علی دهقان‌کیا، رئیس کانون بازنشستگان کارگری تهران

براساس تصمیم دولت، امسال علاوه بر رقم ثابت یک میلیون و ۶۰۰هزار تومان، بابت همسر مبلغ ثابت ۴۰۰هزار تومان و برای هر فرزند تحت تکفل مبلغ ثابت ۱۵۰هزار تومان برای پرداخت عیدی در نظر گرفته شده است.

معتقدم عیدی بازنشستگان به خاطر جنبه‌های اقتصادی آن، نقش مهمی در تامین هزینه‌های حداقل ۱ تا ۲ هفته زندگی بازنشستگان دارد بنابراین رقم نهایی آن برای میلیون‌ها نفر تاثیرگذار است. حالا ممکن است عده‌ای بگویند که عیدی صرفا یک هدیه است و نباید دندان اسب پیشکشی را شمرد در حالی‌که بازنشستگان ما امروز کل مستمری خود را بسته به هزینه‌هایی که دارند، در عرض نهایت دو هفته به مصرف می‌رسانند. این عده هنوز مستمری خود را نگرفته آن را به حساب بانک، صاحب‌خانه، مدیر ساختمان، فروشگاه محل خرید قسطی جهیزیه دختران، آموزشگاه محل تحصیل فرزندان و... واریز می‌کنند.

سابقه پرداخت عیدی به بازنشستگان تامین اجتماعی به سال ۱۳۷۲ بازمی‌گردد. در این سال، مشمولان قانون تامین اجتماعی که می‌خواستند مانند کارکنان دولت در زمان بازنشستگی عیدی دریافت کنند، با مدیرعامل وقت سازمان وارد مذاکره شدند و در نهایت موفق شدند مصوبه پرداخت عیدی به میزان ۵هزار تومان را دریافت کنند و از آن زمان هر سال مبلغی به آن اضافه شد. البته سازمان می‌تواند مبلغ عیدی را تحت عناوین مختلف افزایش دهد اما به طور معمول سازمان خود را ملزم به پرداخت عیدی مصوب هیأت دولت می‌داند.

معتقدم عیدی بازنشستگان با شرایط اقتصادی آنها هماهنگ نیست. سال گذشته یک میلیون و ۵۰۰هزار تومان عیدی دریافت کردیم اما از دولت انتظار داشتیم که تورمی را که خود قبول دارد، روی عیدی می‌گذاشت تا عیدی با تورم متناسب شود. به هر شکل از یک طرف ناراحتیم که کرونا مجدد احیا شده و از یک طرف هم خوشحالیم که این اتفاق رخ داده است! خوشحالیم که به جهت شرایط کرونایی و برخلاف سنت، بازنشستگان میزبان هر ساله اعضای خانواده نباشند و ناراحتیم از این که سفره بازنشستگان کوچک شده است و آنها نگرانی میزبانی از عزیران خود هستند. همچنین همان قدر که بازگشت شرایط کرونایی عموم مردم را اذیت می‌کند، برخی تصمیم‌ها هم مانند کرونا، بازنشستگان را اذیت می‌کنند. به هر صورت این انتظار وجود دارد که دولت همان‌طور که برای بازنشستگانش منابعی را فراهم کند، به سازمان تامین اجتماعی هم در عوض رد دیون خود یا کمک یا هر عنوان دیگری، پولی را به صورت نقد پرداخت کند تا صرف کمک به معیشت در هفته‌های باقی مانده به پایان سال شود.

در حال حاضر ما بازنشستگانی را داریم که در پرداخت مهریه به فرزندان پسر خود که بدهکار شده‌اند، کمک می‌کنند یا بیکاری فرزند و سایر مشکلات مالی او را رفع و رجوع می‌کنند و بدتر هزینه‌های بالای درمانی خود آنهاست. تمام این مسائل تحمیلی، مستمری را دود می‌کند و چیزی از آن باقی نمی‌گذارد. با این وضعیت، روی چه حسابی به بازنشسته می‌گویند که عیدی‌ات را نشانه لطف ما بدان؟! حالا هیأت دولت مصوب کرده که بخشی از این عیدی به عنوان مزایای غیرثابت برای پایان سال ۱۴۰۰ تصویب شود که گرچه باز بهتر از نبودش است اما پرسش من این است که اگر بازنشسته ۲ فرزند تحت تکفل داشت، از بابت این دو فرزند، ۳۰۰هزار تومان (به ازای هر نفر ۱۵۰هزار تومان) عیدی بیشتر را دریافت می‌کند؟

البته با این رقم‌ها دردی از مشکلات معیشتی کارگران بازنشسته درمان نمی‌شود. تصورش را بکنید سازمانی که اکثر قریب به اتفاق مستمری‌بگیران آن درآمدی نزدیک به حداقل مزد کارگران را دارند، باید کمتر از زمان اشتغال خود عیدی بگیرند. البته این وضعیت در مورد دیگر مستمری‌بگیران (سایر سطوح) هم مشهود است. شرایط طوری شده که در بهترین حالت بازنشستگان تامین اجتماعی روی عیدی کارمندی حساب کنند، هر چند زمان واریز و مبلغ دقیق واریزی مشخص نیست.