بیکاری نیمی از کارگران کارگاههای پوشاک
کرونا، تولید را زمینگیر کرده است
تولید پوشاک ازجمله شغلهایی است که میتوان گفت فصل سوددهی پایان سال برایشان از اهمیت فراوانی برخوردار است. با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه، تعداد زیادی از کارگاههای تولید پوشاک دچار مشکل شده بودند که با هزاران آمال و آرزو تولیدات خود را برای فروش پایان سال نگه داشته بودند اما با شیوع کرونا و بسته شدن مرزها، امکان صادرات کالاهایشان به کشورهای همسایه از دست رفت. از سوی دیگر به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، میزان تقاضا در داخل کشور نیز کمتر شد و همین مسأله کافی بود که بخش زیادی از کارگاههای تولیدی در سراسر کشور از ادامه فعالیت خودداری کنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، یک تولیدکننده پیراهن مردانه در خیابان جمهوری میگوید: انبارهای خودم و چند انبار اجارهای مملو از پیراهنهایی است که در دو ماه دی و تا اواخر بهمن ماه در دوشیفت دوختهام. 15 کارگر خیاط دو ماه در دو شیفت کار کردند و چیزی حدود 80 میلیون تومان حقوق دادم. پارچهها را هم از تولیدکننده داخلی با نیمی نقد و الباقی چک سه ماهه خریداری کردم به امید شب عید که در بازار داخلی بفروشم.
وی ادامه میدهد: قرار بود تولیدات را به کشورهایی مانند افغانستان، تاجیکستان و عراق صادر کنم اما از نیمه اسفند همه جا تعطیل شد، پیراهنها دپو شده و مرزها بسته شدهاند. من ماندهام و کلی هزینه جاری و چکهایی که از 15 اردیبهشت سراریز شدند. در دولت مدام صحبت از حمایت از تولید ملی است. در این وضعیت از بنده به عنوان تولیدکننده داخلی چه حمایتی شه است؟ قرار بود جلوی اقدام برای چکهای برگشتی گرفته شود اما بانکها لحظهای در برگشت زدن و اقدام برای چکها تعلل نمیکنند.
یکی دیگر از تولیدکنندگان پوشاک در خیابان جمهوری میگوید: سال گذشته اسفند ماه خوبی را سپری کردیم اما امسال با شیوع کرونا بدبخت شدیم. دولت هم حمایتی از تولید و کارگر ایرانی ندارد و تمام حمایتهای دولت در حد شعار باقی مانده است. با لغو شدن عروسیها و مراسم مختلف، ضربه بزرگی به صنف پوشاک وارد شد. این روزها به دلیل هزینههای بالا کمتر کسی به سمت دوخت و دوز میرود.
وی ادامه میدهد: کرونا ضربه مهلکی در اسفندماه که اوج کار ما بود به صنف ما زد. کارهای تولید شده در کارگاههای ما به صورت صددرصد فروش نرفته و روی دستمان مانده است. انبارهای کارگاههای ما تا سقف مملو از دپو تولیدات ماههای آخر سال است که برای شب عید تولید شده بود.
وی میافزاید: بخشی از متعلقات دوخت و دوز را با چک خریداری کردهایم ولی به سود نرسیدهایم. در حال حاضر با فعال شدن نسبی بازار، تنها نیمی از صنف فعال هستند و باقی یا تعطیل هستند یا نیمهفعال هستند. از اسفند ماه تاکنون تعدادی از کارگران بیکار شدهاند. کارفرمایان از جان مایه میگذارند تا کارگران را اخراج نکنند ولی با ادامه این وضعیت حداقل نیمی از کارگران بیکار خواهند شد.
«هادی ابوی» دبیر کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران کشور درباره مشکلات و بیکاری کارگران واحدهای تولیدی افزود: کرونا بخش زیادی از تولید را تحت تأثیر قرار داد. برای مثال در مشهد که شهر زیارتی است و سالانه حدود 3میلیون زائر داشت، این زائرین هم از لحاظ مواد غذایی که در مدت سفر استفاده میکردند و هم از لحاظ سوغات خریدهای بسیاری داشتند اما با کرونا زائرین کم شدند و مشکلاتی برای واحدهای تولیدی پیش آمد.
وی با بیان اینکه برخی کارگاههای پوشاک تغییرکاربری دادند و تولید ماسک کردند اما تعداد زیادی از این کارگاهها موفق نبودند، گفت: این کارگاهها برای کار خود چک داده بودند که موفق به پاس کردن چک خود نشدند و همین مسأله باعث شد تا نتوانند به مسیر خود ادامه دهند.
ابوی افزود: تعداد زیادی از کارگرانی که در واحدهای تولید کوچک فعالیت میکردند، بیکار شدند. بخشی از کارگرانی که از واحدهای تولیدی بیکار شدند به سمت مشاغل خانگی و مشاغل روزمزدی رفتند.
دیدگاه تان را بنویسید