سفیر و نماینده کشورمان نزد دفتر سازمان ملل در ژنو آثار تحریم‌ها و اقدامات قهری یکجانبه بر بهره‌مندی از حقوق اساسی بشر را بسیار گسترده، جدی و در حکم جنایت علیه بشریت دانست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، اسماعیل بقایی در چهل و دومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل با اشاره به این که جامعه جهانی تحریم‌ها را مغایر با حقوق بین‌الملل می‌داند؛ ادامه چنین رویکرد غیرقانونی از سوی برخی کشورها را تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی و چالشی پیش روی ساختار سیستم امنیت دسته جمعی بر اساس منشور ملل متحد ارزیابی کرد.

وی که یکی از سخنرانان اصلی نشست دو سالانه اقدمات قهری یکجانبه بود، از تصمیم کمیسر عالی حقوق بشر برای عدم پرداختن به آثار منفی تحریم‌ها بر بهره مندی مردم از حقوق بشر در گزارش خود به شورای حقوق بشر انتقاد و با یادآوری مسئولیت ارکان مختلف حقوق بشری سازمان ملل، خواهان توجه و اقدام جدی آن‌ها برای کاستن از آلام انسان‌ها ناشی از تحریم‌های یک جانبه برخی کشورها شد.

سفیر ایران با تاکید بر ضرورت اطلاعرسانی درباره آثار مخرب تحریم‌ها بر حقوق اولیه انسانی اظهار داشت: کسانی که خود را استاد تحریم معرفی می‌کنند باید به عنوان نقض کنندگان حقوق بشر و قاتل بیماران و کودکان بی گناه معرفی شوند.

بقایی با دعوت از کشورها برای اتخاذ تدابیر حقوقی برای بی اثر کردن آثار تحریم‌ها، اجماع جامعه جهانی برای مخالفت و مقاومت در برابر اجرای فراسرزمینی تحریم‌های غیرقانونی را یادآوری و خواهان اقدامات عملی در مقابله با تحریم‌ها شد.

ایجاد یک سازوکار موثر برای کمک به محدود کردن آثار تحریم‌ها در چارچوب سازمان ملل از طریق انتصاب نماینده ویژه دبیرکل درباره اقدامات قهری یکجانبه و راه اندازی شیوه جبران خسارت برای قربانیان تحریم‌ها از دیگر نکات مورد تاکید سفیر ایران در ژنو بود.

اجرایی کردن تصمیم شورای حقوق بشر برای تدوین یک چارچوب حقوقی درباره تحریم‌ها و حاکمیت قانون از دیگر ابتکاراتی بود که از سوی بقایی در ژنو مورد حمایت قرار گرفت.

نشست «تاثیر اقدامات قهری یکجانبه بر بهره‌مندی از حقوق بشر»، از مهمترین ابتکارات شورای حقوق بشر برای بررسی موضوع اقدمات قهری یکجانبه است که هر دو سال یک بار در جریان نشست‌های شورای حقوق بشر برگزار می‌شود. در کنار سفیر ایران، وزیر امور خارجه ونزوئلا با عنوان رئیس جنبش عدم تعهد و پگی هیکز رئیس بخش رویه‌های ویژه و حق توسعه در دفتر کمیسر عالی حقوق بشر، سخنرانان اصلی این نشست بودند. کارشناسانی از مالزی، سوئیس و بلاروس نیز در این نشست سخنرانی کردند. سفیر و نماینده کشور ایران در بخشی از سخنان خود اعمال تحریم‌های یک جانبه را در حکم جنایت علیه بشریت خواند و با اشاره به آثار منفی آن، بر ضرورت بهره‌مندی از حقوق اساسی بشر تاکید کرد.

کارگاه فوق بر اساس قطعنامه جنبش غیرمتعهدها برگزار شد.