگیری روابط کامل دیپلماتیک با ایران
طی نشست روز جمعه، کمیته امنیت ملی پاکستان، برای ازسرگیری روابط کامل دیپلماتیک با ایران تصمیم گرفته شد.
عصر دیروز رسانههای پاکستانی از نشست اضطراری کمیته امنیت ملی پاکستان به ریاست انوار الحق کاکر، نخست وزیر دولت موقت این کشور در اسلامآباد خبر دادند.
عصر دیروز رسانههای پاکستانی از نشست اضطراری کمیته امنیت ملی پاکستان به ریاست انوار الحق کاکر، نخست وزیر دولت موقت این کشور در اسلامآباد خبر دادند که طی آن برای ازسرگیری روابط کامل دیپلماتیک با ایران تصمیم گرفته شد
به گزارش ایرنا، براساس تصمیم کمیته امنیت ملی پاکستان، این کشور سطح کامل روابط دیپلماتیک با ایران را از سرگرفته و به زودی سفیران ایران و پاکستان به پایتختهای یکدیگر اعزام میشوند.
در همین حال وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرد که در تماس تلفنی وزرای امور خارجه پاکستان و جمهوری اسلامی پاکستان طرفین بازگشت سفرای دو کشور به پایتختهای یکدیگر را مورد بررسی قرار دادند.
جلیل عباس جیلانی و حسین امیرعبداللهیان توافق کردند که همکاری در سطح کاری و هماهنگی نزدیک در زمینه مبارزه با تروریسم و سایر جنبههای نگرانی متقابل تقویت شود.
وزیران امور خارجه ایران و پاکستان همچنین توافق کردند که تنشها را کاهش دهند.
در بیانیه وزارت خارجه پاکستان آمده است: «جلیل عباس جیلانی در این گفتوگوی تلفنی تاکید کرد که احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت باید زیربنای همکاریهای دوجانبه باشد.»
وزیر امور خارجه پاکستان با اشاره بر آرمانهای مشترک دو کشور در مبارزه با تروریسم اظهار داشت: نگرش مشترک در مبارزه با تروریسم هسته اصلی همکاری دو کشور است و پاکستان همواره بر روابط برادرانه و سازنده با ایران تاکید داشته و حق حاکمیت و تمامیت ارضی همواره مورد توجه جدی اسلام آباد میباشد.
وی با تاکید بر علاقه و احترام ویژه ملت و دولت پاکستان به جمهوری اسلامی ایران، بر توسعه مناسبات برادرانه در تمامی ابعاد میان دو کشور تاکید کرد و افزود: ما دو همسایه دیرینه و مسلمان هستیم، تروریسم دشمن مشترک ماست و نباید به تروریستها و دشمنان روابط تهران و اسلام آباد، اجازه سوء استفاده داد. همکاری و برادری محور اصلی کار ماست.
وزیر امورخارجه ایران نیز ضمن با اهمیت خواندن جایگاه پاکستان در سیاست خارجی و همسایگی جمهوری اسلامی ایران گفت: مناسب است محور همکاریهای امنیتی و نظامی که در گذشته مورد توافق و تاکید مقامات دو کشور قرار گرفته است، با جدیت دنبال شود.
از همان اوان تشدید تنش میان ایران و پاکستان، باور کارشناسان بر این بود که ایران و پاکستان دارای سازوکارها و همکاریهای مرزی و امنیتی هستند و این ساز کارها در راستای تنشزدایی به کار خواهد افتاد
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: نیروهای امنیتی ایران در قرارگاههای عملیاتی خود با هرگونه عملیات تروریستی در همان ابتدا مقابله میکنند و اجازه تحرک عملیاتی به تروریستها نمیدهند.
امیرعبداللهیان با تاکید بر احترام جمهوری اسلامی ایران به حاکمیت و تمامیت ارضی کشور دوست، برادر و همسایه پاکستان گفت: حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان قویا مورد توجه ما هست و همکاریهای دو کشور برای خنثی و نابود کردن اردوگاههای تروریستی در خاک پاکستان ضروری است. در پایان این مکالمه تلفنی نیز وزیر خارجه پاکستان از امیرعبداللهیان برای دیدار رسمی از اسلام آباد دعوت به عمل آورد.
بازگشت سفرای ایران و پاکستان
به سفارتخانهها
با تشزدایی دو کشور، مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه ابراز امیدواری کرد که با بازگشت سفرای ایران و پاکستان به پایتختها و سفرهای متقابل وزرای خارجه این کشورها رکورد جدیدی در تنشزدایی برای دو کشور برادر و دوست در رکوردهای جهانی گینس ثبت شود!
سید رسول موسوی عصر دیروز در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ساعتی قبل وزرای خارجه ایران و پاکستان مکالمه تلفنی بسیار خوبی در جهت بازگشت روابط به سطح عالی داشتند. روابط مستحکم ایران و پاکستان گسستنی نیست. امیدوارم با کمک همکارم رحیم حیات قریشی (سفیر سابق پاکستان در ایران که هم اکنون معاونت امور منطقهای وزارت خارجه این کشور را بر عهده دارد) بتوانیم با بازگرداندن سفرا به پایتختها و سفرهای متقابل وزرای خارجه رکورد جدیدی در تنش زدایی برای دو کشور برادر و دوست در رکوردهای جهانی گینس ثبت کنیم.»
تنشزدایی قابل پیشبینی بود
از همان اوان تشدید تنش میان ایران و پاکستان، باور کارشناسان بر این بود که ایران و پاکستان دارای سازوکارها و همکاریهای مرزی و امنیتی هستند و این ساز و کارها به کار خواهد افتاد. همچنین مردم دو کشور به هیچ وجه از این بحران استقبال نمیکنند.
در همین راستا احمدزیدآبادی، روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی نیز در کانال تلگرامی خود نوشت: «حملات موشکی متقابل ایران و پاکستان به اهدافی در خاک یکدیگر، بیش از این نمیتواند ادامه یابد، زیرا هیچکدام از دو کشور منفعتی در رویارویی نظامی با هم ندارند. گرچه پاکستان از برخی سیاستهای جمهوری اسلامی بخصوص گرم گرفتن اخیرش با طالبان افغانستان، عمیقاً دلخور است، اما نمیخواهد جبههای غیرمنتظره در مرزهای غربی خود بگشاید.جمهوری اسلامی نیز هرچند همیشه نسبت به مقاصد نهایی ارتش پاکستان ظنین است، اما در شرایطی که از هر سو تحت فشار است، هیچ خیری در تخریب روابط خود با همسایه شرقی نمیبیند.
با این حال، روشن بود که پاکستان از حمله موشکی ایران به خاک خود بسیار خشمگین است و آن را بیپاسخ نمیگذارد.
پاکستان با پاسخ متقابل، به واقع میخواهد با صدای بلند اعلام کند که حاکمیتش پر و پیمان و کامل است و شباهتی به حاکمیت نیمبند دولتهای عراق و سوریه ندارد. »
این فعال سیاسی پیش در پایان پیشبینی کرده بود: «در مجموع، از این به بعد بعید است، ضربات نظامی متقابل بین دو کشور، ادامه یابد. در واقع، این حملات چه بسا باعث شود که دو طرف، برای مهار و کنترلِ گروههای تهدید کننده امنیت ملی یکدیگر، مذاکرات جدیتری به عمل آورند.»
دیدگاه تان را بنویسید