باهنر:
چاره در تحزب است
دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین گفت : ممکن است برخی بگویند نظام ولایت فقیه با نظام حزبی نمیتواند سازگار باشد، در حالی که من این را از حیث تئوری قبول ندارم و حاضرم در این باره بحث کنم.به گزارش جماران محمدرضا باهنر، سیاستمدار و دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین از بررسی ضرورتهای گام دوم انقلاب و نگاهی به کنش فعالان سیاسی در چهار دهه گذشته به سمت محوریترین پیشنهاد نایب رئیس اسبق مجلس کشیده شد. از نگاه باهنر یکی از مهمترین گرههای اصلی بازتولید ناکارآمدی فعلی در عملکرد نهادهای کشور به فقدان فرهنگ تحزب برمیگردد که با وجود پیشبینی جایگاه آن در قانون اساسی هنوز در عمل اتفاق نیفتاده است. دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین معتقد است فعالیت احزاب قدرتمند در کشور « به عنوان شرط لازم و نه کافی» میتواند زمینه و بستر حکمرانی خوب را فراهم آورد.باهنر می گوید:انقلاب ما یکسری نظریه داشته که باید تا ابد از آنها دفاع کرد مثل آزادی، اخلاق، معنویت، عدالت، استقلال، عزت و عقلانیت. این واژهها در همه ایدئولوژیها و ادیان ـ حتی اگر پیروان آنها خلاف این نظریهها عمل کنند ـ پذیرفتنی و قابل دفاع هستند. میخواهم بگویم هیچ ایدئولوژیای نیست که علاقهمند به این نظریهها نباشد. خب ما از این نظریههای نظام تا ابد دفاع میکنیم و در این باره تردیدی وجود ندارد، اما توجه کنید که یک پای ما اگر در آرمانها قرار دارد پای دیگرمان در زمین واقعیت است و اینجا نقطهای است که امروز برای ما از حساسیت فوقالعادهای برخوردار است.
باهنر درباره جمهوری دوم می گوید:جمهوری دوم در واقع گام دومی است که در آن میخواهیم آرمانهایمان حفظ شود، در کنار آن واقعیتها و میدان امروز دنیا را خوب بشناسیم و عزیمت از واقعیتها به آرمانها را نقشهریزی، طراحی و هدایت کنیم، اشکالات گذشته خودمان را کاهش و نقاط قوت را افزایش دهیم و از بیشترین انرژی جوانها که پویایی، امیدواری و آرمانگرایی است استفاده کنیم.البته عدهای میخواستند از بیانیه گام دوم این استفاده نابجا را داشته باشند که پیرها را کنار بگذارید، اما حضرت آقا تبیین فرمودند که جوانگرایی به معنای پیرزدایی نیست.
وی در پاسخ به این سوال که بعضیها ممکن است بگویند نظام حزبی با نظام ولایت همخوانی ندارد. دیدگاهتان در این باره چیست؟
من این را قبول ندارم. در تمام دنیا مقاماتی بالای سر احزاب وجود دارند که چارچوب نظام را مشخص میکنند. ما در اصل ۱۱۰ قانون اساسی، اختیارات ولیفقیه را داریم. اختیارات قانونی ولی فقیه میگوید رهبری، سیاستهای کلی حاکم بر نظام را تعیین میکند و همه ارکان نظام از مجلس، دولت، مجمع، نیروهای مسلح، احزاب و... موظف هستند در قالب آن سیاستها کنش داشته باشند، بنابراین نظام ولایت فقیه هم از این نظر ساختار عجیبی نیست، بلکه در همه نظامهای سیاسی این چارچوبها وجود دارد. منتها در کشور ما این شخص، فقیه عالمِ عادلِ متقی است.
بله ممکن است برخی بگویند نظام ولایت فقیه با نظام حزبی نمیتواند سازگار باشد، در حالی که من این را از حیث تئوری قبول ندارم و حاضرم در این باره بحث کنم. حضرت آقا دو دوره دبیرکل حزب جمهوری اسلامی بودند. این رویداد به اندازه کافی نشان میدهد که رأس این نظام با تحزب مشکلی ندارد.
باهنر تاکید کرد:چاره در تحزب است. رئیسجمهور ما به فکر چهار سال و هشت سال است؛ نماینده به فکر چهار سال، اما حزب ـ حزبی که میخواهد ۵۰ سال در قدرت بماند ـ باید به فکر کارهای کوتاهمدت، میانمدت و درازمدت هم باشد. حزب باید به فکر نان شب امروز مردم باشد، به فکر ساختوسازهای پنج سال بعد و به فکر ۴۰ سال دیگر. این را به جد بگویم که در میان مسئولان جز رهبری هیچکس به فکر ۴۰ سال بعد نیست، اما حزب واقعی و جریانساز میتواند این کار را انجام دهد، چون هم برای پنج سال برنامه دارد و هم برای ۳۰ سال، در حالی که مسئولان ما حداکثر با چشم هشت ساله به رویدادها و برنامهها نگاه میکنند و رئیسجمهور کلنگهایی را میزند که بتواند ظرف هشت سال افتتاح کند، دیگر او کلنگ پروژه ۱۵ ساله به زمین نمیزند.
دیدگاه تان را بنویسید