عضو شورای عالی کار:
نیازهای زندگی با دو شیفت کار هم برآورده نمی شود
دوشنبه هفته گذشته، اولین کمیته سهجانبه دستمزد با موضوع محاسبات مربوط به مزد ۱۴۰۴ برگزار شد.
به گزارش ایلنا، «سبد معیشت حداقلی خانوارهای کارگری»، ترجمان آماری الزام ماده 41 قانون کار است که در سالهای اخیر محاسبات آن در کمیته دستمزد ذیل شورای عالی کار صورت گرفته است. هرچند همیشه نرخ سبد معیشت رسمی و مصوب شورای عالی کار با هزینههای واقعی زندگی خانوارهای کارگری فاصلهای معنادار دارد و تنها با اتکا به سبد خوراکیها و اعمال یک ضریب ساده محاسبه میشود اما هیچ زمان این عدد مبنای تعیین دستمزد قرار نگرفته است. به این ترتیب، فاصله دستمزد و سبد معیشت سال به سال عمیقتر شده است تا جاییکه امروز و به گفته فعالان صنفی، مزد فقط حدود یکسوم هزینههای حداقلی زندگی را پوشش میدهد. سوال اینجاست که امروز سبد معیشت چه رقمیست و آیا میتوان امید داشت که محاسبات سبد در مذاکرات مزدی ۱۴۰۴ مبنا قرار بگیرد؟
«محسن باقری» رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراها و نماینده کارگران در کمیته دستمزد در رابطه با نشستهای کمیته مزد امسال و برنامه کار آنها گفت: در نشست دوشنبه کلیات مطرح شد و در مورد راهکارهای محاسبات سبد معیشت بحث کردیم و پیشنهاداتی برای انجام کار طرح شد.
به گفته وی، قرار شد کارشناسانی از مراکز مختلف ازجمله مرکز آمار ایران در نشست بعدی حضور داشته باشند و اطلاعات و دادههای مورد نیاز را در اختیار اعضای کمیته دستمزد قرار بدهند.
باقری با بیان اینکه محاسبات دستمزد از نشست بعدی، آغاز میشود، افزود: قرار شد فعلاً هر دوشنبه نشستهای سهجانبه کمیته دستمزد برگزار شود. امیدواریم خیلی زود بتوانیم محاسبات سبد معیشت را براساس دادههای بهروز به سرانجام برسانیم و در این زمینه به توافق برسیم.
نماینده کارگران در کمیته دستمزد و شورای عالی کار گفت: دستمزد کارگران چیزی حدود یک سوم هزینههای حداقلی زندگی را پوشش میدهد. البته اگر بخواهیم دقیقتر صحبت کنیم باید بگوییم دستمزد حدود یکسوم هزینههای ابتدایی و بسیار حداقلی زندگی را تامین میکند و جایی برای هزینههایی مانند رفاهیات، تفریح، آموزش باکیفیت، درمان کیفی یا مسافرت نیست.
باقری در ارتباط با نرخ سبد معیشت و افزایش این نرخ در ماههای ابتدایی امسال گفت: با دادههای آماری رسمی منتهی به مهرماه، میانگین کشوری سبد معیشت حداقلی خانوارهای کارگری، ۲۷ میلیون و ۶۴۰هزار تومان است. این سبد با معیارهای تایید شده در شورای عالی کار و با استناد به همان فرمولهای رسمی محاسبه شده است.
این فعال کارگری اضافه کرد: با توجه به تورم سنگین ماههای اخیر که بر همه مولفههای زندگی ازجمله اقلام خوراکی تاثیر گذاشته، بدون تردید نرخ سبد معیشت خانوارهای کارگری در ماههای پس از مهر ماه، افزایش یافته و دچار یک صعود مجدد شده است.
باقری ضمن قیاس سبد معیشت حداقلی و حداقل دستمزد کارگران گفت: متوسط دریافتی کارگران حداقلبگیر حدود ۱۱ میلیون تومان است و بنابراین میتوانیم بگوییم کارگران به اندازه یکسوم هزینههای حداقلی زندگی حقوق ماهانه میگیرند. و این یعنی هزینههای زندگی کارگران با دو شیفت کار هم تامین نمیشود. اگر کارگری دو شیفت کامل کار کند و دو تا دستمزد کامل هم بگیرد باز هم درآمدش یکسوم از سبد معیشت عقبتر است و عقبماندگی شدید مزدی دارد.
این فعال کارگری گفت: متاسفانه کارگران از بسیاری از هزینههای ساده زندگی زدهاند و دستمزدشان فقط صرف تامین مسکن، یک سرپناه کوچک و گاهی بیکیفیت و خرید خوراکیها و آشامیدنیهای ضروری آن هم با نازلترین قیمت میشود. در چنین شرایطی، صد درصد افزایش دستمزد بازهم کارگران را به خط فقر و رفاه حداقلی نمیرساند.
او در پایان تاکید کرد: امیدواریم در مذاکرات مزدی امسال به شرایط حاد و بحرانی معاش کارگران توجه شود و فارغ از درصدها و عددها، به گونهای تصمیم بگیرند که حداقل دستمزد به سبد معیشت نزدیک شود.
دیدگاه تان را بنویسید